Първоначално написано от
krem4et0
Да вкарва повече часове по Информатика, че да не остана без работа....Друго не ме вълнува. А, да и да не намалява заплатите. И без това едва вързвам двата края като съм на минимален норматив.
Кремче, ще ме извиняваш, ама смяташ ли че наистина учителите трябва да получават много пари ? Смяташ ли че за 4 часа трябва да са толкова скъпоплатени ? За съпоставка: Един обикновен работник, работещ в строителството, да кажем живее в Благоевград. Той става всяка сутрин в 5.00 за да се подготви и да хване специализираният работнически превоз за да отиде на работа в София. Той отива на работа в София в 8.30. В 9.00 започва работа. Работи до 17.00, докато си дойде става 19.00 часа. Значи от 6 до 7, от 6 до 7 това е всеки ден...почива по един ден (понякога и толкова няма)...учителят какво прави ? На работа е от 7.30, да става в 6.30. работи най-късно до 13.50 и след това си е вкъщи. Половин ден вкъщи, работи 9 месеца, работното му време е 1/2 от това на нормалните работници, има 1 месец отпуска, почива празници и почивни дни винаги...струва ли си затова да се увеличават заплатите ? Българското училище едвам се крепи, материалната база е под всякаква критика, всеки гледа да претупа урока и да си ходи...бях в Англия по учебен прокт и...какво се оказа, бюджетът на училището е 1 250 000 паунда (2 500 000 лв) а всеки учител взима 64 000 лева годишна заплата или това означава около 5 400 лв на месец ! Но там са по двама учители, един асистент и един учител, който му помага, всичко е осигурено, матераилната база е отлична...затова делегираните бюджети са най-добрата практика за българия - в хубавите училища ще има пари, в кварталните - не и т.н и т.н...а сега новата министърка. Добре. Правим следното сравнение - 100 човека кандидатстваме за една паралелка от 30 човека, нямаме изпит, всички имаме 6.000 дипломи, е, какво правим ? Изпита трябва да остане, но да се промени, примерно по 20 задачи по БЕЛ и Математика, без преразказ, за 2 часа, няма друг начин !