- Форум
- По малко от всичко
- Спорт и здраве
- Най-добър боен спорт / Най-добро бойно изкуств
Ето моите доводи за това, защо този вид тема няма особен смисъл:Първоначално написано от valentinovaa
Започва да се коментират методиките на тренировките в различните бойни изкуства и след 2 мнения се стига до приложимостта на улицата. Категоризира се психическото развитие и менталната част от тренировките като безмислена.
След като се стигне до улицата, винаги се обсъжда, че някой ще извади бокс, бухалка и че ще излязат 5 човека наведнъж и че бойните изкуства срещу оръжия са безсилни.
Накрая хладните оръжия ги побеждава пистолетът и стигаме до извода, че трябва да се гърмим, като се скараме в дискотеката.
Всеки си избира какво да тренира според нуждите си.
В доста от БИ-тата те възпитават различни ценности. Те не са с цел да си по ефикасен в бой, а да знаеш защо да се сбиеш и защо да не го правиш. Уважението, изграждане и отстояване на мнението, заличаване на егото - това не са неща, които от залата ще пренесеш на улицата, а в домът си, в работата си, в кафето. Ако смяташ, че освен да се биеш, искаш да се отрази и на характерът ти, това е за теб. Има хора, които се записват на тренировки по футбол, не за да станат професионални играчи, а за да развият уменията си за работа в екип.
Много хора гледат състезанията по дадено бойно изкуство и оттам си вадят изводи. Спортните правилници не позволяват на спортистите да покажат истинският вид на доста от бойните изкуства.
Катите може да нямат особен смисъл на улицата, но това са традициите в бойните изкуства. Да знаеш защо дадена ката носи съответното си име, как се изпълнява и да успееш да пресъздадеш техниката е това е нужно, за да можеш да разграничиш карате от муай тай, да запазиш изкуството си във времето.
Да тренираш бойно изкуство, което се съсредоточава върху малко, но ефективни техники и да тренираш разнообразни аспекти от спаринга (страйкинг, изправен граплинг, граунд гейм) ти дава възможността в схватките да решиш бързо по какъв начин ще действаш.
Да чупиш дъски, цигли и тухли, да ритнеш на 2 метра над себе си, и да стоиш на челна стойка 30 минути може просто да е детската ти мечта.
Техники и методики в бойните изкуства, които за някои са безмислени, за други са причината да стъпят в залата. Футболът може да донесе огромни доходи, но някои просто намират кефа в това, да играят белот.
Не на последно място, ако се ступате с голи ръце с някои, от изключителна важност е колко време си прекарал в залата.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Когато някой спорт стане прекалено комерсиален той започва да се разваля. В случая тия от ММА са наистина много добри и техничи, но това не е изкуство, това е спорт. В изкуството боя е съвсем различен. Трябва да се отдаде чест и няма такова селско млатене, което въпреки това изисква наистина много техника и тренировки, но все пак си остава селско млатене.
Най - добро бойно изкуство е за всеки един различно. Аз лично бих се захванал с изкуство, което ме извишава на духовно ниво. Останалото вече е физическа подготовка, но това което не можем да си обясним няма да получим, като бием крушата и вдигаме тежестите. Говоря за монасите които одържат с голи ръзе волове, които се бият с камшик и застават на копие на гръклян и още много други... Жалко, че никога няма да видим бой между такива хора и примерно някой от мма за да си направите съпоставката. Това е разликата между спорта и изкуството.
След мнението на Chacho темата може официално да се закрие..![]()
много филми си гледал братоПървоначално написано от Saphire
вълк или куче,свободен или на верига..? въпрос на личен избор..
Това, че ММА изглежда хаотично, нито значи, че нямат добра техника, нито че са надценени. Всъщност техниката в ММА е на много високо ниво, защото хората могат веднъж да я изпълнят във въздуха и втори път на ринга, когато крушата хем се движи, хем може да ти върне един крак в устата. А и доста от професионалистите там тренират повече време отколкото си мислим, че е възможно и ако трябваше да избера атлет, който да "одържа бик с въже" (такова още не бях срещал, мислех че Ояма има контрол над бикове като ги бие, но са го засенчили), бих избрал ММА състезател. Имат по-добра физическа подготовка от много от майсторите на традиционни бойни изкуства и по мое лично мнение - от повечето шаолински монаси. Тук пишем хора, които сме в сферата на БИ и ще е жалко като такива да не уважаваме чуждите усилия, методи и цели. В даобг тези, които се обиждат и съдят на стилове са малцинство, и се отнасят към тях, както към тези, които питат как да орелефят за 1 месец в нашия форум. Хайде да не падаме толкова долу!
Между другото, веднъж възникна спор във вбокс на един клип от първенство по таекуондо и се скараха хора от нашия клуб с хора от друг и по този повод трениора ни предупреди да прекратим и ако отново дочуе за подобно нещо, че ще ни наказва. Представям си, ако бяхме се карали с хора, трениращи друго бойно изкуство. Уважение трябва да има!
