.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 19 от общо 19

Една леко "откачена" идея...

Здравейте съфорумисти! Вчера ми хрумна една идея, за която може би много от вас сигурно ще нарекат "глупава" или "безсмислена". Все пак искам да я споделя, пък каквото стане. И така - идеята ми е да свържа два харда в RAID архитектура и по точно RAID 0. Въпроса е обаче дали ще стане с наличната технология, защото машината е персонален компютър все пак?!?! Дъното ми е следното: цъкни тук!
    Видях, че има някаква RAID функция "# Integrated NVIDIA SATA 3Gb/s with RAID function"

Хард диска с който разполагам ето този тук!

И сега започвам с въпрсите! Ако си купя същия хард, като този с който разполагам в момента, ще е възможно свързването им по софтуерен начин (зная че има такъв) в RAID 0 ??? Също така какъв ще е ефекта от това, в смисъл по бързо четене и запис на информация имайки предвид и дъното все пак? Общо взето това е...

П.С. - Надявам се на компетентни отговори от ваша страна и моля без постове от типа: "нищо не разбираш" или "нямаш си работа"...

Благодаря предварително!

При райд масив се подобрява сигурността на данните и производителността :P 2 Харда е малко и не мисля, че ще го усетиш по добре вземи 2 по малки ще работи много по бързо.

Ако си на Линукс можем да вградим няколко алгоритъма в ядрото и да го направим мн яко... като се замисля трябва да си направя клъстер ... хмм ще помисля

Задник съм!

Идеята е да са свързани в "едно" и компютъра да ги "третира" като един хард! - нали това е RAID?

Да това е RAID масив от RAID 0.

Задник съм!

По принцип е измислено за обединение на няколко по-стари харда и да работят по-бързо и надеждно. Колко повече харда свържеш толкова по-надеждно и бързо става положението. Обаче мисля, че Windows-а действа малко глупаво.

Задник съм!

Цитирай Първоначално написано от Genetix
    По принцип е измислено за обединение на няколко по-стари харда и да работят по-бързо и надеждно. Колко повече харда свържеш толкова по-надеждно и бързо става положението. Обаче мисля, че Windows-а действа малко глупаво.
    В какъв смисъл глупаво? Между другото на Windows операционна система смятам да го направя...

Еми защото ако примерно имаш 2 харда. И записваш файл всеки хард получава половината от файла. Но Windows (поне преди беше така) не се грижи 2те равни части да бъдат последователни. Примерно записваш филм едната половина върви в единият хард а другата в другият. И така ако загубиш единият диск губиш целият филм. Докато при Линукс той се грижи частите да бъдат последователни и така при загуба на единият хард се запазва половината информация. Много удобно за бази данни, текстови файлове, записи от камери.. Дано ме разбра какво имам в предвид

Задник съм!

Да разбрех те какво имаш в предвид - не го знаех това между другото за windows и linux. Все пак не ме притеснява загубата на информация, защото шанса е колкото и този хард в момента с който съм да "изпуши" и пак да загубя всичко! До сега четох и в интернет, какво се казва по този въпрос... Едно момче споменаваше в една подобна тема, че щом в дъното има вграден RAID контролер, архитектурата ще бъде на хардуерна основа, а не на софтуерна. Друго пък момче искаше да направи RAID 10, от 4-ри 500 GB HDD-дискове. По скоро ме интересуваше, ще работят ли действително малко по бързо, защото ако ги вържа на принципа "master" и "slave" мисля, че ще има забавяне! Какво мислиш?

Разбира се, че ще работят по бързо. Както знаеш скоростта на писане на главата е ограничена. Колкото повече глави пишат едновременно толкова по-бързо става цялото писане. Демек 2 харда - 2 пъти по бързо 4 - 4 пъти и т.н.

Което обаче е ограничено от друга странна. Знаеш, че РАМ-та служи за буфер да предава информацията на харда колкото по бързо пише харда толкова повече РАМ памет ще ти трябва. И колкото повече хардове толкова повече РАМ. Следователно нещатата пак са ограничени - при определен брой хардове вече няма да забелязваш подобрение на скоростта. Не можеш да навържеш 100 харда и да очакваш да пишеш като ненормален .

При тебе 2 харда ще ти подобри скоростта само 2 пъти.

Забавяне ще има само ако ти е малко рамта както казах по горе ако имаш над 2ГБ няма да ти е проблем да се справиш с 2 харда.
    малко инфо дето намерих

Задник съм!

