- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Здравни проблеми и болести
- ВЪПРОС ЗА ОЧИЛА
хм.. напоследък забелязвам, че на далечни разстояния виждам размазано. явно ще ми се наложи да слагам очила. та, кажете как става точно процедурата? и откъде мога да си избера рамки и форма, която да ми ходи на лицето? все пак, смятам да ги превърна в секси аксесоар, не в нещо, което ме е срам да сложа ;д и мога ли да ги сменям с лещи, т.е. един ден да съм с очила, а на следващия- с лещи? ааа и последно- зрението коригира ли се от очилата/ лещите и ако да- до каква степен?![]()
Loving someone is like singing a song... But there isn`t a song without end. Every song ends. Is that any reason not to enjoy the music ?
Най-пухкавата
LOVE Най-Пухкаваия (h)
трябва да се консултираш с очен лекар;който да разбере какъв е проблемът и да ти даде подходящият диоптър
щом не виждаш надалеч;значи имаш късогледство
Откога забеляза този проблем и на колко си ?
от оптиката-можеш да разгледаш и да си харесаш очила![]()
лещи-можеш да носиш;в зависимост от това което ти каже специалистът... на една приятелка примерно й казаха;че не е подходящо да слага лещи
това дали ще ти мине зависи от диоптъра който трябва да свалиш и от възрастта ти![]()
има и операции;с които се оправя късогледството
по-подробна информация ще получиш при очния си лекар
успех!![]()
Дали след време ще виждаш еднакво добре на близо и на далеч,зависи и до някъде и на колко години си.
Аз като бях на 12 носих,около година очила и после нямах никакъв проблем.
Много деца имат проблем със зрението по време на пубертета ;] Една приятелка преди месец започна да носи очила - и тя със същя проблем,но очилата и стоят много добре,и дори е по-хубава с тях.
Важно е да избереш рамка,която ти отива.
Лещи не ти препоръчвам.
Майката на една съученичка носеше и диоптърът и постоянно растеше.Накрая се оказа,че е от лещите.За момента вършат ролята на очила,но не се усеща как увеличават проблема.
Ако си избереш хубави рамки,изобщо недей да се занимаваш с лещи...
Освен при личния лекар,в повечето оптики извършват прегледи.
Иначе, можеш да поискаш направление за очен лекар от личната си докторка.
на 15 съм. сега, като пробвах, забелязах, че по- неясно виждам с лявото око..
ии да питам за самите рамки.. мога ли да си избера определен вид форма на самото стъкло, после някакви рамки и от избраните от мен да ми ''сглобят'' очила, или не може така и трябва да избера готови?
Loving someone is like singing a song... But there isn`t a song without end. Every song ends. Is that any reason not to enjoy the music ?
Най-пухкавата
LOVE Най-Пухкаваия (h)
Ако се наложи да носиш различен диоптър на двете очи,няма нищо странно ;] Аз имах на лявото + 0.75 , а на дясното + 1.25 .
За стъклата - как една форма стъкла и рамки о.0 ? Нещо не го разбрах xD Стъклата могат да бъдат обикновени или и за компютър - малко по-скъпи са,но са по-хубави. Мисля че,едното от тези стъкла /и за PC/ беше 18 лв ,а другите по 9лв или нещо такова,но цената зависи и от това от къде ги купуваш.Стъклата могат да са по-тъмни /едни такива кафеникави/,които стават и за слънце /според мен са бабешки ;D ,но.../ или обикновени.
Естествено се правят по поръчка,но не разбрах това за стъклата....
ми ...в смисъл.. стъклата нямат ли няколко различни форми, между които да избирам?
примерно да си избера една форма стъкла от един чифт очила, и да харесам рамките на друг чифт и да поръчам да ми направят очила, съчетавайки стъклата на 1-ия чифт и рамките на 2-ия?
или стъклата изобщо нямат различни форми..?
![]()
Най-пухкавата
LOVE Най-Пухкаваия (h)
Избираш си рамка и те ти изрязват стъкла, които да пазнат на рамката.Първоначално написано от sladur4etyYy
I'll forget the love letters you never fuckin' wrote
600 евро на око, тегаво си еПървоначално написано от clever
![]()
Не се обръщай...
Знаеш че е там... Усещаш дъха му... То те дебне... Идва от мрака... Води в мрака...
Не се обръщай...
И на 15 г. не е за операция.Трябва да й спре развитието на организма ( около 20г. ) и трябва да те изследват за диоптрите около година май че ( диоптътрът не трябва да се е променил повече от 0.5 ,т.е. и тои процес на късогледство трябва да е почти спрял,за да има ефект от оперцията.. )..Поне аз така знамАбе за сега носи очила ( естествено след прегледа при лекаря.. ),НО пак повтарям-НОСИ ГИ.Аз в 7-ми клас си развалих очите като учих за изпитите,някви дъъълги теми по БЕЛ и така..Мн тъпо
Започнах с минус 0.75 и на двете очи,но не си носих очилата,а само когато ми хрумне..По едно време се занимавах с лещи,които още по-големи бели направиха ( възпаления , инфекции.. ) и сега съм с минус 2.00 диоптъра и на двете очи ( т.е. за 5 години стана цялата работа,сега съм на 19 )
Кофти ама к'во да се прави..
