.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 19 от общо 19

Град
    В света на чудесата..

Домашно образование

Домашното образование
    12.02.2008 г. RFI

То е напълно законно във Франция, където е задължително не училището, а образованието; различно е положението в Германия обаче...

Колкото и странно да е, има деца, които получават образованието си вкъщи. Това е напълно законно във Франция, където е задължително не училището, а образованието.

Около 3000 са учениците, които получават знания от родителите си.

Точно такъв е случаят с Валери Венсан, която от 2001 се грижи за образованието на своите шест деца, на възраст от 3 до 17 години.

Всяко от тях напредва по свой ритъм, но всички учат заедно, както споделя 13-годишният Батист.

"Практично е да уча с голямата ми сестра, защото тя ни обяснява, когато не знаем нещо. Когато пък аз знам нещо, обяснявам на по-малката Жюли и така нататък. Много е хубаво да работиш в група", разказва Батист.

Валери Венсан решава да стане учителка на своите деца през 2001, когато се разочарова от традиционната образователна система и невъзможността й да даде нужното на най-малкото й дете, страдащо от дислексия.

В крайна сметка, всичките шест деца започват да ходят на училище вкъщи. Валери смята, че това е въпрос на повече свобода - има повече свобода на движение и на взимане на решения.

Целта на обучението вкъщи е децата да имат на разположение инструменти, да ги използват и да се научат да се справят сами.

Когато в сем. Венсан става дума за учене, не се говори за задължение или принуда, а по-скоро за желание и мотивация.

За доброто протичане на учебния процес помагат и ваканциите. Валери посочва още, че когато са били в Лапландия и след като се върнали и се заели с всичко, което видели за лапландците, за живота им.

От това преживяване са извлекли география, история, икономика, математика...

Всяка година от системата на националното образование изпращат инспектор, който да наблюдава по-различното домашно обучение.

Германия е едно от малкото европейски страни, където обучението вкъщи е чисто и просто забранено.

Родителите, които не съобразяват с изискванията си навличат доста неприятности, като се започне от парични санкции и се стигне до наказателна отговорност.

От 2005 насам сем. Нойбрунер настояват за правото да обучават двамата си сина в къщи.

Уморени от налаганите глоби и съдебното преследване сем. Нойбрунер решава да напусне Германия. От януари насам 11-годишния Мориц и 8-годишния Томас изучават географията "в реални размери". След няколко седмици прекарани в Испания, те се намират сега в Англия.

До това решение семейството стига, когато съд им налага глоба от 4500 евро за това, че предпочитат да синовете им да учат в къщи. Санкцията предвижда глобата да нарасне до 7500, ако родителите не върнат синовете в училище.

След като проблема им стига и медиите сем. Нойбрунер избират да напуснат страната, но споделят, че това е временно решение. Те смятат да се завърнат и да продължат борбата си за правото децата да се учат и вкъщи.

Според неофициални данни около 500 германски семейства обучават децата си незаконно у дома. Ходенето на училище у нас е задължително само до VIII клас, но много деца още по-рано не посещават училище или отпадат от системата по различни причини.

Идеята за училище у дома си пробива път у нас от 2005 г. насам. Тогава през месец август в Поморие се провежда първата национална конференция за домашното обучение на децата.

В конференцията участват семейства, които обучават децата си в къщи.

Те не желаят чиновници да определят метода на обучение на деца им. Но не подлагат на съмнение, че днес доброто образование е по-необходимо от всякога.

Тези родители просто не харесват методологията на образование в държавните училища. Образователното съдържание там се обновява бавно, учителите не винаги са в крак с новостите, липсва обществен контрол, учениците учат за бележки, а не за знания. Това са аргументите им.

Не е задължително да си ексцентричен човек, за да предпочетеш детето ти да учи в къщи, а реално да видиш проблемите, смята майката на малката Елина.

Мотивацията й нейната дъщеря да учи в къщи е, че в училище детето скучае, а заобикалящата среда го стресира. Относно социализацията на децата, родители, привърженици на домашното образовани, смятат, че децата се социализират с окръжаващата ги среда, а не с други деца.