До сега бях пуснал да тествам харда:

HDTune_Benchmark_Hitachi_HDP725050GLA

П.С. - Двойно по голяма скорост при четене и запис ми звучи много по добре! В момента машината ми е с 2 GB Ram (Kingston 2G-UDIMM - 2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)), но смятам да взема още една плочка рам, защото дъното подържа "dual channel memory" пък сега е само една и така също има малко забавяне!

Гледам си избрал Read на четене ли го тества ? Я дай на запис.

Задник съм!

На запис ми дава някаква грешка!

Не знам защо е така?!?!

Освен ето този тест да ти покажа: HDTune_File_Benchmark_Hitachi_HDP725050GLA

Изглежда достига 60МБ/сек много добре.

Но мисля, че тази графика има отклонение с около 30МБ

значи към 90МБ/с

Задник съм!

Голям фен Аватара на CucAgMuH
    Град
    Архангелск, Русия
    Гледам че обсъждадете RAID 0 при Windows и Linux

RAID 0 не преодставя никаква отказоустоичивост. Тоест, ако единият хард замине, няма голямо значение дали си бил на Linux или на Windows - загубата на данни е на лице.

RIAD 0 ти дава преимуществото да обединиш няколко физически диска в един логически, което е полезно в редица ситуации, като ускорява до известна степен четенето/писането по дисковете. Ако искаш защита на данните има други начини - например RAID 1(дискове на мирър - предлагат пълна редудантност на данните по диска, но няма увеличаване на производителността). Можеш спокойно да разлгедаш всички варианти ето тук: http://en.wikipedia.org/wiki/RAID

Чисто практически, ако искаш да подкараш дискове в RAID/AHCI режим под Windows XP ще ти е малко неудобно, тъй като инсталацията на самият XP не съдържа драйвери за RAID контролери(докато Win NT, Win 2k, Server 2003, Server 2008, Vista, Win 7 например поддържат). С две думи - ще трябва да си направиш твои си диск за инсталация на XP(ако държиш да е XP) който да съдържа драйверите за RAID контролера. Не е голям проблем

Колкото до NVIDIA SATA 3Gb/s RAID може да погледнеш тази статийка: http://www.hardcoreware.net/reviews/review-283-6.htm Ще забележиш че при тестове скоростта не се повишава двойно, даже е много далеч от двойното при два диска в RAID 0. Както няма и да е тройна при три диска и така нататък Не ми се пише много по темата понеже точно по това имах курсова работа тази година и вече ми е втръснало. Че и защита имах. Пфу.
    Отдавна ви чета и все повече се гордея с нашата страна: ето вече и в психиатриите интернет е достъпен.

My evul side ish powered by nostalgia... hush!

Цитирай Първоначално написано от CucAgMuH
    ...Чисто практически, ако искаш да подкараш дискове в RAID/AHCI режим под Windows XP ще ти е малко неудобно, тъй като инсталацията на самият XP не съдържа драйвери за RAID контролери(докато Win NT, Win 2k, Server 2003, Server 2008, Vista, Win 7 например поддържат). С две думи - ще трябва да си направиш твои си диск за инсталация на XP(ако държиш да е XP) който да съдържа драйверите за RAID контролера. Не е голям проблем
    Имам един Windows XP, който съм записвал много отдавна и сега не зная дали няма вгредени SATA и RAID/AHCI - драйвери, защото съм го подкарвал на лаптопи на които други XP-та не тръгват поради липса на SATA-драйвер! За това реших да сваля ето "това" копие на Windows XP SP2, защото е "чисто" и с програмата "nLite" да си вградя драйверите, които имам от оригиналния диск на дъното!

Точно по-миналата година на Опен феста в София имаше такава лекция. "Как да възстановим данни от RAID след загуба на хард". Там демонстрираха различни пачове в ядрото. С които се запазваше, част от формацията (неказвам цялата). Показаха с MySQL бази данни как се запазва половината.

Задник съм!

Re: Една леко "откачена" идея...

Цитирай Първоначално написано от doomkillerr
    Здравейте съфорумисти! Вчера ми хрумна една идея, за която може би много от вас сигурно ще нарекат "глупава" или "безсмислена". Все пак искам да я споделя, пък каквото стане. И така - идеята ми е да свържа два харда в RAID архитектура и по точно RAID 0. Въпроса е обаче дали ще стане с наличната технология, защото машината е персонален компютър все пак?!?! Дъното ми е следното: цъкни тук!
    Видях, че има някаква RAID функция "# Integrated NVIDIA SATA 3Gb/s with RAID function"

Хард диска с който разполагам ето този тук!

