- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Висше образование?
1) Знаете ли какво искате да учите в бъдеще? Ако да, какво? Ако вече сте студенти, какво ще изучавате?
2) Защо искате/искахте да учите точно това? Винаги ви е влечало? Родителите ви карат/накараха насила? Нямате/нямахте друга алтернатива?
3) Къде предпочитате да учите и къде според вас ще се реализирате по-добре? Тук или в чужбина? Защо?
Допитвам се до вас за да видя какво мислите по тези въпроси, и какво е мнението ви.
Аз лично си признавам, че съм объркан и не знам какво искам да правя, нито коя да избера от всичките 640946983893 специалности, които се предлагат тук и в чужбина.
и аз не знам какво искам да уча,е*аси то поне да имаше някой предмет дето да го разбирам ама няма...нямам си идейка какво ще правя,а ми е време вече да се ориентирам![]()
Залагате ли?! Спечелихте ли?!
Че аз умирам, а вас ви презирам!
1) Да знам - Доктор по Бизнес и Корпоративно Право и Магистър по Бизнес Администрация;
2) Защото точно бизнеса, шефстването, финансовата независимост, финансите, сделките, договорите - това са нещата, които ме влекат. Правото винаги ме е влечало, както и медицината, но през последните години вече разбрах точно какво право искам и се отказах от медицината като професия. Родителите никога не са ми се бъркали в решенията. Дори на изпита след 7ми клас не знаеха до последно как съм подредил училищата.
3)Чужбина естествено и по специално Америка или в най-лошия случай Англия. Аз нямам право да уча в БГ, защото нямам българска диплома за средно образование и, ако реша да кандидатствам трябва да е от квотаа на чужденците и да се явявам на приравнителни по български - не мерси. Плюс това не разменям Америка за нито една друга държава в света по отношение на устроеност на живота и поведение на хората. Да не гворим за заплати и за материалната част на въпроса....
amk933, звучи доста добре. Аз лично нямам финансовата възможност да уча в USA. Най-много да запиша в някое УНИ тук из Европа, САЩ ми идва скъпо. Ако можех вероятно щях да пробвам нещо там. Амбиции и желание за развитие също имам. Въпроса е да вземем правилните решения и да не съжаляваме след време. Но пък ти 'звучиш' решително, което е супер.
Мерси. А ти, ако се колебаеш, мога да ти кажа само, че няма за какво. Действай направо. Европа също има много добри образователни нституции. Иначе аз мисля първо бакалавъра да е финанси, единия магистър бизнес и корпоративно право, другия бизнес администрация и после дотурантура по правото и едно яко бачкане. Искам си моя фирма и да си работя сам, а не за някой друг.А в Америка образованието не е много по-скъпо от в Англия например, защото се отпускат много стипендии, а като цяло животът е мнооого по евтин.
Успех!
Едит: Към какво си се ориентирал като специялност?![]()
Като цяло се спирам на International Business, International Management, както и International Hospitality. Мен също ме влечат тези неща, които ти изброи по-рано. Аз също искам да основа своя собствена компания, но за сега това изглежда и звучи просто като една мечта, все едно дете да каже 'искам да съм космонавт'Но пък нищо не се знае. За това и всеки си взима живота в ръцете и решава за какво ще работи и към какво се стреми.
Други мнения? Все ще учите някъде нали? Къде?![]()
![]()
Още от 10 клас знаех, че искам да уча Право. Родителите ми не са ме накарали, мен си ме влечеше и го исках и в крайна сметка го постигнах.
1) Вече съм приет в Компютърна Информатика.Първоначално написано от plmn
2) Защото съм добър и специализиран в компютрите и т.н. от край време. Родителите даже не знаят какво е това, нито разбират от сегашното образование, че да дават акъл. Друга алтернатива нямах, освен разните там икономики.
3) Бих искал в чужбина, но е твърде скъпо и сложно, трудно бих се справил а и не ми се занимава с толкова големи неща сега.
Да, в България е бъкано с десетки университети с всякакви специалности.
