Темата на Иванчо ме заинтригува и осъзнах, че много момчета до 8-ми клас не са хващали в ръката си тиган, а от тук нататък трябва да готвят сами. На всичкото отгоре освен в собствения си вкус трябва да се поберат в бюджета, който мама и тате отпускат.

Преди да почна нека да дам няколко съвета.


1. Момчета, противно на общоприетото мнение готварството не е женска работа.


Аз съм се зарекал жена в кухнята да не пускам, а и най-добрите кулинари в света са мъже. Пък и както се казва - жената готви за да има нещо на масата, а мъжът за да гали езика. Нека това не отчайва момичетата - в крайна сметка всичко помним манджите на баба.

2. Не се отчайвайте от неуспешните си първи опити в кулинарията.


Да прегориш пържолите не е толкова страшно, особено ако още стават за ядене. Никой не е станал пророк за един ден, не очаквайте и кулинар да станете за един.

3. Не купувайте евтино или качествено, купувайте изгодно.

Да се побереш в бюджета не означава да се натровиш с кисело мляко за 20 стотинки. Купувайте неща на нормална цена, от марки, които сте свикнали да виждате в семейния хладилник. Отпуснатите семейни пари определено няма да стигнат за охолен живот, но поне родителите ви са преценили колко да са на база това колко е семейния бюджет за храна.

4. На училище - с храна от вкъщи или с мазна баничка?


Когато храната опре до празния портфейл бързо ще разберете, че с храна отвън доникъде няма да стигнете. Все пак се замислете, преди да си донесете домашната мусака от къщи. Сандвичи със салам са винаги по-добро решение пред боба с наденица.

5. Избирайте засищащи храни.

Салам, домати, сирене, хляб и кайма са по-добрия избор пред, примерно, шоколад. Висококалорични и незасищащи храни, точно като шоколада, ще ви излязат в пъти по-скъпо от две наденици. Избягвайте и подправките, както и да купувате в големи количества - в крайна сметка сте сами и не готвите в казана на казармата.




Все пак отворих темата с идеята тя да бъде повече като готварска книга, отколкото като лош наръчник 'какво да, какво не'. Ето няколко бързи, лесни, вкусни и сравнително евтини рецепти, които ще успяват да ви нахранят не веднъж.


Омлет

Продукти:

3 яйца
1 чаена лъжичка масло
Сол на вкус


Приготвяне:


Суровите яйца се изсипват в купа и се разбиват с вилица.
Мазнината се слага в тиган и се изчаква да се сгорещи.
Щом се получи яйчена палачинка, повдигаме я встрани, за да се оттекат върху тигана и запържат и останалите сурови яйца.
Омлетът се пържи само от едната страна, прегъва се на две или на три и се изсипва в затоплена чиния.

Ако желаете можете да добавите и други продукти. Добри идеи са лук, кренвирши и салами нарязани на кубчета, сирене, пипер, гъби. Лоши са кашкавал, домати, кайма и краставици.



Варени Яйца

Продукти:

Яйца

Приготвяне:


Измитите вече яйца се поставят в тенджера със хладка осолена вода. В случая солта има за цел само да усили твърдината на черупката и не може да промени значително вкуса на яйцето. Тенджерата се слага на загрят котлон и се засича времето изминало след завирането на водата.

До третата минута яйцата са сурови - жълтъкът и по-голямата част от белтъка са течни.
До петата минута яйцата стават рохки - жълтъкът остава течен, белтъка се втвърдява.
След петата минута яйцата се сваряват напълно.

Ако изпуснете яйцата и ги извадите след осмата минута най-добрия съвет е да ги изхвърлите. Най-доброто време за вадене е шестата-седмата минута.

ВАЖНО: В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЛАГАЙТЕ ЯЙЦАТА ДА СЕ ВАРЯТ В МИКРОВЪЛНОВА!!! РИСКУВАТЕ ДА НЕ ПРИГОТВИТЕ НИЩО ДРУГО ОСВЕН ЕДНА ДОМАШНО НАПРАВЕНА БОМБА!!!




Кренвирши с Кашкавал

Продукти:

200гр. Кренвирши
100гр. Кашкавал


Приготвяне:

По дължината на кренвирша се прави цепнат разрез. Кашкавала се нарязва на филийки и се поставя в разреза на кренвирша. Кренвиршите се поставят в тава и се слагат на грил във фурна или микровълнова фурна с грил. Изчаква се докато се зачервят и кашкавала е омекнал.



Ами ето няколко от мен, надявам се да има и други ентусиасти които поне да ме поправят там, където смятат за добре.