Разбирам и благодаря за съветите , варианта кучегон го обмислях , и по това което прочетох е добро решение , като изключим че не действа на глухи кучета. Чела съм и за единични случаи , в които предизвиква точно обратния ефект , но да речем че което и да е средство не би било 100% ефективно. За сега нямам кучегон , спряла съм се на варианта спрей , който действа и на животни , остава ми надеждата да няма насрещен вятър , и другата надежда - да подейства , и кучето да не се озлоби още повече.

Да , абсолютно сигурна съм , че животното не напада без причина. В конкретните случаи при мен , мисля че им минавах през територията. Но аз нямаше как да не мина оттам , просто това е пътят по който стигам до жилището си и няма друга алтернатива , де факто не съм ги предизвикала чрез умишлено дразнене и т.н. Но при всички случаи едно такова преживяване е доста стресиращо за мен , предполагам и за други хора , дори и да не се е стигнало до сериозни последствия.

Та мисълта ми беше , че за мен е нормално в такава ситуация човек да мисли повече за своята безопасност , отколкото да проявява съчувствие към лаенето/нападането/преследването , пък по каквато и причина да е то. Затова не разбирам защо този човек е набеден за егоист и жесток и садист и т.н., при положение че единственото което иска е да се опази жив и здрав , и да не хвърля боб всеки път като види куче - дали е агресивно или не.