Комунизма си е крайна, деструктивна и реакционна идеология, целяща унищожаването на стария и изконен държавен ред. Тя е тоталитарна(тоест базираща се на насилието) идеология. Самият Маркс нерядко в трудовете си по комунистическа идеология е заявявал, че там където пропагандата на комунистическите идеи не достига само с думи, трябва насилие, терор, дори тероризъм! Така че комунизма си е реакционна и терористична идеология до голяма степен още от самото си начало.
И се вижда как зад високопарните и сладникави призиви за мир, хляб и свобода се крие озъбената и насилническа истинска същност на комунизма, целяща да увлече масите и да ги направи слуги на терориристи, пропаднали типове, антидържавни елементи, противопоставящи се на установения и положителен държавен ред и целящи от цялата работа единствено да натрупат несметни богатства. Това накратко и с по-прости думи е цялата измамническа идеология на комунизма и всеки, който вярва в "красивите" и "пламенни" слова на Маркс и Енгелс е един заклет наивник. А аз лично съм 100% сигурен, че Ботев не е бил марксист. Още повече, че някои историци отричат той да е написал стихотворението за Парижката комуна. Има съмнение, че то е по-късна комунистическа фалшификация с цел да се изкара Ботев комунист, в което аз имам основания да вярвам.