.

Виж резултатите на анкетата: ЗА или ПРОТИВ премахването на Вазов от учебниците ?

Гласували
284. Вие не можете да гласувате в тази анкета
  • За

41 14,44%
  • Против

243 85,56%
Отговор в тема
Страница 1 от 7 12345 ... ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 159
    Град
    Plowdiw ;]

ЗА или ПРОТИВ премахването на Вазов от учебниците ?

Тази сутрин гледах "Здравей България" по Нова и една от темите беше за творчеството на Вазов. Дали да бъде изучавано или не. Искам да разбера какво мислите по въпроса и защо.

п.п. ако мястото не е подходящо нека модераторите преместят темата
    Even if it sounds corny, don't ever let no one tell you, you ain't beautiful !!

Град
    Горна Оряховица
    Аз мисля, че ако някой българин наистина мисли, че в училище не трябва да се учи Вазов, лично бих му ударила един шамар. Творчеството на Вазов и страшно обемно и разностранно, представя епохите преди и след Освободението по възможно най-добри, достъпен и задълбочен начин. "Под игото" е една от най-интересните книги, които съм чела (въпреки че като я учихме 6ти клас, ми беше супер скучна, но бях малка, за да я разбера), стихотворенията му за природата на България са невероятно красиви, разказите за Балканските войни и за това, което се случва в обществото лед Освобождението най-добре показват, че свободана не е само песни и цветя и обществото има много неща, на които да се учи.

Голям фен
    Град
    Констанц
    би било престъпление да го махнат, защото Вазов и Ботев са може би двамата писатели ,които допринасят най- много за формирането на някакви добродетели в учениците- като родолюбие или чест. Да не говорим, че тогава сигурно никой няма да чете Вазов, а който не е прочел поне "Епопея на забравените" не може да се нарече българин!!!
    Аз съм човекът, когото тормозеше като малък
    Аз съм човекът, който ти изглеждаше жалък
    Аз съм човекът, който те отвращаваше
    Аз съм човекът, на когото се подиграваше
    Ти мислиш, че е готино да си свиреп,
    Но и аз съм Човек - като теб.

Голям фен Аватара на butty
    Град
    v sarceto na moeto momche ;)
    Вазов не случайно е наречен "Патриархът на българската литература".Неговите произведения са вечни и завинаги ще останат в сърцата на българите. Благодарение на тях можем да разберем какви са били нашите прадеди, какви традиции са имали, как са се променили българите след Освобождението и т.н..може да се изрежда още много..
    Препоръчвам на всички да прочетат по-голяма част от неговите произведения..не само задължителните..

Re: ЗА или ПРОТИВ премахването на Вазов от учебниците ?

Цитирай Първоначално написано от MaRtYty
    Тази сутрин гледах "Здравей България" по Нова и една от темите беше за творчеството на Вазов. Дали да бъде изучавано или не. Искам да разбера какво мислите по въпроса и защо.
    Много ми е интересно кой болен мозък е бил ЗА. Аз мисля, че е абсурдно да се премахне най-продовитият, най-превежданият, най-големият български поет, белетрист и също така драматург от българските учебници.
    Male

Супер фен Аватара на mim4ety_sara
    Против
    Look, if you had one chance,
    one opportunity to seize everything
    you've ever wanted, in one moment,
    would you capture it... or just let it slip?

Голям фен
    Град
    Констанц

Re: ЗА или ПРОТИВ премахването на Вазов от учебниците ?

Цитирай Първоначално написано от faststep
    Цитирай Първоначално написано от MaRtYty
    Много ми е интересно кой болен мозък е бил ЗА. Аз мисля, че е абсурдно да се премахне най-продовитият, най-превежданият, най-големият български поет, белетрист и също така драматург от българските учебници.
    това бих аз ,защотот още не бих съвсем будна и прочетох грешно въпроса всъщност съм силно ПРОТИВ!!!!!!!! Сори за грешката
    Аз съм човекът, когото тормозеше като малък
    Аз съм човекът, който ти изглеждаше жалък
    Аз съм човекът, който те отвращаваше
    Аз съм човекът, на когото се подиграваше
    Ти мислиш, че е готино да си свиреп,
    Но и аз съм Човек - като теб.

Град
    Plowdiw ;]
    Цитирай Първоначално написано от Sissy90
    Аз мисля, че ако някой българин наистина мисли, че в училище не трябва да се учи Вазов, лично бих му ударила един шамар. Творчеството на Вазов и страшно обемно и разностранно, представя епохите преди и след Освободението по възможно най-добри, достъпен и задълбочен начин. "Под игото" е една от най-интересните книги, които съм чела (въпреки че като я учихме 6ти клас, ми беше супер скучна, но бях малка, за да я разбера), стихотворенията му за природата на България са невероятно красиви, разказите за Балканските войни и за това, което се случва в обществото лед Освобождението най-добре показват, че свободана не е само песни и цветя и обществото има много неща, на които да се учи.
    точно за това говорих с майка ми .. че когато учим Вазов и Ботев ние не сме достатъчно порастнали за да разберем тяхното слово .. те наистина са едни велики автори но според мен за 6ти 7ми клас може да се избере нещо по-леко, нещо по като за бебета, така да се каже, за да можем ние да разберем идеята и посланието на творбите им ..

