аз уча в Торонто... казвам града защото жестоко се съмнявам че в цяла Канада системата е една и съща... та... нещата стоят така...

в 9 клас трябва задължително да вземеш английски, математика, science (което е химия, биология и физика в едно) география, френски и физкултура...

понеже съм в училище което е разделено на семестри от септ до края на януари е един семестър и всеки ДЕН имаш една и съща програма с единствената разлика че последните ти 2 часа се сменят... един ден имаш да речем физкултура и физика на другия ден имаш физика и след това физкултура..

та по темата.. в 10 клас задължителните предмети са математика, английски, история, civics & career studies и имаш още 2 предмета които ти си избираш (имаш избор може да караш драма или музика (да свириш на instrument) или няккаква др музика където пееш... можеш изобразително изкуство да вземеш или бизнес, латински и френски, информатика, и такива ми ти неща...

в 11 клас единственото задължително е математика и английски и имаш още 6 предмета които съм си избираш... но от тези 6 предмета tr да имаш един science (физика, биология, или химия) и един social science кредит които включва история, икономика, закон, география... и също ти трябва и един предмет които да е или физкултура или нещо др нз точно какво... можеш и да не взимаш 6 ами само 4, но така в 12 клас трябва да вземеш 8 и става трудно... бе сложно е .. и като стигнеш до

12 клас сам си избираш всички предмети... но мисля че във всеки един университет за които си поддаваш документите търсят английски така че въпреки че не го слагат като задължителен не можеш да идеш в университет без английски (е сиг зависи каква е програмата..) и така...

сложно е и трудно се свиква въпреки че нещата тук за 11 клас (аз съм 11) са нещата които в бг ги учат в 8-9 клас... хД цял ден на училище.. накрая се прибираш и пак домашни имаш да пишеш... даже по физика на ден учим по една глава от учебника и то една глава е 70-80 страници..!! супер е много... понякога даже взимаме главата и на следващия ден имаме тестове на тази глава.. спр голямо учене пада.. по история още по кофти защото учим 60 страници за седмица и половина но 60 страници са само материала... по физика поне има картинки, формули, задачи тфа онова не е материал 70-80 страници ама историята като дойде... :# :# :# и оценките понякога нямат никакъв смисъл... хора които не се подготвят изобщо понякога изкарват по добри оценки от другите.. днес чух едни момчета се оплакваха че някакво момиче в техния клас изкарало 94% на нз си каква пре3ентация а само четяла от хартията и било спр скучно и те се възмущаваха... е не съм попадала в такава ситуация но мога да си представя как бих се почувствала... ;] бг система по ме кефи :P и освен това чувствам се че затъпявам тук ( затова и помолих тати да ми прати учебници от бг че да наваксвам и с материала там.. въпреки че като гледам съм изтървала вече материала за половината 9, 10 и вече 11 клас ;о)