.

Виж резултатите на анкетата: За или против родителския контрол ?

Гласували
82. Вие не можете да гласувате в тази анкета
  • За родителски конрол.

60 73,17%
  • Аз съм родител.

2 2,44%
  • Без родителски контрол.

20 24,39%
Отговор в тема
Страница 2 от 3 ПървиПърви 123 ПоследнаПърви
Резултати от 26 до 50 от общо 54

Hybrid View

Град
    `In Hell`
    Съгласна съм с мнението на Зориту,че трябва да има комуникация аз имам жив пример за липса на комуникация до мен ,и знам колко тежки са последствията при липса на такава.

Tъй като днешните хлапета изгарят от необяснимо желание, колкото се може по-рано да станат алкохолици и наркомани съм твърдо ЗА !
    Родителите носят пълната отговорност за това какви са децата им..

Супер фен Аватара на NeZaPoznat
    Последния пост казва много верни неща !! Но по темата:

Прочетох повечето от родителските бисери. Само да спомена, че и аз не разбирам напълно родителите си. За някои неща просто нямаме една и съща гледна точка. Ако някой ден разбера защо - ще пусна тема но за сега просто приемам нещата такива каквито са. Не забравям обаче че зад всяка забрана има аргументи, които или не знам или не мога да разбера. И аз имах период когато се репчех на наиште. Даже на 15 г имах навик да излизам когато всички заспят и се прибирах към 3- 4 часа. Веднъж обаче баща ми проверил дали съм в стаята и като не ме намерил ме изчакал в коридора. Хвърли ми такъв здрав бой че .... и после сложи още една ключалка на вратата, която заключваше вечер след като си легна. Ключ имаше само той и мама. Бях обиден , покрусен, смазан от унижение, че ме заключват след като съм вече пораснал. Малко по-малко започнах да разбирам притесненията му и все си мислех че са неоснователни и че мога да се грижа за себе си. Когато обаче стана публична случката със Стоян Балтов изтрезнях напълно. Момчето са го убили просто за кеф, да се покажат какви са мъже. Ако са толкова мъже защо 6 човека скачат на 2-ма, а не на 10 например , но това е друга тема. Нещата изглеждат различно ако имаш повече жизнен опит. Ето един нагледен пример.
    Тема от нашия форум:

http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?t=264647

Моят проблем е , че баща ми ме заплашва какво щяло да стане като започна у-ще .. От шести клас насам се ми повтаря "Внимавай да не се издъниш , защото до 18 , а и след това ще си под домашен арест . " Днес например точно преди 5 мин. ми звъни телефона и той ме пита "Кой беше" и с майка ми започват да изреждат куп имена . Аз им казах да не ме разпитват , както аз не се интересувам кой им звъни на тях .. Отговора беше "Дръж си езика зад зъбите" .. След това баща ми добави "Лятото прави каквото си искаш ама дойде ли септември аз се заемам с теб" ... Нестига , че ме прибират в 2о:оо h ами ще ме и заплашват .. Какво иска от мен не мога да разбера?? Държи се с мен сякъш съм безотговорна , не способна да се грижа за себе си .. Вярно , че съм на 14 , но всяка учебна година съм наказвана по незнам си колко пъти за някоя 4-ка или пък за това , че съм закъсняла с 15 - 20 мин след 8 . . Безумие . . Какво иска да ме вкара в девическо у-ще ли ??? Понякога се прибирам със страх у дома и незнам как да подходя . . Зъби ми се , стиска зъби , крещи ми .. Сякаш съм му подчинена или и аз незнам какво .. Омръзна ми се пак аз съм му дъщеря не домашната котка или куче.. Да не говорим , че когато съм била малка никога не е бил до мен .. Сега не е ли малко късно ..???
    Тема от Офроуд форума:

http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=46260

И някои мнения:

На 33г. знам, че днес не съжалявам, че лятото най-късно в 22.30ч., а зимата в 21.00ч. трябваше да си бъда у дома, докато не завърших средното си образование.Тогава се сърдех на родителите си, че във вихъра на купона аз си тръгвах...Днес разбирам, че това е било правилното поведение на родител към дете. Ако родителят непроконтролира детето си и не му създаде навици, надали това ще свърши държавата с една императивна норма.А и е важнен размера на санкцията.

....

