- Форум
- По малко от всичко
- Пълнолетник
- Къде сте кандидатствали ? За тея който са.
ВИНС-а също е добро място за финанси. Няма прецаканата система на УНСС.
Идеята е след 2та година да станеш стажант по специалността в някоя банка/фирма. Това става с висок успех.
Защото когато веднъж вземеш дипломата с 2 години стаж ти винаги си на 2 крачки пред конкуренцията .
Какво толкова ги хвалите тия финанси? Адски скучни са. Освен това при тях кариерата си има таван. Практиката на ръководни места да се слагат финансисти вече е доста остаряла. Но кой каквото го влече.
П.П. Каква длъжност можеш да заемеш в банка с финанси? Смисъл в някоя централа разбирам, но в клоновете не са ли с полувисше и средно?
Grumpy old madman
Хайде обясни ми моля те,каква е прецаканата система на УНСС?
Стажът по време на 4те години учене е задължителен,защото дори като завършиш,ще ти искат опит в сферата поне година - две и е по-добре да го изкараш,докато учиш.
Canis, той е в централата.Банката не е само гише за попълване на документи и каса - там действително са хора без висше.![]()
Тук и хората, които се занимават с отваряне на сметки, консултиране на частни клиенти и отчети също са без висше. В близките филиали няма никой с висше. Висшисти са доста малко ръководни кадри в местната централа.
Grumpy old madman
Изпит с 3 дисциплини.
Не влизаш по специалност, а направление.
Което ще рече, че първите 2 години всички учим едно и също (общи дисциплини бля бля).
След 2та на база резултатите от 1те 2 години влизаш по специалност, което е пълната глупост.
Влизаш с задължителния икономически профил. След 2 години искаш финанси, но ако не ти стигне бала какво правим. Арграрна икономика?
Имате малко висшисти в централата?!Мисля че си се объркал,има някои неща, за които образованието е необходимо,а не е само за престиж.
Ето изискванията например за позиция в Societe General Експрес банк.Позицията е "Мениджър Преценяване на риска и регулиране на претенции " ,а изискванията са:
# Магистърска степен в някоя от следните области: Икономика, Бизнес администрация или Застраховане;
# Професионален опит не по-малък от 2 години;
# Владеене на английски език (френски език ще се счита за предимство);
# Опит в областта на застраховането или банковото дело ще се счита за предимство.
Счетоводител:
# Магистърска или бакалавърска степен в областта на Финасите и Счетоводството;
# Професионален опит не по-малко от 2 години;
# Добро владеене на английски език;
# Опитът в застрахователната и/или банкова сфера е предимство.
Офис отговорник:
# Бакалавърска или магистърска степен в Икономика, Финанси или Право
# Минимум 3 години професионална практика в банковия сектор
# Добро работно ниво на английски език, френски език е плюс
# Компютърна грамотнист
# Качества на водач, отлични комуникационни, междуличностни и аналитични умения
# Динамизъм и отборен дух
# Търговски нюх
Хубавите постове в банковото дело,поне в България,изискват висше и опит.
Няма как да водиш сметките,ако не знаеш как се смята.
Според мен,просто си ядосан,че е много учене за кандидатстудентските изпити и естествено университетът ти е виновен.Каквото е за теб,такова е за всички.Повярвай ми,трите предмета,с които се готвиш сега са най-лесното и най-малкото,което ще учиш следващите 4 години,ако те приемат в УНСС.След като те приемат там идва трудното,кандидатстудентс ия изпит е като песен.Затова трябва да си прецениш,дали можеш да се справиш.Първоначално написано от SmiLeHappyEnjoyMyPaiN
Ако учиш през тези 2 години - няма да те приемат Аграрна Икономика.Да не говорим,че Финанси и Аграрна икономика не са в едно и също направление.Колкото до това,че всички учат едно и също - това винаги е било така.Просто сега е направено официално.Аз съм първи курс , приятелят ми е 3ти. Въпреки,че той не е разделен на направления,а е още по старата схема със специалностите - ние пак учим едни и същи предмети.Просто те са фундаментални и няма как да не учиш микроикономикс или макроикономика,а да искаш да завършиш икономическа специалност.
