Напоследък все по често се появяват теми в които тийн-ове заявяват, че живота им видите ли бил техен, били големи, разбирали ги вече нещата и родителите нямали право да им се бъркат т.е. пречели им.
За това реших да пусна и тази тема.
В началото малко уводни думи.
От почти 3 години работя и се мъча да се издържам сам. Не съм успял да стана напълно самостоятелен защото живея с нашите (едно жилище струва около 50 000 лв които нямам), но иначе придобих представа какво точно значи фразата ‘мъчени пари’. Това са пари за които си работил и които вярвайте ми се харчат много по-трудно от тези, които ви дават вашите.
Та ако с тези пари аз издържам някого хич не го виждам как ще ми каже “Къф си ти че да ми казваш какво да правя ... “
За тези , които работят обяснението е по-лесно - казвате ‘ къф си ти ‘ на шефа и тръгвате на минутата да си търсите нова работа.
За родителите нещата са малко по-различни. Те са ви родили, отглеждат ви, обичат ви, склонни са да ви простят някое и друго прегрешение, но не бива да се отнасяте с тях като с хора от които само трябва да се взема.
Знам - някои ще ми цитират нещо от закона за правата да детето и т.н. Ако оставим нстрана факта, че повечето от вас биха се обидили ако им кажат ‘дете’ трябва да спомена, че никъде няма област в която някой да има само права и никакви задължения. И какво сега - родителите са ДЛЪЖНИ да ви осигуряват храна, дрехи, подслон, джобни ... да поддържат начина ви на живот такъв, че да имате възможност да растете и да се развивате. А вашите ЗАДЪЛЖЕНИЯ какви са ?! Според моите наблюдения повечето тийнове смятат, че единственото, което трябва да правят е да ядат, пият, (пушат) и да седят по цял ден в кафенето или пред комп-а. (ако при вас не е така бих се радвал да чуя с какво се отплащате за грижите им)И най-странното е че точно такива тийн-ове смятат, че техните не са никои за да им казват какво да правят т.е. да им се месят в живота т.е. да упражняват контрол. Според повечето постове вие сте достатъчно големи за да контролирате живота си и да взимате едни или други съдбоносни решения. Е щом е така ....
Добре - махаме родителите т.е. махаме контрола, но махаме и всичко , което те притежават и ви дават - дом, дрехи, храна и пари.
Каква е алтернативата?! Ето - оказвате се на улицата без пари и с един кат дрехи на гърба. Какво се случва с бедомниците в най-добрия (забележете НАЙ-ДОБРИЯ) случай. Настаняват ви в дом за деца без родители където ще спите с още 2-3 ‘деца’ в една стая и ще ползувате една баня с още 20-30. Джобните бяха мисля че 10 лв на месец.
В най-лошия случай ще ви намери някой сводник и ще ви накара да работите за него. Дааа знам знам - ще се оплачете - на кой ?! И кой ще ви пусне да се оплачете !? И кой ще ви защити ако се оплачете ?!
За сметка на това пък няма родителски конторл - избирайте !
П.п. Ако сте гласували преди да прочетете поста и искате да смените гласа си - сорка. Първо се чете , после се мисли и чак тогава се гласува ...