Абе как ще махат Вазов бе
    Ужас, сега разбирам.
    Едни от най-хубавите произведения според мен са на Вазов.
    Аз толкова му харесвам нещата, които е написал..

Че защо са решили да го махат, това е супер глупаво?!
    Понякога поставяш стени около себе си
    не за да отблъснеш хората,
    а за да видиш на кого му пука достатъчно, за да ги разбие.

омг
    против естествено. Как може да махнат човекът, написал най-хубавите български произведения.
    "It's better to burn out than to fade away-Kurt Cobain"

Супер фен Аватара на vampirekiss
    Невъзможно е да го премахнат от учебната програма.Ако има писател чийто произведения са наследство за народа,то това е Вазов.Той е оставил такъв отпечатък в литературата ни,че е немислимо подобно нещо.И после какво изобщо ще се учи?Малкия принц ли?
    I'm not in love
    but I'm in love with the way you make me feel
    baby I'm not in love
    i know i lead you to believe that your the one
    but I'm sorry to say I'm not in love

Дочух разговор на свои познати, които се опитваха да се изкажат компетентно по въпроса. Аргументите им бяха повече от глупави. Творчеството на Вазов било остаряло...
    Точно той със своите произведения оставя послание, остава спомен за българското. Отвежда ни в една епоха на робство, на страдания, на мъчения и лишения. Творци като него не могат да бъдат премахвани от учебната програма.
    Малко са хората, които днес се осмеляват да говорят за времето на тирания. Опитват се да покрият историята ни. Това доказва и тази дикусия.

Лично аз гледам с насмешка на глупавия спор.

Защо никой от тези 6 души, които са гласували, не ни покаже своите аргументи?

Голям фен Аватара на elito6754
    Град
    София
    Против, естествено. Как може от програмата да отпадне Една българка, Под игото, Немили-недраги. това дава поне една малка представа за живота в онези времена. Днес гледах "Здравей, България". не съм чувала такова нещо да се говори, според мен само да имас какво да си запълнят времето направиха тази дискусия.

Мега фен Аватара на amk933
    Град
    София
    Естествено, че ЗА. Езикът на който пише Вазов става все по-неразбираем за всяко следващо поколение и няма никакъв смисъл да се чете в този си вид. Аз смятам, че има два начина да се запази, но не и в моментното си състояние:

1. Да се преработят произведенията му, като се изчистят от архаични думи и структури;
    2. Да не се учи в 6 клас, ами в 10 например, което важи и за Ботев, Каравелов и т.н.

Иначе по-добре не само него да го няма, ами и разните възрожденски автори Сори, ако не ви харесва, ама това си е мое мнение!

Против, разбира се!
    Доколкото разбрах този човек е дал мнение, че един скейтър няма да седне и да прочете Вазов. Разбира се че трябва да се изучава. Да учим Шекспир ли? Скейтърът дали ще прочете Шекспир? Пълна простотия. Ние сме българи и трябва да изучаваме български произведения. Макар че чета повече чуждестранна литература, има много хубави български призведения. Според мен всяко едно дете трябва да чете българска литература. Абсурдно е да се маха от учебниците, може би да не се изучава в 6ти клас, но не и да ги премахнат. Аз съм твърдо против!

Повече от фен Аватара на Millen4ety
    Град
    Sofia
    против
    we follow the danger wherever it goes.. we are the believers... we are.. heroes...

Jeff Hardy forever!!

Мега фен Аватара на xoxi
    Против естествено..
    То ако не Вазов, кой друг да изучаваме ?!
    Много ми е интересно кои 7 празноглавци са гласували, че са ЗА
    А факта, че никой от тях не е написал тук мнението си потвърждава, че Вазов ТРЯБВА да се учи..
    И спря да се върти за миг земята..

Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от xoxi
    Против естествено..
    То ако не Вазов, кой друг да изучаваме ?!
    Много ми е интересно кои 7 празноглавци са гласували, че са ЗА
    А факта, че никой от тях не е написал тук мнението си потвърждава, че Вазов ТРЯБВА да се учи..
    Аз съм гласувал "ЗА", но, ако си беше направил/а труда да прочетеш последните мнения от първа страница, щеше да разбереш защо.

Аз българската литература не я харесвам особено,но това да се маха точно Вазов е глупаво.Има толкова по-смотани писатели,тях да махнат.

Твърдо ПРОТИВ!!!!