Аз кандидатствам за информатика и бизнес информационни технологии в ПУ ( :
Размерът, рожбе, ИМА значение ))
.: machoka :.
Не съм объркал. Хората с които разговаря масовия клиент се водят Dipl Bankkaufmann, което е вид полувисше.Първоначално написано от RAWRRR
Повече не съм се интересувал, защото за мен финансите и счетоводството са двата най-скучни предмета. И двете са ми на принципа Взел/ не взел и мога да ги пиша по n пъти.
За мен гледайки представителните таблици, началната заплата на един висшист може да се приравни към минималната такава (минимален осигурителен доход) и за моята специалност е ~ 10 пъти минималната. Това е средно де, има някой, които почват доста над това.
Иначе навсякъде в Европа е стандарт да имаш 2 години общи предмети и после да специализираш. Аз специализирам Проектмениджмънт и Развитие на нови продукти.
Grumpy old madman
Въпроса ми беше по - точно във ВИНС-а кое е по - добре счетоводство и контрол или финанси ?
Влизай финанси :Д да ходим да пием бира по време на лекциите :Д
По-добро според мен са ФИНАНСИ.
Може би не съм прав напълно за УНСС ... моя гледна точка.
Е,аз ти казвам че в България,освен охраната,гишето за попълване на документи и касата, има и други хора,които са там,но които не ги виждаш.![]()
Освен в най-малките офиси,обикновено има зала за кредити и кредитен експерт вътре,както и отговорници по архива,като те са с висше образование.
Което ти е по-интересно!Първоначално написано от YakUZa777
С това съм наясно. Кредитните "експерти" тук не са висшисти. На сайта на Deutsche Bank си пише черно на бяло - висшистите са 55% от персонала. Охраната, чистачките, кетъринга не са персонал на банката.Първоначално написано от RAWRRR
БТУ тук банките нямат охрана. Това винаги ме е дразнело в българските банки. Влизаш и някакъв с пистолет те гледа лошо. Супер тъпото.
Grumpy old madman
Аз лично, не виждам разлика между тези двете. Така, че ми е честно казано, все едно в кое от 2-те.
Явно има разлика между българските и немските стандарти значи.
Преди месец може би кандидатствах за стаж (безплатен) в ProCredit Bank за кредитни експерти,не ме взеха,най-вероятно защото още не съм завършила или защото не съм последен курс.
Тук изискванията са много високи и ако се уредиш в банка,с незавършено образование, е късмет.
Аз разчитам на познати, да ме вкарат някъде. Поне колкото за стажа.
Аз ще кандидатствам догодина..![]()
Родителите ми преди години преподаваха във винса и си мисля да не ходя там, дали защото познавам повечето преподаватели и ще има някаква предубеденост към мен не знам..![]()
Не е подходящо място да питам, но все пак как мислите? Ще очакват ли нещо повече от мен или..?![]()
Има има. Фактът, че в БГ банките взимат твърде много висшисти смъква заплатите.Първоначално написано от RAWRRR
Какво ще рече "безплатен" стаж? Че не ти плащат?
Това е стандарт за повечето стажове в ниски семестри. Към края, ако не е платен явно фирмата е несериозна.
П.П. От двамата, които познавам и учат финанси в БГ и двамата работят в банки. Те в БГ са такова огромно количество в момента, че ...
Grumpy old madman
Не знам,дали това беше ирония,но харабия () в България има много банки.Като имена и като филиали.
Безплатен стаж означава,такъв който не ти се заплаща - отиваш там само да се обучаваш.Което по принцип пак е хубаво,защото е голям плюс за теб за CV - то ти после. Затова дори платените стажове са със символично заплащане 250 - 350 лв.
Заплатата / хонорара като банков служител също не са толкова високи,но поне аз , на този етап , предпочитам да работя нещо престижно, отколкото нещо много доходно.
