.
Отговор в тема
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 48

Различните видове демокрация

Понеже аз по убеждения съм демократ и все повече хора ме питат-Ама,такава демокрация като в Америка,такава ли като на Саркози,такава ли като от еди къде си,искам да ви помоля да ми обясните различните видове демокрация по света.

Забележка!!!!!
    Нямам в предвид формите на управление.

Мега фен Аватара на ZipFail
    Има фалшива и истинска демокрация, другото е разтягане на локуми..
    Нито в Америка, нито в Италия е демокрация.

Всъщност по-горе човекът го каза: има фалшива и истинска демокрация, обаче трябва да се отбележи и нещо друго: демокрацията е утопична форма, както социалистическата. Неща на книга написани - изглеждащи добре, но неусъществими реално. Така, че... Иначе няма лошо в различните виждания, стига да не се излагаш като amk. Има много добре виждащи света демократи.
    Парадоксално е. Български патриоти и националисти, а по аватарите червени знамена със свастики, по описанията немски цитати... Срамно е!

Град
    София
    КАТО ФОРМА НА УПРАВЛЕНИЕ:
    Пряка — извършва се чрез референдум или плебисцит(пряко гласуване). Примери за такава демокрация са Швейцария, много законодателни инициативи на Калифорния и някои градове-държави.
    Представителна — гласоподавателят избира свои представители, които се събират в законодателни и/или изпълнителни органи. Там те могат да извършват функции, за които гласоподавателят не ги е натоварил директно: участие в специални комисии, подготовка на проектозакони и гласуване на закони; но по собствено усмотрение в съгласие със собствената им съвест.
    Представителната демокрация най-общо се дели на два вида според типа на държавно устройство:
    1. Република - със концентрирана власт в избираеми институции:
    - парламентарна република - парламентът и институциите на властта имат ясно разделение на властта с механизми за междуинситуционен контрол, но правителството се крепи на парламентарна коалиция или мнозинство, излъчващо правителство. Има ясно разграничение между шеф на правителството (Министър председател) и държавен глава (Президент).
    - президентска република - правителството се оглавява от президент, който може да се избира директно или от специални органи (напр. електоралната колегия на Русия. Това правителство има мандат и не може да се разпусне дори и президентът да бъде отзован , при който случай неговият приемник продължава управлението на страната.
    2. Парламентарна (конституционна) монархия - успоредно с органите установени чрез гласуване от населението, страната се оглавява от наследствен монарх, който може да има декоративна или по-активна роля според конституционните дадености.
    [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OKF7g5XD5iU[/youtube]

Голям фен
    Цитирай Първоначално написано от kalashnik
    КАТО ФОРМА НА УПРАВЛЕНИЕ:
    Пряка — извършва се чрез референдум или плебисцит(пряко гласуване). Примери за такава демокрация са Швейцария, много законодателни инициативи на Калифорния и някои градове-държави.
    Представителна — гласоподавателят избира свои представители, които се събират в законодателни и/или изпълнителни органи. Там те могат да извършват функции, за които гласоподавателят не ги е натоварил директно: участие в специални комисии, подготовка на проектозакони и гласуване на закони; но по собствено усмотрение в съгласие със собствената им съвест.
    Представителната демокрация най-общо се дели на два вида според типа на държавно устройство:
    1. Република - със концентрирана власт в избираеми институции:
    - парламентарна република - парламентът и институциите на властта имат ясно разделение на властта с механизми за междуинситуционен контрол, но правителството се крепи на парламентарна коалиция или мнозинство, излъчващо правителство. Има ясно разграничение между шеф на правителството (Министър председател) и държавен глава (Президент).
    - президентска република - правителството се оглавява от президент, който може да се избира директно или от специални органи (напр. електоралната колегия на Русия. Това правителство има мандат и не може да се разпусне дори и президентът да бъде отзован , при който случай неговият приемник продължава управлението на страната.
    2. Парламентарна (конституционна) монархия - успоредно с органите установени чрез гласуване от населението, страната се оглавява от наследствен монарх, който може да има декоративна или по-активна роля според конституционните дадености.
    Само ще добавя,че за основен пример за пряка демокрация се смята демокрацията в древна Гърция.
    По-късно римляните я преобразуват в "смесено управление" между демокрация и аристокрация- "Сенатът предлага,народът решава,а магистратите осугуряват изпълнението на закона"Така никое решение на сената не може да се приложе на практика без съгласието на народа.
    После при "възраждането" на демокрацията 17-18 век Англия и Франция се обръщат към държавните устройства на древна Гърция и Рим
    98% от младото поколение харесва чалгата!
    Ако си от 2%, които я мразят сложи това в подписа си.
    Maybe I'm addicted, I'm out of control,but you're the drug,that keeps me from dying...
    all I really know is,you're the only reason I'm trying...

