По-назад прочетох че си се ориентирала към бигълите. Хубави кучета са, но са малко инатливички и ще трябва повече обучение. Но стига да имаш желание и търпение всичко става, нали знаеш! Много е приятно да обучаваш куче, ако си вземеш и наистина го искаш ще видиш, че е така.
Иначе бигълите и аз ги харесвам, не са лениви, примерно като мопса, аз не си падам по такива кучета, защото за какво ми е куче което по цял ден ще лежи на дивана? Средно големи са и са добри за апартамент. Също обаче те са ловни кучета и не са особено добър избор ако имаш зайче, котка или нещо такова... Много жизнерадостни и игриви.
Щом нямаш амбиции за състезания и т.н може да вземеш куче без родословие ( не от развъдник ) , ще ти излезне по-евтино, но задължително трябва да вземеш от човек, на когото имаш доверие и знаеш че развъжда кучетата добре!
Все пак аз ти препоръчвам развъдника, въпреки, че е по-скъпо, все пак ако е хубав развъдника ще си 100 % сигурна че кучето ти е бигъл (или породата, която си решила), а и ще имаш документ, че е здраво и няма разни наследствени болести.
Иначе специално за бигъли не знам дали в България има развъдници...