моята щерка не се прибира докато не ида аз да я прибера

все пак е на градина

а сега сериозно по темата
    едно време бях супер гламъв келеш - много отворен и надут
    стигнах до там, че на 11 се занимавах с глупости, които ме откараха в полицията

баща ми(лека му пръст), беше познаван и много уважан човек в града ни
    та когато ме прибраха, дойде един майор на разпита, изгони дознателя и като ме лепна...
    оказа се че били приятели с баща ми от детинство. правели са и още по - големи простотии и от мен

Споделям това с вас за да ви кажа, че точно тази случка обърна живота ми на 180 градуса.
    Адски съм благодарен на споменатия майор и като цяло на случилото се, за да осъзная важните неща в живота
    ...
    Прочетете я - не е голяма. Има и мнения на тийн-ове.

Открихте ли разликите ?

Моите родители са готини и не са някакви снобари дето нищо не дават, затова си ги обичам и гледам да помагам с каквото мога. А по темата - за родителския контрол съм.
    Щастието е единственото нещо, което човек може да раздава без да притежава.

Мега фен Аватара на ameli

Re: За или против родителския контрол.

Цитирай Първоначално написано от NeZaPoznat
    Напоследък все по често се появяват теми в които тийн-ове заявяват, че живота им видите ли бил техен, били големи, разбирали ги вече нещата и родителите нямали право да им се бъркат т.е. пречели им.

За това реших да пусна и тази тема.

В началото малко уводни думи.
    От почти 3 години работя и се мъча да се издържам сам. Не съм успял да стана напълно самостоятелен защото живея с нашите (едно жилище струва около 50 000 лв които нямам), но иначе придобих представа какво точно значи фразата ‘мъчени пари’. Това са пари за които си работил и които вярвайте ми се харчат много по-трудно от тези, които ви дават вашите.
    Та ако с тези пари аз издържам някого хич не го виждам как ще ми каже “Къф си ти че да ми казваш какво да правя ... “
    За тези , които работят обяснението е по-лесно - казвате ‘ къф си ти ‘ на шефа и тръгвате на минутата да си търсите нова работа.
    За родителите нещата са малко по-различни. Те са ви родили, отглеждат ви, обичат ви, склонни са да ви простят някое и друго прегрешение, но не бива да се отнасяте с тях като с хора от които само трябва да се взема.
    Знам - някои ще ми цитират нещо от закона за правата да детето и т.н. Ако оставим нстрана факта, че повечето от вас биха се обидили ако им кажат ‘дете’ трябва да спомена, че никъде няма област в която някой да има само права и никакви задължения. И какво сега - родителите са ДЛЪЖНИ да ви осигуряват храна, дрехи, подслон, джобни ... да поддържат начина ви на живот такъв, че да имате възможност да растете и да се развивате. А вашите ЗАДЪЛЖЕНИЯ какви са ?! Според моите наблюдения повечето тийнове смятат, че единственото, което трябва да правят е да ядат, пият, (пушат) и да седят по цял ден в кафенето или пред комп-а. (ако при вас не е така бих се радвал да чуя с какво се отплащате за грижите им)И най-странното е че точно такива тийн-ове смятат, че техните не са никои за да им казват какво да правят т.е. да им се месят в живота т.е. да упражняват контрол. Според повечето постове вие сте достатъчно големи за да контролирате живота си и да взимате едни или други съдбоносни решения. Е щом е така ....
    Добре - махаме родителите т.е. махаме контрола, но махаме и всичко , което те притежават и ви дават - дом, дрехи, храна и пари.
    Каква е алтернативата?! Ето - оказвате се на улицата без пари и с един кат дрехи на гърба. Какво се случва с бедомниците в най-добрия (забележете НАЙ-ДОБРИЯ) случай. Настаняват ви в дом за деца без родители където ще спите с още 2-3 ‘деца’ в една стая и ще ползувате една баня с още 20-30. Джобните бяха мисля че 10 лв на месец.
    В най-лошия случай ще ви намери някой сводник и ще ви накара да работите за него. Дааа знам знам - ще се оплачете - на кой ?! И кой ще ви пусне да се оплачете !? И кой ще ви защити ако се оплачете ?!
    За сметка на това пък няма родителски конторл - избирайте !