Ами първо ти препоръчвам да идеш на очен, и то на спец., а не на тези, които те карат да казваш какво пише на таблото. . и аз не виждам на далече, и отидох на очен, но съм на твойте години и казаха, че тъй като може просто да ми е напраегнато зрението да отида отново след 6 месеца. . тъй, че отиди първо на очен, но иначе отиваш в някоя оптика, ако имаш възможности в мола на 2 етаж има много хубаво оптика, избираш си рамка и поръчваш очилата с дадения диоптър. . самото избиране протича да си изжереш модел и да го пробваш, за да видиш дали ти отива (тъй като като гледам и ти имаш същите намерения като мен - да го превърнеш в секси аксесоар) . . а относно въпроса ти за очилата и рамките. . ем те на една затворени рамки, правоъгълни, не виждам как можеш да сложиш примерно кръгли стъкла![]()
^ че те на всякъде ще я карат да казва какво пише на таблото.
Но има разлика от табло до табло + и останалата част от прегледа.
Дава се и едно картонче и пак казваш какво пише на него.
Ако си от Варна,отиди в "Света Петка" .
Там не работят с направления,но прегледа е на много високо ниво.
Имат най-модерното обурудване в страната.
Прегледа излиза около 50лв. и е много добър!
Или просто поискай направление от личната лекарка.
Операции,глупости...
Операции на хора с малък диоптър,обикновено дори отказват да направят,а не вярвам като си свалиш очилата да не можеш да ги намериш.
Избираш си рамка и стъкла - дали и за компютър или обикновени /препоръчвам ти и за компютър/ и готово.
Единственото, което искам да кажа e, че баща ми има проблеми с очите, след йогиски упражнения с очите диоптера не му се увеличи изобщо, много са полезни, защото веднъж като ти се влоши зрението после се увеличава диоптера.
лол, какви са тези упражнения?Първоначално написано от Nadelina
vampire_girl_, има ли някаква голяма разлика между очилата за компютър и обикновените? понеже майка ми има за компютър, а по принцип няма нужда от очила и си вижда нормално. аз затова си мислех, че очилата за компютър се слагат, просто за да не те заболяват очите, докато си на него, не знаех, че стават и за постоянна употреба. ;д
Най-пухкавата
LOVE Най-Пухкаваия (h)
Ами просто като и така,и така ще носиш очила,да можеш да ги носиш и пред компютъра,за да не си увреждаш допълнително зрението.
Като си ги носиш иначе,не се усеща никаква разлика от обикновените.
Може би,материалът от който са направени е по-различен или незнам точно в какво се състои разликата,но вършат ролята на защитното стъкло което някой слагат на монитора си с разликата,че очилата имат доста повече защити, най-вече от вредните електромагнитни влияния на монитора.
То всъщност и монитора е важен.Преди имах една щайга и като я махнах,имаше огрооомна разлика.
Отиваш, искаш направление, гледаш къщичката, после виждаш бележката и умираш щото пише 10 диоптъра.
Операция можеш да направиш след навършени 20-22 години.
Аз нося очила вече 3та година. И само веднъж съм сменяла диоптрите (да чукна на дърво) и то беше скоро.
Отиваш първо за направление за офталмолог. После отиваш на преглед, поставят ти диагноза и ти казват диоптрите. След това по-добре се отбий в по-голяма оптика и разгледай - има всякакви видове рамки (с всяка рамка си върви с определена форма и размер стъкло). Самите стъкла са няколко вида - с УВ филтър и такъв за РС, без филтри (не е много желателна тази опция), фото соларни - те са 2 вида - едните стават по-кафеви, другите потъмняват до черно (водят се сиви). Ако искаш очила 2 в 1 можеш да си вземеш от тях. Аз в момента съм с фото солани от сивите. Честно казано си има доста плюсове, защото не сменяш очила, а и те си потъмняват спрямо светлината и наистина има моменти, в които обикновените стъкла много дразнят окото (при силно слънце, мъгла, мрачно време и т.н).
Можеш да сменяш от лещи на очила колкото често искаш стига да не те дразнят лещите. Но те са за предпочитане само при по-висок диоптър и за това се посъветвай с офталмолога.
Надявам се да го прочетеш и да ти се разяснят нещата. Ако има нещо питай.
Първо трябва се прегледаш на офталмолог в очен кабинет.Ще ти издаде рецепта за оптичния магазин с техническите параметри на очилата-диоптър,разстояние между очите и прочее.Дотогава не купувай рамки,защото може да са неподходящи за твоя случай и само ще си загубиш парите.
Отиваш с рецептата на лекаря в оптиката.Там си избираш рамки и продавача ти казва могат ли да станат за твоя случай.Или той ти предлага рамки с походящи размери.След това уточнявате какви стъкла да се поставят-обикновени,хелиоматик,на коя фирма?Продавача ги взема за изработване по поръчката ти.Издава ти бележка за получаване,може да поиска и капаро.Стъклата за очила са кръгли,големи лещи.В работилницата на оптиката ги изрязват по формата на рамките.После чрез нагряване на самите рамки,които се размекват и огъват поставят изрязаните стъкла и ги центроват.
сега вече почнаха да ми се изясняват нещатаа офтамолога всъщност е очния лекар, за който ще си взема направление от личния, нали?
Най-пухкавата
LOVE Най-Пухкаваия (h)
Не е задължително. Ако техниката е по-нова няма да й разширяват зениците.Първоначално написано от vampire_girl_
Аз имам късогледство и трябва да ти кажа,че късогледството не може да се оправи с очила.Ако веднъж хванеш късогледство,то може само да се развива.Единственият начин е лазерна операция,която за съжаление е скъпичка.
Първоначално написано от gigaherz
е, аз следващата седмица съм на преглед, ще видим какво ще ми кажат. мерси на всички, които ми разясниха нещата![]()
Най-пухкавата
LOVE Най-Пухкаваия (h)