Да допълня темата с кратко описание на приложените от мен .reg файлове (поне на тия, които мога да обясня без да сгреша):
Autorun.reg - изключва Ауторън-а. Тотално. Имаше още два начина, единия с GPRdit, ама не се сещам точно. Не знам има ли разлика между двата метода, не ми се търси.
Batfile Default Edit.reg, Batfile Default Open.reg - превключва се дефолт дейстието на .bat файловете между Оупън и Едит.
Boot Disk Optimization.reg - нещо си, не помня.
CDFS.reg - нещо оптимизираше работата със СД-та мисля беше.
Clear Page File On Exit.reg - изчиства съдържанието на виртуалната памет. Не подобрява бързодейстието, дори бави при гасене. Ползва се за сигурност на данните.
Defrag Boot Files.reg - дефрагва файловете, които са необходими на ОС-а при буутване. Или нещо сходно беше, не чупи уина, пускайте смело.
Disable Last Known Good Configuration.reg - изключва функцията, която не знам дали работи дори
Disable NTFS 8.3 Name Creation.reg - изключва опцията NTFS файловата система да помни и къси 8.3 имена. Не знам забързва ли (надали), но ми се вижда юзелесс...
DisableThumbnail Cache.reg - много ценно, маха кретенщината, дето записва в един файл Thumbs.db тъмбнейлите от всяка ДИР. Completely useless.
Don't Show Tool Tips.reg - спира показването на "балончетата" с инфо. Доста дразни в УинЕксплорера.
Enable 5th Zone In IE 6.reg - добавя 6-та зона в страницата за сигурността на ИЕ.
Faster Shutdown.reg - РС-то се гаси по-бързно, но не знам какво точно става.
Google Auto Search.reg - прави дефолт ауто сърч пейджа да е Гугъл. Не винаги работи, не знам защо...
Hide Messenger.reg - да не се показва безполезния софт при стартиране на Оутлуук Експрес. Има и как да се ънинсталне напълно, но се прави с друга команда от Рън менюто. По-долу ще дам няколко полезни такива.
IE Title Bar.reg - сменя "заглавието" на ИЕксплорера с низа отвътре.
IO Page Lock Limit.reg - ако не се лъжа това добавяше по-големи буфери при операции с поддисковата система.
Kill Non-Responding Application At Shutdown.reg - "убива" приложенията, които са зациклили, по време на гасене на Уин-а. Не знам дали работи, при мен или няма такива, или не се гасят като стане сериозен спек
Menu Show Delay.reg - редуцира забавянето при навигация из Старт менюто. В случая го прави 0 при дефолт 400 мисля беше.
Mouse Accelerated.reg, Mouse Default.reg - акселерейтва и премахва акселерейта при движението на курсора на плъха. Предполагам действа доста сходно с опциите в някои драйвери (като например MouseWare на Logitech). Не ми хареса, не го ползвам.
Nero DriveSpeed HKCU StartUp.reg - това го направих винаги да стартира Nero DriveSpeed на акаунта на брат ми, че той слуша МР3 от СД-то и дразни на 40х.
No CD Burning.reg - изключва вградената функция за запис на СД-та. Казват, че в якои случаи пречи, аз не съм забелязал подобно нещо. Не прави проблем да си записваш с Неро и друг сходен софт!
No Low Disk Space Cheks.reg - гледам, че имам правописна грешка. "Checks" трябва да е. Много ценна функцийка! Маха ужасно дразнещата проверка за свършека на свободно място по харда.
No Recent Documents Menu.reg - изключва от Старт менюто полето, което показва последните отваряни документи/файлове. Ценно.
No Search For Broken Shortcuts.reg - при дефектирал шорткът не търси файла. То няма и сми.
No SM My Pictures.reg - ей т'ва верно не помня какво е...
PagingExecutive.reg - някаква оптимизация беше за виртуалната памет. Но по-подробно - в нета.
Regfile Default Edit.reg, Regfile Default Open.reg -превключва се дефолт дейстието на .reg файловете между Оупън и Едит. Или по-точно Merge.
Remove Links Folder In Favorites.reg - чудесна опция, но на моменти бъгва. При отваряне в нов прозорец някоой път въпросния фолдър цъфва на туулбара.
Remove Screen Saver.reg - то заглавието говори, но да си кажа, че не знам какво точно правеше. Имах идея да ползвам само съспенда на монитора, но нещо ми бъгваше и затова рових за тази опция.
Search Settings.reg - дефинира опциите при търсене на файлове в WinExplorer по мой вкус.
Turn Off System Beeps.reg - маха тътръткането през РС спийкъра, когато няма зададена тема с озвучаване на Уина.
Unloading DLL's.reg - освобождава ненужните вече .DLL файлове, след като приключи използването им от конкретен софтец. На теория е супер полезно. На практика не съм си играл да засичам работи ли и как.
Wait To Kill Application Timeout.reg - определя времето след което автоматично да се "убиват" блокиралите вече приложения/процеси.
Windows Explorer In Separate Process.reg - е тука вече ме закопа това нещо. Идея си нямам какво е.
XP Prefetcher.reg - включва/изключва функцията за предсказване на... Абе да не говоря тъпотии най-добре проверете. Без това не знам включвам ли я или я изключвам с тази стойност

П.П. Windows Explorer In Separate Process.reg има следното обяснение, дадено по-долу от GeniusLoci:
Експлорера се използва и като файл менаджер и като интерфейс. Затова при "краш" на файл менаджера ти се крашква и шела. Активирайки тази опция Уин използва отделни процеси за всяка задача, което може да доведе до стабилност, но пък не е особено добра идея при наличието на малко памет. (превод в ефир - аз (а при мен пак си се крашва ))