Когато си в чужбина и теглиш пари се плащат две такси :

1. такса за транзакция
2. такса за превалутиране (която е 3 % от изтеглената сума).

За дебитна карта няма кой знае какви разлики в банките.
Първо трябва да си откриеш сметка в банката (става за 10 мин.) , после да попълниш един формуляр за дебитна карта. Такса обикновено няма.

Когато внесеш / получиш за пръв път парички, 10 лв/евро обаче трябва да останат там,като минимално салдо по сметка.

Аз пък ще препоръчам Alpha bank, защото са първата банка,която сменя старите карти БОРИКА с нови пластики, и ако си взмеш на друга банка , ще ти се наложи скоро пак да чакаш, докато ти пристигне нова пластика.

Условията на Алфа банк за транзакции са:
- до септември месец - безплатно теглене отвсички банкомати на всички банки.

- след септември - безплатно теглене от банкоматите на Алфа банк и 3 лв. за теглене от други банкомати.

- можеш да я използваш в чужбина без проблем, но се плащат горните 2 такси, можеш да я изплзваш като разплащателна в ПОС - терминал (в магазините), но мисля, че не може да плащаш по интернет с нея.

Аз имам още една карта на Сосиете Женерал, там когато теглиш от чужд банкомат е 1.20.

Цитирай Първоначално написано от Momchence
аз имах един много куриозен случай с райфайзен банк..

Имам функцията интернет банкиране и си проверявам колко ми е сумата по сметката.
Та проверявам си аз рано сутринта дали са ми превели пари и виждам, че пари има. Тръгвам аз към 8:30 с таратайката и спирам да зареждам на некъф тъп шел дето няма банкомат. Викам си аз съм тарикат ше плата с картата през пост терминала. Сипвам си аз за 20, отивам да плата и "мъжки полов орган". В брой имам точно 1.20.
Звъна на телефона от гърба на картата да питам кфо става...хъката-мъката, потвърждават че имам пари по сметката, до 10 мин ше може да платите. Чакам 10 мин, пробвам да плата "мъжки полов орган". Звъна пак...хъката-мъката след 15 мин ше ви се обадим да ви кажем кво става. След 20 мин ми се обаждат да ми кажат, че не мога да се разплащам с картата до 10:30ч. и че проблема бил в БОРИКА.

Оказва се, че понеже парите са ми преведени миналия ден вечерта, чак на другия ден в 10:30 се осалдяват и можеш да се разплащаш с картата. Дефакто излиза, че имам пари, но не мога да права нищо с тях..

та седях до 10:30 на бензиностанцията и барх срам...
В твоя случай ,проблема е,че входящите преводи отиват по сметките след 10 и 30, а ти си опитал да теглиш парички преди това. Получава се една ситуация в която парите вече са ти изпратени,а не можеш да ги теглиш.

Това с 10 и 30 е нещо като правило за всички банки и е трябвало да го знаеш, т.е проблема не е в Райфайзен.

Цитирай Първоначално написано от Pliok0019
Просто информативно да попитам - някой знае ли каква е минималната сума, която е възможно да се внесе за откриване на депозит?
1000 валутни единици. Ако искаш да е левов депозита - 1000 лв, ако искаш евров - 1000 евро. - обикновено такава е минималната вноска, но пак зависи от банката.

Прегледай сайтовете на банките за депозитите и лихвите по тях и си избери най-подходящата оферта, като имаш предвид колко срочен искаш да е депозита.