Седмичната програма на училището в къщи зависи от решението колко дни ще се учи - 5 или 6. В зависимост от това се поставя акцент на предметите, които са смятани за най-важни, като математика и английски, например.
    Материал на Radio France Internationale

Вие,лично какво мислите за този метод на обучение?И,бихте ли го практикували?

Мега фен Аватара на iiordanova
    Днес в " Часът на мама " темата беше за това.

По темата:
    Аз не съм го практикувала , но сигурно е по-добре.
    1) Няма я простотията.
    2) В часът в училище е много шумно и учителите докато се справят с дисциплината.. часът минава.
    3) Като цяло е много по-добре. :P

P.S. И аз си признавам , че правя понякога глупости в училище , но не е винаги.

Мега фен
    Град
    София
    Бахти простотията! Това обучение вкъщи лишава не само от субективна преценка и повече от 1 мнение, ами и от контакта, живия контакт със средата- съучениците. По този начин израстват деца, обсебени от родителите си, които не могат да общуват с други връстници, защото просто никога досега не са го правили. В училищата предават педагози, които това са учили. Неслучайно е забравено в Германия. Колкото до децата със специални нужди, това вече мога да го приема просто, защото в България не е на ниво тази услуга. И да, имам поглед и затова го казвам.

И аз гледах "Часът на мама" и като видях родителите, който са привърженици на идеята, направо ме напуши смях, мъжът приличаше на някакъв хахо, който гребенът е подминал в еволюционния си процес. И той каза "Аз не пускам дъщеря си в детска градина, защото там е вредно за нея".После разказва как я взимали на работа, за да общуват с нея...Дрън-дрън. Това е адски глупаво според мен. Това дете ще стане адски затворено и няма да може да контактува с никого после, да не говорим, че родителите и искат да я пускат на училище чак в шести клас(което ще рече на 12 години)! И к`во, другите деца ще са си учили 5 години и тя ще отиде в шести клас с изпит. Нито ще може да се приобщи, нито ще има нужния минимум от знания(защото другите учат по хиляда разказвателни предмета).Пък и до пети-шести клас са най-хубавите детски години, преди учителите да почнат да затормозяват учениците с изпити и външно оценяване. Аз съм ПРОТИВ домашното обучение. Добре е да има някакво общуване и родителите да учат детето на нови неща, но това е вече е прекалено.
    Male

Град
    around the world !
    Не мисля, че България е страна, в която е удачно да се практикува домашно обучение. Дори и да се въведе като идея - това ще е донякъде едно лошо решение, по простата причина, че много малко родители имат времето, както и знанията да се занимават точно с това. Наистина подкрепям мненията, че детето ще стане затворено в себе си, ще вижда идеологията на нещата в мнението на своите родители, както и няма да се научи да приема повече от едно мнение. Дори в училище средата да е по-оживена, по-напрегната и всичко, самото дете ще се сблъска с повече неща, които ще му дадът уроци и то само трябва да направи своите изводи от доста ситуации. Подкрепям и тезата, че това са най-хубавите детски години до 6-ти клас, защо то трябва да бъде игнорирано от това ?! Детството е само едно, ако то не го изживее когато му е времето, няма кога, защото няма да се върне, ще бъде буквално погребано. Не ми харесва този метод на обучение, дано да не го прилагат в България.

Голям фен Аватара на elito6754
    Град
    София
    Ами тези деца не знам как успяват, ако амам ми предава толкова щях да се разсейвам, нищо нямаше да уча, понеже нали ми е майка, пък да ми преподава. По-добре на училище, пък и се срещам с други хора, не само със семейството ми.

И при нас го има това обучение просто малко по различно СФО - самостоятелна форма на обучение =D>

Град
    из източната част
    според мене тва е много безмислено домашното обучение след като си има училища за тази цел... по-горе някой обясни за контактите и опита и това е достатъчно...
    това за който го мързи ,да бе

Град
    TaM..
    Това е най-голямото наказание за едно дете ! Ако не ходи на у-ще не развива социални контакти и най-вероятно няма да е подготвено за живота и ще стане като родителите си ... психясал човек
    Замислете се колко ще е приятно по цял ден да си във вас , без да излизаш с такива глупости, и не не се опитвайте да ме оборите... повечето родители дето учат сами децата си се страхуват от външния свят и си мислят , че ако детето им излезе , то несъмнено ще му се случи нещо.