01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101
Уча Регионално развитие и политика. Избрах тази специалност, защото е интердисциплинарна, учат се много и различни неща, като икономика, право, география, кадастър, политология, ГИС(географски информационни системи), световно стопснство, социология, градоустройство и много други. Изобщо обхваща широк спектър от дисциплини, които ще са ми полезни в бъдеще. Със сигурност родтителите ми не са ме накарали, а и да искаха едва ли биха могли. Избрах да уча в България, по много причини. Разбира се повлия и факта, че трудно бих се справила в друга държава, далеч от дома и близките ми хора. Вярвам, че ще настъпят и по-добри времена за България, но в случай, че не се случи не виждам пречка да изкарам магистратура в чужбина, или пък да ида да работя там, но сега не мисля в чак такава перспектива....
Интересна специалност. Наистина включва много неща.Първоначално написано от lLady_MooN_RaiN
Да, тя е и сравнително нова. Първата такава в България, коетоси е нож с две остриета, но засега съм много доволна от нещата, които уча и от перспективите за бъдещето ми![]()
Много ми е далеч това време, но по принцип искам да уча право в Оксфорд.
Но това е само мечта, едва ли някога ще мога да я осъществя...
виждаш ли изпод тежкия си грим на кукла
поне- делниците чакащи зад стъклените отпечатъци
с протегнати стъпала
и шалове
обсипани с ориенталски фалшиви монети.
Някой може ли да ми каже, че се чудя едно нещо относно висшето. Ако искам да карам Магистратура по Бизнес, Корпоративно и Финансово Право, може ли Бакалавърът да ми е Финанси или трябва задължително да е Право? И има ли Бакалавър, с който ще мога освен да продължа въпросното право и да уча Магистратура по Бизнес Администрация без да повтарям всичко отначало?![]()
1) Вече съм студентка по архитектура.
2) Всъщност реших го почти в последния момент , не съм мечтала от малка да бъда архитект , просто когато седнах по сериозно да мисля за в бъдеще с какво евентуално искам да се занимавам , аз заедно с родителите ми се спряхме на архитектурата като едновременно перспективно и доходоносно занимание. А и след завършване на тази специалност се отварят доста възможности като длъжности на които може да се работи , от архитект-проектант до вътрешен дизайнер , екстериорен дизайнер - ландшафна архитектура. Та така доволна съм от избора си.
3)Не мога да кажа какво е положението в чужбина конкретно за моята специалност , имам съмнение че там има по-голяма възможност за реализация в тази сфера , и че заплащането е по-добро , но не мога да бъда сигурна. Сега смятам да си завърша тук , а вече като професионална реализация ако чужбина предлага по-добри възможности , може и там да практикувам , но оставям да мисля за това за в бъдеще.
Аз пък съм страшно НЕориентирана,но пък имам още доста време да му мисля..![]()
И аз така съм си мислел винаги, но ето, че времето започва да минава застрашително бързо...Първоначално написано от Beautyful
![]()
Ммммм мислила съм за право или архитектура, но имам време да мисля.
2 доста различни нещаПървоначално написано от FuCkInBuBbLeGuM
история и бел vs. математика![]()
И рисуване.Първоначално написано от plmn
Много рисуване![]()
Определено не може да ги мъчи и двете неща едновременно да пробва , трябва да си избере едното , защото и двете изискват много усилия и са времеобсебващи и трудоемки![]()
така е.Първоначално написано от BlackWings
Ми медицина или фармация, но все още не съм сигурен кое да избера, родителите ми дори ме подкрепят за това което искам и сами ме мотивират, за което се радвам и не се налагат по някакъв начин, а за чужбина незнам рядко съм се замислял, но сигурно ще си остана тук, защото и тука може да преуспееш само зависи едиснтвено от самия теб !![]()
![]()
Бих ти препоръчала фармация. Не се учи толкова много време както медицината, по-специализирана е и не на последно място ще взимаш много по-добри доходи от докторските.Първоначално написано от mrtn
За сравнение на млад фармацевт в ЮК заплатата почва от 30 000 паунда на година. (около 2 500 паунда на месец , който са 5 800 лв )
Засега архитерктура. Обаче тази фармация нещо напоследък започва да ми харесва, но пък има химия....имам още години за размисъл.![]()
Фармация.