П.п. Ако сте гласували преди да прочетете поста и искате да смените гласа си - сорка. Първо се чете , после се мисли и чак тогава се гласува ...
    ти и твоите велики размисли ...

аз съм ЗА родителския контрол, но в умерени граници!

вчера на плажа ... (една случка и не точно случка, ама както и да е...)
    та ... влизам си аз в морето и до брега няква лелка с 20 годишен син го контролира като 5 годишно ... чак ми дожаля за момчето а то беше някво такова унило, едва ли не травмирано ... ужас ! "не искам да си влизаш на дълбоко, дотук е добре (стигаше му до кръста) ... и т.н.

ето за това говоря ... родителски контрол, но в умерени количества
    http://www.facebook.com/pages/Im-you...43163692376341 < Страницата ми във Фейсбук

Много ясно, че за.
    Идеята е да се дава достатъчно свобода и отсрещната страна да я оценява правилно. ; )
    my soul is adrift in oceans of madness.

Супер фен Аватара на sp33der
    Град
    София
    Ми аз съм против.Щом има такова нещо като родителски контрол това значи,че няма доверие междъ членовете в семейството.

Град
    Варна
    Аз съм ЗА,много е разюздано положението!

Горд Варненец!

Супер фен Аватара на NeZaPoznat
    От постовете си правя следните заключения:

Повечето са ЗА конторл но при условие че има доверие, разбиране и взаимно уважение.
    Мисля, че за уважението или по-точно липсата на уважение сме виновни по-скоро ние. Когато аз се репчех на нашите ядях повече бой защото баща ми не си поплюва много. С времето обаче разбрах, че ако уважавам и се вслушвам повече в мнението им , което (уточнявам) не винаги разбирам - то получавам повече уважение и свобода.
    Извън семейството също е така. Вие бихте ли уважавали човек който все ви е няпряко, крещи ви че не го разбирате и все иска да е на неговата както правят повечето деца ?! Ако някой гледа все да ви прекара и ви се тръшка ако не му угодите нещо много скоро ще го отсвирите. Е те не могат и за това стават строги и ни наказват. Аз поне мисля така. Такива са и повечето мнения в Оф роуд форума ако сте изчели темата. Никой не се сърди на родителите, че са го наказвали на времето, но това от гледна точка на пораснали хора - вече станали те самите родители.
    А ако мислите че не оценяват това че сте съпричастни към техните грижи - пробвайте поне един ден да сте изпълнителни и да комуникирате с усмивка и ще видите колко различно ще е.

п.п.И това е кръчмарска мъдрост

Re: За или против родителския контрол.

Цитирай Първоначално написано от NeZaPoznat
    Напоследък все по често се появяват теми в които тийн-ове заявяват, че живота им видите ли бил техен, били големи, разбирали ги вече нещата и родителите нямали право да им се бъркат т.е. пречели им.

За това реших да пусна и тази тема.

В началото малко уводни думи.
    От почти 3 години работя и се мъча да се издържам сам. Не съм успял да стана напълно самостоятелен защото живея с нашите (едно жилище струва около 50 000 лв които нямам), но иначе придобих представа какво точно значи фразата ‘мъчени пари’. Това са пари за които си работил и които вярвайте ми се харчат много по-трудно от тези, които ви дават вашите.
    Та ако с тези пари аз издържам някого хич не го виждам как ще ми каже “Къф си ти че да ми казваш какво да правя ... “
    За тези , които работят обяснението е по-лесно - казвате ‘ къф си ти ‘ на шефа и тръгвате на минутата да си търсите нова работа.
    За родителите нещата са малко по-различни. Те са ви родили, отглеждат ви, обичат ви, склонни са да ви простят някое и друго прегрешение, но не бива да се отнасяте с тях като с хора от които само трябва да се взема.
    Знам - някои ще ми цитират нещо от закона за правата да детето и т.н. Ако оставим нстрана факта, че повечето от вас биха се обидили ако им кажат ‘дете’ трябва да спомена, че никъде няма област в която някой да има само права и никакви задължения. И какво сега - родителите са ДЛЪЖНИ да ви осигуряват храна, дрехи, подслон, джобни ... да поддържат начина ви на живот такъв, че да имате възможност да растете и да се развивате. А вашите ЗАДЪЛЖЕНИЯ какви са ?! Според моите наблюдения повечето тийнове смятат, че единственото, което трябва да правят е да ядат, пият, (пушат) и да седят по цял ден в кафенето или пред комп-а. (ако при вас не е така бих се радвал да чуя с какво се отплащате за грижите им)И най-странното е че точно такива тийн-ове смятат, че техните не са никои за да им казват какво да правят т.е. да им се месят в живота т.е. да упражняват контрол. Според повечето постове вие сте достатъчно големи за да контролирате живота си и да взимате едни или други съдбоносни решения. Е щом е така ....
    Добре - махаме родителите т.е. махаме контрола, но махаме и всичко , което те притежават и ви дават - дом, дрехи, храна и пари.
    Каква е алтернативата?! Ето - оказвате се на улицата без пари и с един кат дрехи на гърба. Какво се случва с бедомниците в най-добрия (забележете НАЙ-ДОБРИЯ) случай. Настаняват ви в дом за деца без родители където ще спите с още 2-3 ‘деца’ в една стая и ще ползувате една баня с още 20-30. Джобните бяха мисля че 10 лв на месец.
    В най-лошия случай ще ви намери някой сводник и ще ви накара да работите за него. Дааа знам знам - ще се оплачете - на кой ?! И кой ще ви пусне да се оплачете !? И кой ще ви защити ако се оплачете ?!
    За сметка на това пък няма родителски конторл - избирайте !