И сега започвам с въпрсите! Ако си купя същия хард, като този с който разполагам в момента, ще е възможно свързването им по софтуерен начин (зная че има такъв) в RAID 0 ??? Също така какъв ще е ефекта от това, в смисъл по бързо четене и запис на информация имайки предвид и дъното все пак? Общо взето това е...

П.С. - Надявам се на компетентни отговори от ваша страна и моля без постове от типа: "нищо не разбираш" или "нямаш си работа"...

Благодаря предварително!
    Здрасти брооооооооооооооооооооо ся ще ти обесня при софтуерния раид скороста ти става малко по добра на четене писане в същото време можеш яко да си скапеш и двата харда и губиш сичко, наи добрия раид е хардуерния раид със специален контролер които струва много пари ако , не знам за какво ще го ползваш този раид ама секи случаи ако ще съхраняваш важни работи не го прави ако е нещо което не е ценно , можеш да си правиш раид ако ще играиш игри филми музики глупости не те знам за какво ще го ползваш ако търси ултимеит перформанс , ссд и другите специализирани хардове с над 10к оборота в секунда ! Като велоси раптор и другите ! Та аз лично имам 2 харда сиагеит 2 х 500гб и не са ми в никъф раид имам и други
    Раида си го правиш ти ако искаш подобрение в скороста на четене на писане си го прави ако искаш сигурност не си прави раид!

Голям фен Аватара на CucAgMuH
    Град
    Архангелск, Русия

Цитирай Първоначално написано от loveandemotion
    Здрасти брооооооооооооооооооооо ся ще ти обесня при софтуерния раид скороста ти става малко по добра на четене писане в същото време можеш яко да си скапеш и двата харда и губиш сичко, наи добрия раид е хардуерния раид със специален контролер които струва много пари ако , не знам за какво ще го ползваш този раид ама секи случаи ако ще съхраняваш важни работи не го прави ако е нещо което не е ценно , можеш да си правиш раид ако ще играиш игри филми музики глупости не те знам за какво ще го ползваш ако търси ултимеит перформанс , ссд и другите специализирани хардове с над 10к оборота в секунда ! Като велоси раптор и другите ! Та аз лично имам 2 харда сиагеит 2 х 500гб и не са ми в никъф раид имам и други
    Раида си го правиш ти ако искаш подобрение в скороста на четене на писане си го прави ако искаш сигурност не си прави раид!
    Ех, деца Дискове в RAID 1 какво предлага ако не пълна, абсолютна, безкомпромисна защита на данните?!?

Ще кажеш "Ама RAID 1 дава защита, не дава скорост. А пък RAID 0 дава скорост, не дава защита." Ами прав си. Затова има nested RAID levels - RAID 1+0 и RAID 0+1(да, имат разлика двете понятия). А какво да кажем за RAID 5+0 ? А за RAID 5+1 (53) ? Те съществуват ей така - за забавлението, нали... колкото да има там из manual-ите, да запълват страниците.
    Отдавна ви чета и все повече се гордея с нашата страна: ето вече и в психиатриите интернет е достъпен.

My evul side ish powered by nostalgia... hush!

Цитирай Първоначално написано от loveandemotion
    Оценявам, че написа това, но не ми помогна с нищо! Целта на цялата тема беше дали е оправдано създаването на хардуерен RAID 0 (тъй като в дъното имам вграден RAID контролер). Не става въпрос за създаване на сървърна машина, че да използвам отделен RAID контролер, който би струвал колкото целият ми компютър (порядъка от 750-950 лв.) Ще го правя на персонален компютър "DualCore AMD Athlon 64 X2, 2700 MHz (13.5 x 200)", Ram 2x2 GB DDR 800 MHz dual channel (латентността на паметта е: 5-5-5-18 CR2), Хард дискове 2 бр. "Hitachi HDP725050GLA360 (500 GB, 7200 RPM, SATA-II)", дъното е "Gigabyte GA-M56S-S3 (4 PCI, 2 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394)". Днес се заех да направя и уиндоуса за тази цел, тъй като "CucAgMuH" - спомена в темата, че XP-то няма вградени в него RAID-драйвери. Днес свалих всичко необходимо от сайта на "Gigabyte" и го вградих в уина. Записах го в "*.ISO" формат и почнах да свалям програмата "VMware Workstation 6.5.1 Build 126130 Final" - че да тествам, какво съм сътворил все пак за да няма издънки като почна да инсталирам, като му дойде времето...

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си