Българските митници тръгнали да минават към някакъв нов псевдо-софтуер и естествено се издънили здравичко. Това не е учудващо. По-скоро начина по който отреагират на издънването е странен.

Та понеже двама идиота, които се водят за системни администратори на средно голяма фирма не могат да бъдат открити - тук kick in-вам аз. Не бих се занимавал, ама момичетата от митническият отдел са ми познати - примолиха ми се да им помогна. Скърпихме го, ама донякъде.

Първо, с програма MIDO Pro се правела някаква декларация. Едно време беше MIDO C, явно това й се явява някакъв еквивален. И самият формат на изходните данни е различен - MIDO Pro дава изходни данни във XML формат. По някакви странни причини(това че сайта на митниците не функционира правилно, поради което не е пуснато и декларирането по електронен път) се налага ръчно да се добави някакво номерче(издавано от митниците) към тези XML изходни данни.

Това го оправихме. Тоест, намерих им на момичетата Open XML Editor, инсталирах им го и оттам те си се оправиха. Голямо щастие беше. Едва се измъкнах преди да са ме напрегръщали до смърт. Два часа по-късно(тоест преди малко) ми се обаждат и ми обесняват че получили pdf бланки, които трябвало да попълнят и да върнат в PDF към митницата. Пробвали с Adobe Acrobat, ама им изписвало някакви грешки. Какви - не успяха да обеснят. Според тях пробвали версия 9.1 на програмата, но не се е получило.

Късно е да ходя сега да се занимавам с подобни глупости, та затова ще е утре. Някой има ли инфомарция как протича като документална обработка внос/износ по новата временна "аварийна система" на българските митници и какви програми са най-подходящи за случеят? Дотук ми е ясно че трябва минимум едитор за XML и PDF(по възможност малки и компактни - за стари офис машини)...