Голям фен Аватара на rauwkost
    Град
    гр. София
    В момента почти никъде в света, в нито една държава няма истинска напълно действаща демокрация.
    "Whenever someone smiles at me, all I see is a chimpanzee begging for its life."

Пак ще ви кажа нещо. Макар, че ми давате примери за демокрация преди време и т.н. Това не е чиста форма демокрация или ако случайно е била - тя се е считала за такава тогава. И в последствие винаги се е променяла към положително или отрицателно, но не точната демокрация позната ни днес. Написах ви, че самата форма е невъзможна. Човешката алчност, човешкият егоизъм и изобщо човешката глупост правят многото хубави форми на управление невъзможни за изпълнение.
    Парадоксално е. Български патриоти и националисти, а по аватарите червени знамена със свастики, по описанията немски цитати... Срамно е!

Голям фен
    Цитирай Първоначално написано от bulgarian1878
    Човешката алчност, човешкият егоизъм и изобщо човешката глупост правят многото хубави форми на управление невъзможни за изпълнение.
    Като комунизма и всички видове диктатури Винаги сред хората ще има завист,затова и няма как да съществува равенството и подялбата на благата.Демокрацията,в каквато и форма да е представяна,предлага точно това-участие на народа в управлението и възможност да се ръзвиваш според възможностите и усилията си.

http://www.vbox7.com/play:2435974f Знам ,че съм слагала клипчето и в друга тема,но то толкова ясно описва защо съществува демокрацията,че искам да го видят и разберат повече хора
    Maybe I'm addicted, I'm out of control,but you're the drug,that keeps me from dying...

Демокрацията е само една - пряка.

Демокрация.... да... само една... утопична!

Пак правя изключение за страни като Финландия, Швеция, които просто са.... друго нещо ) Но вероятно и там си има всичките свинщини на "демокрацията" като корупция, мафия и т.н.
    Пишете грамотно, на кирилица!
    Пийте си млякото редовно!
    Слушайте мама и тате!

Супер фен Аватара на Momchence
    Град
    София
    демокрацията е утопична форма, както социалистическата.
    с тая разлика, че демокрацията сработва, а комунизма не
    Birdy birdy in the sky dropped a poopy in my eye, I don't worry I don't cry, I'm just happy that caws can't fly!

Я, ти пак се появи.

И кое сработва, другарю демократ?

Всъщност, преди спора с младежите явно не съм бил влизал в "Политика" активно за известно време, но от кога тука се напълни с лапетия и изчезнаха добрите стари спорещи като Кристо, другите националисти, откаченяците предлагащи различен флаг дори име на държавата, други откаченяци майтапещи се че щели да сеят демокрация и т.н.? В смисъл... влиза ли се в тоя раздел или всички се изнесоха?

Да ме прощавате за офтопика.
    Слушайте мама и тате!

Голям фен
    Ами не,вече влизат само последните останали фанатици и все по трудно си намират някой да им се връзва на смешните приказки и превземки.

Мега фен Аватара на ZipFail
    Цитирай Първоначално написано от mitternacht
    Всъщност, преди спора с младежите явно не съм бил влизал в "Политика" активно за известно време, но от кога тука се напълни с лапетия и изчезнаха добрите стари спорещи като Кристо, другите националисти, откаченяците предлагащи различен флаг дори име на държавата, други откаченяци майтапещи се че щели да сеят демокрация и т.н.? В смисъл... влиза ли се в тоя раздел или всички се изнесоха?