Мега фен Аватара на Biskfitka
    Голяма глупост. Детето (според мен) ще получи по-добро образование ако си е в училище.Затова са измислени тия училища все пак,а не да си учим у дома.А по-лошото е, че така детето ще стане затворено,а на тая възраст ако не се научи да общува с другите, след това ще му е много трудно..

Повече от фен Аватара на Millen4ety
    Град
    Sofia
    Цитирай Първоначално написано от Unendlich
    Не мисля, че България е страна, в която е удачно да се практикува домашно обучение. Дори и да се въведе като идея - това ще е донякъде едно лошо решение, по простата причина, че много малко родители имат времето, както и знанията да се занимават точно с това. Наистина подкрепям мненията, че детето ще стане затворено в себе си, ще вижда идеологията на нещата в мнението на своите родители, както и няма да се научи да приема повече от едно мнение. Дори в училище средата да е по-оживена, по-напрегната и всичко, самото дете ще се сблъска с повече неща, които ще му дадът уроци и то само трябва да направи своите изводи от доста ситуации. Подкрепям и тезата, че това са най-хубавите детски години до 6-ти клас, защо то трябва да бъде игнорирано от това ?! Детството е само едно, ако то не го изживее когато му е времето, няма кога, защото няма да се върне, ще бъде буквално погребано. Не ми харесва този метод на обучение, дано да не го прилагат в България.
    +1

Целта на училището не е само образованието, а подготовка за живота!
    Тренираш си инстинкта за оцеляване, сблъскваш се с проблеми с приятели и учители, но това ти помага да можеш по-късно да се справяш с трудностите в живота, а не да се отчаяш при най-малката спънка. Аз съм против домашното образование, плюс това според мен родителите обръщат внимание на една част от учебната програма...
    we follow the danger wherever it goes.. we are the believers... we are.. heroes...

Jeff Hardy forever!!

Ако уча домашно ще си остана без никво образование То не че като уча в даскало е по-различно нещо хахах
    phah

Мега фен Аватара на iiordanova
    Е , ако се занимаваш с други неща - спорт , хоби. Ще се срещаш с други хора.

Да наистина прическата му беше уникална
    Аз съм 0409

Цитирай Първоначално написано от Biskfitka
    Голяма глупост. Детето (според мен) ще получи по-добро образование ако си е в училище.Затова са измислени тия училища все пак,а не да си учим у дома.А по-лошото е, че така детето ще стане затворено,а на тая възраст ако не се научи да общува с другите, след това ще му е много трудно..
    +1
    ДНЕС живей,защото ВЧЕРА няма да се върне,а УТРЕ може и да не дойде!!!

Град
    В света на чудесата..
    А,мислите ли,че бихте се отказали от образуванието в у-ще,да кажем след 7-ми или 8-ми клас?

И аз вчера гледах 'Часът на мама'.И според мен е абсурдно да не пращаш детето на училище,поради причините,които изписаха преди мен.
    Това,дето го говориха за детските градини е друго.И аз не съм ходила на детска градина,но не виждам да ми има нещо и да съм по-натад от някои други.
    За училище,обаче, е различно..Никой не може да ме убеди,че е по-добре да се учи вкъщи.Wtf?
    И,да..Тоя с прическата къртеше.И аз искам такава.

Аз не съм гледала Часът на мама, но все пак не съм съгласна с този вид обучение. Това да не ходиш на училище и да учиш в къщи ми се вижда ужасно! Все пак когато си на училище се срещаш с нови хора общуваш с тях и т.н. а ако стоиш само в къщи как ще стане като няма да познаваш никой - един вид ти ще си без приятели! Това е моето мнение по въпроса.
    Не е важно от къде ще тръгнеш, важно е да знаеш на къде отиваш!!!

http://angel4etogeri.blogspot.com/

Мен ме изненада,че казаха,че имало около 500 семейства,които обучават децата си вкъщи.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си