Град
    Plowdiw ;]
    Цитирай Първоначално написано от amk933
    2. Да не се учи в 6 клас, ами в 10 например, което важи и за Ботев, Каравелов и т.н.
    и аз мисля така .. все пак има изразни средства, които са непознати за нас

Голям фен Аватара на joannalof
    Да бе, да не се учи
    То тогава у някои бъдещи българчета няма да има нищо българско ...
    и без това друга е вече ценностната система на повечето.
    Вазов се е учил, учи се и ще се учи.
    Аз смея да кажа,че харесвам творчеството му.
    Финалът на Под игото ме накара да пусна 2-3 сълзи както се вика. Като не мога да се гордея с БГ в днешно време, поне миналото може да ми вдъхне доза увереност.
    Животът е като огромно виенско колело - върти се,нови хора качват се и слизат. Първо си долу, после горе. И изпитваш страх от височините, и от долините. Но въпреки всичко винаги носиш тръпката и желанието за живот в себе си. <3 (h)

Цитирай Първоначално написано от meche95
    off i az se 4ydq dali da se topiram i da iam syper qk obem noo moje o6te ot 1viq den da biq na o4i?

Естествено, че ЗА. Езикът на който пише Вазов става все по-неразбираем за всяко следващо поколение и няма никакъв смисъл да се чете в този си вид. Аз смятам, че има два начина да се запази, но не и в моментното си състояние:

1. Да се преработят произведенията му, като се изчистят от архаични думи и структури;

Иначе по-добре не само него да го няма, ами и разните възрожденски автори Сори, ако не ви харесва, ама това си е мое мнение!
    Попадам на все по-глупави мнения в този форум. Ти, като се правиш на голяма разбирачка, знаеш ли защо Вазов използва "по-неразбираем"( ) език? Не знаеш май...Той се е учил да пише творбите си от чужди автори като Виктор Юго, Рунеберг... и е чел техни произведения в оригинал, тъй като в следосвобожденска България е нямало утвърден модел и езикът ни е бил променен(много думи са навлязли от турския речник). И въпреки това създава едни от най-хубавите стихосбирки, разкази, романи, повести и пиеси. Излишно е да казвам, че след това немалко автори са се учили да пишат от него като Елин Пелин, Йовков и т.н. Така че премахването на Вазовите творби няма да стане, освен ако на прасетата не им поникнат крила и не започнат да летят.

Към автора: Какви изразни средства имаш предвид? Никой не е казал, че в шести клас се прави анализ, какъвто го дават на матурите. Просто се определя главен герой, развитие на действието и т.н.
    Male

Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от faststep

Попадам на все по-глупави мнения в този форум. Ти, като се правиш на голяма разбирачка, знаеш ли защо Вазов използва "по-неразбираем"( ) език? Не знаеш май...Той се е учил да пише творбите си от чужди автори като Виктор Юго, Рунеберг... и е чел техни произведения в оригинал, тъй като в следосвобожденска България е нямало утвърден модел и езикът ни е бил променен(много думи са навлязли от турския речник). И въпреки това създава едни от най-хубавите стихосбирки, разкази, романи, повести и пиеси. Излишно е да казвам, че след това немалко автори са се учили да пишат от него като Елин Пелин, Йовков и т.н. Така че премахването на Вазовите творби няма да стане, освен ако на прасетата не им поникнат крила и не започнат да летят.

Към автора: Какви изразни средства имаш предвид? Никой не е казал, че в шести клас се прави анализ, какъвто го дават на матурите. Просто се определя главен герой, развитие на действието и т.н.
    Ма толкова оригинално, че забравих да се смея. То си личи кой е пропуснал да ходи на училище май

Първо съм момче. Второ това за анализа беше най-голямата простотия, която бях чувал на света. В 6 клас, ако вашата учителка е спала или ти не си ходил/а на училище си е твой проблем, но в 6 клас се пише съчинение разсъждение и есета. В едно такова съчинение определено ще ти трябва доста повечко от това да определиш протагониста и другите герои и развитието на действието, освен, ако не се целиш в 2.50 А това, че Вазов пише на архаичен български и, че става по-неразбираем с всяко следвщо поколение, е абсолютно нормална и традиционна част от развитието на един език, който се движи към модернизацията. Да не би англичаните да са тъпи като не разбират Шекспир в оригинал? Ми не са. Просто си го имат преведен, както и ние трябва да направим с Вазов. Ако не, май няма място в христоматията, оше повече за 6 клас

Мега фен Аватара на DieselBlood
    Град
    Въъъъ,маняк,ни знам ве!
    Ако махнат Вазов,аз напускам тая държава.Как ще махат произведенията на един от най-великите писатели в България.Тия в министерството съвсем са изперкали.
    amk933-Мой човек,за тебе речници няма ли?Отиваш в една книжарница(това е мястото където се продават книги) и казваш на продавача/чката:Искам речник на архаичните думи в българския език.Не знам откъде си,но ако си от Бургас иди в Хеликон или в Пингвините.
    http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?t=220394
    една велика тема

Боже,който си на небето,върни ни 2pac и си вземи Джъстин Бийбър!!!!

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си