Аз влизам

Офф: Онея клипчета не ми тръгват, с ква програма ги подкарваш ?

Цитирай Първоначално написано от ZipFail

Аз влизам

Офф: Онея клипчета не ми тръгват, с ква програма ги подкарваш ?
    Май само ти То не е и полезно за нервите да се влиза
    Ами дръпнах си ги всичките едно по едно и ги гледах с БС плейър, имаше си подходящите кодеци сложени.Те са WMV Иначе другите видове не знам с какво биха се гледали...
    Слушайте мама и тате!

Понеже съм нов, пък вече за не знам си кой път чета за "новия флаг" и "новия химн", че и "новото име" - някой може ли да разясни с две-три изречения за какво иде реч?

Мега фен Аватара на amk933
    Град
    София
    Понеже съм нов, пък вече за не знам си кой път чета за "новия флаг" и "новия химн", че и "новото име" - някой може ли да разясни с две-три изречения за какво иде реч?
    За един съфорумец, който получи бан, защото беше откачен радикалист. Не ги чети тия глупости...

Тука, както се вижда е свърталище на тийнове (и не само) с бутнати мозъченца.Имаше един, не е ясно на колко години точно беше, който бе излязъл с предложение за смяна на флага на България с някакъв подобен на американския.Искаше да сменя герба, името на държавата пак с някакво поамериканчено.Обаче, тогава беше пълно с пичове националисти и този мръдналия го направиха на г*з.Тая тема няма ли я по-назад?Ще скивна, ако я намеря ще едитна.
    Слушайте мама и тате!

Пази Боже от такива идиоти! Националния флаг НЕ се пипа !!!

И защо вече няма толкова националисти тук?

Ами, темата му е изтрита заедно с акаунта и мненията, търсил съм я. Или поне до това обяснение стигнах аз, след като наистина не успях да я намеря.

Град
    София
    Пази Боже от такива идиоти! Националния флаг НЕ се пипа !!!

И защо вече няма толкова националисти тук?

Ами, темата му е изтрита заедно с акаунта и мненията, търсил съм я. Или поне до това обяснение стигнах аз, след като наистина не успях да я намеря.
    Еми, не знам защо няма! Искам комунист, с който да споря, ама няма такива много! Днеска си правих политически анализ на вижданията и, ако искате: http://www.politicalcompass.org/

От ляво като слезете надолу може да видите и на разни лидери всеизвестни. Трябва английски да знаете. Готино е. Пробвайте.

И аз търсих темата, но я нямаше.Както и да е, превърна се в гавра към самия него.Лично аз мислех, че е някой мазохист, който обича да бъде затрупван с цинизми.

Интересното е, че и мен ме изкарва със социалистически виждания...
    То е щото при въпросите няма по... ефикасно и бързо, безпроблемно решаване на казусите.
    Слушайте мама и тате!

Град
    София
    И аз търсих темата, но я нямаше.Както и да е, превърна се в гавра към самия него.Лично аз мислех, че е някой мазохист, който обича да бъде затрупван с цинизми.

То е щото при въпросите няма по... ефикасно и бързо, безпроблемно решаване на казусите.
    Как го изкара толко бързо! Ти си някакъв факир! Аз го правих 20 минути това. То са 6 страници въпроси.

Аз се паднах в долното ляво квадратче. Какъв съм не знам... Либерлист тотален и май това е.

Град
    из източната част
    демокрацията си е една хората ги лъжат политиците а политиците се лъжат че хората им вярват ама хората нищо не правят...
    това за който го мързи ,да бе

Цитирай Първоначално написано от amk933

Как го изкара толко бързо! Ти си някакъв факир! Аз го правих 20 минути това. То са 6 страници въпроси.

Аз се паднах в долното ляво квадратче. Какъв съм не знам... Либерлист тотален и май това е.
    Правил съм го на два пъти преди, сега не съм )
    Слушайте мама и тате!

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си