П.п. Ако сте гласували преди да прочетете поста и искате да смените гласа си - сорка. Първо се чете , после се мисли и чак тогава се гласува ...
    Въпрос - Ти на колко си години? Ще ме извиниш ако си написал някаде.

Град
    София
    Защо е Безмислената тема?

Да не би като им напише човек как стоят нещата, да го прочетат? Или пък да си помислят какво ще им се случи, ако наистина не се упражнява контрол върху тях и не им се дава нищо? Ми че те половината пикльовци и пикли не могат да се избършат сами, камо ли да изкарат някой лев!

Напълно подкрепям автора и за харченето на пари, и за изкарването на пари. Лесно е когато ти дойдат отгоре и ги харчиш ей така, но като знаеш как си ги изкарал..

Твърдо трябва да има контрол и не само! Но контрола да е толкова голям, че да не си позволяват да се оплакват по форуми!

Искам да изгледате ето това видео и да си дадете сметка, че не всичко е пари! Сигурен съм, че 99,(99)% от изгледалите го ще кажат как може човек като Него да кара Ford Mondeo! Разликата е там, че той знае как ги е изкарал тея пари, макар и да са 58 милиарда долара!
    Don't tell me what I can or can't do !

За !
    Everybody lies !

ами деда знам,ама много се дразня че наще все си мислят най-лошото за мене,все като се пребера късно вечер и веднага почват да ме разпитват дали съм зимал разни наркотици и такива работи.....просто искам да ми имат малко доверие и да не се притесняват толкова много че вече почват да ме дразнят

За! Не е нужно да се аргументирам.

Разбира се ЗА!
    изобщо не знам защо повдигате въпроса...всички курвета и пропиляващи живота си наркомани са просто разхайтени...на които им липсва родителски контрол.
    разбира се обаче има и такива,които прекалено много се..ами..`грижат` ако може така да се изразя за вече порасналите си деца x]]
    just be

they say learning to love yourself is the first step,
    that you take when you want to be real..
    face up to the fact that you are who you are
    and nothing can change that belief

Град
    София
    Честно казано преди около 3 години бях типичен пример. Аз съм на 13 е***е се в г**а, аз съм най-големия. Бях пропаднал в училище (навит до полуда да ходя в спортното) пушех, пиех, шмърках тва онова дървех се на тоя и на оня. За щастие сега съм 3 години по-голям и с 90% повече умствен багаж от преди. Смело твърдя че не съм никак глупаво дете, даже обратното, просто бях доста объркан (за жалост има много случаи като моя). Та дойде време за кандидатстване ... бях укрил успешно 21 двойки от нашите (то си бяха само техни амбицийте за кандидатсване). Майка ми побесня и с право де ... баща ми ми даде отдавна измолените шамари и се почна ... 3 месеца непрестанен контрол, като в затвор. Сега уча в елитна езикова гимназия ... не пуша, не пия, за друго да не говорим ... започнах да чета книги, 2ра година работя през лятото и бавно, но славно ставам човек. Та мисля че бях пределно ясен ... ТВЪРДО съм за родителския контрол. Родителите (в повечето случаи) са хора с много повече житейски опит и горделивите им отрочета само биха могли да спечелят ако се вслушват във всеки един съвет даден им от тях. Кой знае сега на каде щях да съм поел ако нямаше родителски контрол от страна на Майка ми и Баща ми, които вече ценя безкрайно много.
    Хората, неосъзнаващи, че животът е комедия, го превръщат в трагедия.

Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от endless07
    ами деда знам,ама много се дразня че наще все си мислят най-лошото за мене,все като се пребера късно вечер и веднага почват да ме разпитват дали съм зимал разни наркотици и такива работи.....просто искам да ми имат малко доверие и да не се притесняват толкова много че вече почват да ме дразнят

Не е нужно да им се дразниш ... само се постави на тяхно място за 1 минута ... да имаш дете което в момента е само на улицата ... доста е късно и знаеш колко са податливи децата/тийновете (незнам как стоят нещата в случая) на лош пример.
    Хората, неосъзнаващи, че животът е комедия, го превръщат в трагедия.

Мега фен
    Град
    Earth...
    Цитирай Първоначално написано от Nakadah
    точно хората без родителски контрол са точно тези който си ходят пияни по центъра на града, пафкат ви тревица, взимат си амфетки, не ходят на даскало, и след 10 години ми чистят кенефа, за съжаление почти всички в днешната младеж са така, което значи че в бъдеще България ще може да предложи голям капацитет от чистачи на кенефи....

ЗА родителския контрол съм, но и много зависи от самия тиинейджър... Ако е някъв тъпак и е в гадна среда, дори да го контролират родителите и да му нареждат и т.н пак ще си остане такъв.. Ако пък е разбрано хлапе, и никви ограничения да няма, пак няма да пропие, пропуши и т.н...

Цитирай Първоначално написано от devolution
    Много ясно, че за.
    Идеята е да се дава достатъчно свобода и отсрещната страна да я оценява правилно. ; )
    Точно.
    Иначе и аз съм твърдо ЗА родителския контрол,но в умерени количества,защото всички знаем,че има родители който прекаляват.

Град
    на мястото , което ме прави щастлива ..
    Аз съм родител.
    1%
    1% [ 1 ]

аз се грижа за лудите хора в къщи защото те са прекалено чалнати за да пазаруват и плащат сметки и такива работи .. свикнала съм
    in defense of our dreams...

точно хората без родителски контрол са точно тези който си ходят пияни по центъра на града, пафкат ви тревица, взимат си амфетки, не ходят на даскало, и след 10 години ми чистят кенефа, за съжаление почти всички в днешната младеж са така, което значи че в бъдеще България ще може да предложи голям капацитет от чистачи на кенефи....
    За мое голямо съжаление си напълно прав ...... Ама родителският контрол нетрябва и да е прекален. Да си на 20 а да се прибираш в 10(примерно). Да не ти позволяват да излизаш с момчета. Да ти звънят през половин час и да те питат каде си...
    На скоро разбрах ,че има и такива родители и е ужасно ...

Мега фен
    Град
    Earth...

Аз бях гаден с родителите си. Баща ми ни е напуснал когато съм бил бебе и майка ми ме гледаше сама. Имаше си мъже раазни но когато станах на 13 години се омъжи повторно. Обиждах ги, бих се с мъжът на майка ми. Все им се сърдех че нямам готини дрехи и маратонки, нов джиесем, пари за дискотеки. Бягал съм от къщи много пъти и като избягах последния път са тръгнали да ме търсят и са катастрофирали. Не знаете какво е да си сам в къши за това се оплаквате от вашите. Сега ако има начин да си ги върна ще носа само стари дрехи, ще купувам маратонки по 10 лева, телефон не ми трябва, ще ги целувам като тръгвам и като се прибирам в къщи, ще ги слушам за всичко, ще помагам в къщи и никъде няма да ходя без тахно разрешение. НО няма как. Дано господ да ми прости греха защото и прошка не мога да измоля от тях.

Фен
    Град
    Варна бе, лек !
    До 15-16 год....... то вече нататък та завлича живота.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си