Често преглеждам един сайт за работа в министерствата,в държавната администрация и прочее,там изискванията са още по-високи,а заплатите още по-ниски.Някои хора просто го правят за себедоказване.
П.С сори за спама,но мисля че разговорът ни ще е полезен.
[quote="Raybeez"]
За потребителя, който оплю УНСС...
аз съм завършил там преди две години и не хванах това нововъведение с 2 години общи дисциплини, а си влизахме пак по-специалности и си учихме общите дисциплини. Новата система е по-добра и гъвкава, защото след тези две години ще отсее влезлите да отбият номера и кадърните, нека първите не заемат хубави места, а да си учат аграрна икономика и подобните... Идеята е, че общите неща няма как да не ги минеш...[/quoteщ
Не съм го оплюл. Изказах своето виждане. А какво става с купуването на изпити? Ти си кадърен и беден, оня сульо вади 500 - 1000 и има повече от теб? Говорим за рушвети от високо ниво. Отсява точно енда илюзия по-висок критерий и стандарт. Пълен фалш ...
Доказано е дори, че Свищов е една стъпка пред УНСС , които гордо и безцеремонно (без покритие) се самоизтъкват като най-ЕЛИТНИЯ икономически университет в страната ...
Е като вади 1000 лв и си взима изпита,теб какво те грее?
Ти си научаваш за 2 седмици и си спестяваш парите.
1000 лв са много пари и мога да ти кажа,че той е по-прецаканият от теб за да се лиши от тях.
Свищов не е най-елитния университет,защото "елитността" на университета зависи и от възможностите за бъдеща реализация,а не само от нивото на преподаване,което също не е по-високо от това на УНСС.
Бъдещата ти реализация зависи и от работодателите ти - а както казах, те предпочитат УНСС пред всички други.![]()
общо-взето ако искаш да учиш икономика твоето място е УНСС. толкова ли е трудно да го разберете?
То това е ясно, но става въпрос, че в малките клонове втория тотално липсва, а с цел спестяване банките имат по няколко големи "централи", които извършват това. То зависи и от банката де. Според това, с какво финансиране се занимава. Deutsche bank финансира огромни проекти и за целта като имаш нужда от финансиране на огромен проект отиваш във Франкфурт в небостъргача и по проекта ти работят до няколкостотин човека.Първоначално написано от Raybeez
Работата е там, че често и на гише работят хора с висше, което си е подигравка, но е и логично при голямото количество висшисти, което има в България.
Това са ми кратките наблюдения де.
Тук няма "хора, които работят на гише". Тези хора могат да те посъветват за сметка, влог, пенсионно осигуряване, кредит и тн.
Аз очаквам в БГ да намалеят тази посотове на гише, когато плащането по банков път стане по-бързо и банките въведат свестен онлайн банкинг (аз в банката не стъпвам с месеци, всичко си го правя от вкъщи). А не да трябва да платя 4 лева такса за 30 лева превод, за да си изкарам лична карта примерно. Това е баси кожодерството и един вид монополизъм (няма къде другаде да си платиш). Обаче докато труда е толкова евтин - няма да стане!
Grumpy old madman
Аз завърших НТБГ и сега кандидатствам в УНСС, като се надявам да влезна направление "Икономика"Оттам живи и здрави след 2 години Маркетинг и така, за сега са ми такива плановете, лошото е, че доста икономисти излизат напоследък, дано после си намерим хубава работа
Но икономисти, счетоводители и финансисти винаги се търсят, така че![]()
![]()
![]()
Internet,Football,Friendship,Travel,Cinema,Animals ,Movies,Music,Horror movies,Love
СУ, Н-З
Любопитно ми стана - какъв е водещият (Ви) мотив при избор на специалност?
ПП: Какво е това заглавие? о.О
Вече се отклониха от основаната тема и заглавието наистина не отговаря вечеПървоначално написано от Sham
![]()
На по - горния пост, нали се сещаш, че за да влезеш в УНСС трябва първо да те приемат, а не всички успяваме ...