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
в нашия клуб е политика,да се наказват трениращи ,ако влязат в конфликт с членове на друг клуб..това че тренираме различни стилове,или в различни клубове не ни прави врагове..пишки се мерят на ринга/татамито/октагона..
не в нета,не в кръчмата и не с приказки...
както беше казал един човек навремето: няма слаби стилове,има слаби бойци..
За navar е това http://www.youtube.com/watch?v=JRxhl...eature=related
Chacho, защо сравняваш тренировките на мма състезатели с тренировката на монаси, чиито живот е посветен на това. Въобще знаш ли за какво става въпрос? Едните от 3 годишни до края на живота си това правят, а другите се занимават с това за пари? Как дори смееш да ги сравняваш ? Ако имаше място за сравнение щяха да се бият помежду си... Замисли се защо не си виждал истинска битка между мастър който се бие сериозно и между някой който просто се занимава с бойно изк. ? Тия изруди изучават анатомията на човека от А - Я, неща които ти никога няма да знаеш за човека ( говорим за слаби места и т.н.). Тренират слабите си места и ги правят по - здрави от главата ти. Не ги интересува, че остават импотентни и прочие. Тука казвам моето лично мнение кое е най - добро за мене като цяло без да намесвам правила в боя и т.н.
http://www.youtube.com/watch?v=t4jT-AtpCSY
Пффф тея работи трябва да ги забранят :# как може да има такива бауши :# сигурно dj дако ти е треньор :Д
Ясно ми е, че се занимават със кондициониране, което малко хора биха се наели да тренират. Не значи, че не се изправят срещу "нормални практикуващи". От Шаолин ги пращат на състезания по спаринг, дори българинът, който го бяха взели в манастира, е ходил, победил е почти на късмет.
Нямам намерение никого да сравнявам и в предишен коментар споменах, че времето, което един боец отделя за тренировки не може да се пренебрегва, без значение в какъв стил се обучава.
Аз се махам от темата, тук е затворен цикъл. Пък и надали някой влиза тук, за да научи нещо, по-скоро се доказват хора безкрайно, че са прави и се въртят в порочен кръг. Аз го оценявам като безпереспективно, интересно ми е да видя, дали ще се появи ключе на темата скоро.
само не разбрах кое трябваше да ме впечатли от клипчетата които ми пусна ??
и след като така компетентно коментираш,предполагам че си бил там,и си видял всичко с очите си,и си го изпитал...
точно толкова разпалено ,като теб в друг форум,се коментираше санди мурти..
но ,виж всички сме гледали китайски филми,също и корейската безмоторна авиация Хон Гил Дон..
вярвах на всичко ,което виждах..но порастнах,и разбрах че не всичко което братски китай публикува е истина,рзбрах че кунг фу всъщност не е толкова велико изкуство,разбрах че нещата са зверски преувеличени,и всичко е целенасочена политика..видях колко струва кунг фу майстор,в реална схватка...много неща видях...
кой ,къде какво може не се доказва с клипчета-циркаджийските номера ,на които се възхищаваш,и ми даваш за пример,отдавна не ме впечатляват.. и стига с вицовете истинските майстори не се бият-напротив,така се доказва кой е истински майстор в бойните изкуства..все едно да ми кажеш че истинските строители ,не строят...
продължавай да вярваш в таласъми и дядо коледа,те са точно толкова реални ,колкото номерата които ми показваш...между другото,май казах някъде -Херкулес от село Галиче ,ги изпълнява повечето,без да си има понятие от бойни изкуства,и тъй като е неграмотен ,сигурно не знае къде е Китай..но гълта мечове,къса синджири,криви жележа,ляга върху мечове и стъкла..а за чупенето на дъски,тухли и тояги-приятелю,явно не си гледал истинско шивари- и ин и ян..
но ако искаш мога да се позанимавам и да ти спретна едно клипче с демонстрации на български трениращи( за щастие не ушу) които правят доста впечатляващи нешица...
но ти избираш в какво да вярваш
аз тренирах айкидо преди .. хареса ми![]()
Продавам ръчно изработени бижута :]http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?t=403305
[quote="Saphire"]Chacho, защо сравняваш тренировките на мма състезатели с тренировката на монаси, чиито живот е посветен на това. Въобще знаш ли за какво става въпрос? Едните от 3 годишни до края на живота си това правят, а другите се занимават с това за пари? Как дори смееш да ги сравняваш ? Ако имаше място за сравнение щяха да се бият помежду си... Замисли се защо не си виждал истинска битка между мастър който се бие сериозно и между някой който просто се занимава с бойно изк. ? Тия изруди изучават анатомията на човека от А - Я, неща които ти никога няма да знаеш за човека ( говорим за слаби места и т.н.). Тренират слабите си места и ги правят по - здрави от главата ти. Не ги интересува, че остават импотентни и прочие. Тука казвам моето лично мнение кое е най - добро за мене като цяло без да намесвам правила в боя и т.н.
Е как да не ги сравня, като тия монаси, дет тренират от 3годишни ги има само на кино![]()