Не става въпрос за родно-чуждо. Защото има и страни, които са около 10 пъти по-зле от България откъм образование и такива работи.Друг е въпроса сега, че в чужбина не им се налага да ползват вмирисани, мръсни тоалетни, които даже чистачките ги е гнус да припарят до тях, счупени столове,чиновете - надраскани и т.н. Смисъла в цялото това нещо е средата, в която си да те предразполага да учиш.Друга е темата за възпитанието и кой колко е научен да пази.
Става въпрос за това, че почти всички имаме такава черта, че когато нещо ни се забранява ни се иска да го правим на пук на тези, които забраняват.Ако униформата ми харесва-ще я нося. Но никой не може да ме задължи да правя нещо, което е против волята ми .
А колкото до преобличането.. не знам , ама поне във Варна, в една гимназия имам приятелка, и тя ми каза, че всяко междучасие има дежурен учител в коридора, който проверява кой е с униформа и кой не. И ако еди си колко пъти си без униформа те предлагат за наказание.Това вече граничи с фанатизъм .