Да , и аз абсолютно съм сигурна , че тези които ревностно защитават бездомните кучета никога не са имали лошо преживяване с тях и не ги е ръмжала и гонила глутница , не са били хапани и нападани. Не са се почувствали те самите беззащитни , пред иначе така беззащитните животинки.
Факт е че някой бездомни кучета са безобидни и не проявяват агресия. Факт е че животното не напада без да има никаква причина.
Но ти , както и едно малко дете , както и един възрастен човек , не знаеш дали ходейки си спокойно по тротоара както всеки ден , случайно не пресичаш някаква граница възприета от някоя глутница като тяхна територия , и тогава САМО това твое спокойно ходене по тротоара може да стане причина ти да бъдеш нападнат. Само това че си носиш салама в пазарската торба навръщане от магазина може да стане причина ти да бъдеш нападнат. Без да си ги замервал с камъни , без да си ги подритвал , малтретирал , да си ги дразнил , да си ги настървявал.
Жал ми е от тази гледна точка , че това са животни - живи същества , които са принудени заради средата в която живеят да се превръщат в хищници дори убийци , за да живеят и да се хранят. Не са виновни , защото така подсказва инстинкта им за самосъхранение.
Но не може разумен човек да ми изтъква това като оправдание за нахапаните до смърт деца и възрастни хора по улиците и жилищните квартали , и да си завира умно главата в пясъка - направо е смешно и трагично. Защото безопасността , здравето и спокойствието на ХОРАТА и най вече на децата , е по-важно и е преди всичко .И е абсурдно с репликата "Ние сме си виновни" да се толерира и оправдава агресията , и живота на един човек да се приравнява с този на кучето.