- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- До атеистите
А защо все едно трябва да е вярно ? Може всички да са грешни, може и части от тях да са вярни но никое да не е истинаПървоначално написано от kokolan
Един примерен казус: Ти си психически нестабилен и виждаш летящи розови прасенца, но никой друг не ги вижда. Това значи ли че прасенцата не съществуват и не могат да ти влияят в твоята реалност ?
За теб прасетата са истински, за другите не съществуват - и двете твърдения са истина![]()
Субективно ще прасенца, но тяхното съществуване не се дължи на това, че съществуват, а на неправилното ти възприятие на света. ОБЕКТИВНАТА истина, е че няма. Логиката ти куца. Трябва да знаеш, че м-у теб и света има едно междинно звено - това са ти сетивата, образованието, менталното здраве ако щеш, който оказват влияние и изкривяват самата информация, която постъпва в съзнанието ти.
Иначе логиката на горното разсъждение беше ако си изброил всички възможности=> все една е вярно. Все едно имаш кола, която е на кръстопът - тя или продължава напред,надясно,наляво,спир на място или се връща на зад.как се изпълнява в случая? Забравяме, че може да караш и не по асфалта.може и части от тях да са вярни но никое да не е истина
Това че по света има 100 религии не значи че някоя от тях е вярна.
А обективността не същестува, всеки човек е субективен-и точно затова сме хора..
Аз и ти умираме. Аз вярвам във живот след смъртта, ти не вярваш.Първоначално написано от ZipFail
Какво ще преживее всеки от нас след като умре?
Абе Маркс го е казал: "Религията е опиум за народите".
Разберете,че боговете не същуствуват.Религията служи само за заблуда.
Никой не знаеПървоначално написано от SolusChristus
![]()
Едно и също ли ще се случи или всеки, както вярва?Първоначално написано от ZipFail
![]()
Никой не знае - може да си убеден в едно, а да стане съвсем друго. Но едно е ясно - накрая ще всички се разлагаме тъй че ^^ край на удоволствията.
All I hear is "Burn!
+1 Много добре го каза това за истината. Ако беше така както се обясняваше по-горе, тогава психиатрите нямаше да могат да лекуват пациентите сиПървоначално написано от kokolan
![]()
![]()
Ако не можеш да намериш истината в себе си,къде другаде очакваш да я намериш!!! Доген
Знаещия истината никога не се насилва да бъде убедителен, той е убедителен, защото знае истината!!
Я вярно - съзнание може ли да се програмира? Имам предвид душата. Ако всичко е само химия, биология и физика. Правете аналогия с компютъра. Ако не сме Божие творение, можем да направим паралел м/у човека и една машина. И как този софтуер се е написал сам? На случаен принцип може би? Кво правим![]()
Защо да можем да направим сравнение, ако не сме Божие творение. Може би сме Божие творение, но в по-широкия смисъл на думата, а не в тесния християнски, ислямски или какъвто и да било друг смисъл. Може би сме божие творение повече в будисткия смисъл на думатаПървоначално написано от kokolan
![]()
![]()
Ако не можеш да намериш истината в себе си,къде другаде очакваш да я намериш!!! Доген
Знаещия истината никога не се насилва да бъде убедителен, той е убедителен, защото знае истината!!
То кво може и кво не може си е друг въпрос. Ти ми дай отговор на въпроса от атеистична гледна точка.
Ама ти защо си мислиш, че този, който не вярва в някаква върховно същество като бог е атеист. Аз лично не вярвам нито в Бог, нито в Алах. Буда за мен е само учител, от който човек може да се учи. Като целта на ученето е ученика да достигне нивото на учителя и дори да го надмине.Първоначално написано от kokolan
![]()
![]()
Буда вярва в прераждания - как ще си ми го обясняваш това? Науката един ден ...
Това е популистко вярване. Целта на будизма е Нирвана, тоест като постигнеш Нирвана избягваш колелото на преражданията. Между другото тази идея може да се свърже с теорията на Юнг за колективното несъзнавано, ако си запознат с нея. А ако бъдем по-точни, аз съм за едно специфично течение на будизма дзенбудизъм. Там няма вяра в прераждания в какъвто и да било смисъл, всичко трябва да се постигне тук и сега.Първоначално написано от kokolan
![]()
![]()
ок. Какво представлява нирвана (да не се окаже че имам популиска представа) и защо в контекста на атеистичния възглед не я постигна с примерно пергаментно дрогирано състояние. Тоест как описва науката и по-конкретно медицината нирваната?
За твое учудване ще ти кажа, че тези неща са изследвани и е доказано че чрез наркотици не се достигат. Пиша дипломна работа в тема, която има някакво отношение към това и съм доста добре запознат. Нирвана е постигане на чисто съзнание, което не се вкопчва в нищо. Но не може да се обяснят само толкова накратко нещата. Наркотиците създават само различно състояние на съзнанието, но не за дълго и това състояние се доближава до някое от висшите състояния, за които се говори, но не е такова. Да кажем че наркотиците просто показват, че има по-вишси състояния. Нищо повече.Първоначално написано от kokolan
![]()
![]()
Ясно, разбирам ти идеята, но не мога да се съглася с нея, в което няма нищо лошо де. Поне имаш мнение по нещата. Това значи, че нямаш вакум в главата.
Ами надявам се да я разбираш, пък ако искаш се съгласи. Ако решиш ще ти представя доказателства за гледната си точка.Първоначално написано от kokolan
![]()
![]()
![]()
То ако има доказателства, знаеш ли какво ще стане... ще се приеме като факт! То и за Християнството има ама не му изнасят на някой ...
Ами да има доказателства. Иначе и за християнството има, но не знам за каква насока казваш доказателства.Първоначално написано от kokolan
![]()
![]()
Такива дето доказват по безспорен начин разни неща... Или си мислиш че някой овчар е открил Библията некъде си ...
Добре де, дай тези доказателства или поне кажи за какво говориш. И стига ми приказва разни врели-некипели някой овчар бил намерил Библията. Факти, факти, това е идеята, не само думи. Така че чакам да чуя нещо, което може да бъде дискутираноПървоначално написано от kokolan
![]()
![]()
За по конкретните ще трябва да се разтърся повече за достоверно източници. Да не излезе, че от небето ми падат.
По логичните: Библията е писана, когато е имало още живи очевидци. И когато им разказваш история за човек дето твърдиш преди три дена. Иисус се е явявал (ако се не лъжа) на повече от 50 души и на горе. Тоест 50 души се наговарят да си направят майтап, като измислят възкресението на един човек. После 12 от тия почват да лъжат света без да искат пари или власт за това. Някой биват бити/убити, други живеят мизерно ...