- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- У дома
- Малката ми сестричка отказва да учи и да чете
Прочетох,че вече си взела мерки.Браво,че наистина се притесняваш за нея.Дано да започне да учи повече и наистина да се гордеете с нея.На мен,както и да другите,предполагам,ще им бъде интересно да казваш дали нещата се развиват добре.Успех!!!
Успех, успех, ама...
Направих й програма:
15 стр от книгата
20 задачи по мат
една диктовка
20 задачи по бел
8-10 думички по англ
и още малко четене ако има време
И я питам:
"ОК ли си с програмата"
"Да"
Седна и прочете 15 стр от Пинокои.Супер, нали?
После й казвам: "Айде, Криси, сега тука седни и реши ей тия задачки по математика. Те може да ти се виждат много, но понеже ги разбираш, ще видиш колко са лесни и колко бързо ще ги решиш."
И тя: "Добре" и почна да решава. На два-три пъти ме помоли нещо да й обясня, даже намери грешка в сборника.
И преди малко рев, не мога повече, много ми е реве. Взе си GSM-a (ах, колко го ненавиждам нейния GSM) и звъни на мама: "мамо, не мога да уча с кака, тя е гадна.. искам ти да учиш с мен.. дъра дъра." а аз практически не съм й крещала, не съм й викала, държа се с нея спокойно и търпеливо.накрая мам като й затвори, отивам и я питам сега какво ще правиш и тя мълчи; питам я пак и тя със егати злобата: ще чета вестник. И аз й казвам: "Абе нали вчера ти казах, че за да постигнеш нещо, което ще те направи щастлив, трябва да правиш разни неприятни неща и да минеш през лоши работи" и тя: ДА И ЛОШОТО В МОЯ ЖИВОТ СИ ТИ!
Аз:![]()
Направо съм бясна, да й се не видело лиглата!![]()
Какво да правя хора!!Не знам, просто... няма комп, няма телевизия. В момента лежи на леглото си и се цупи, завита под одеалото. Вчера по-рано през деня пак ми се разсърди така и в крайна сметка заспа...
Помогнете ми, моля ви!
Бой ?
Другия вариант е да изчакаш до вечерта ваш'те да се приберат и да го обсъдите всички, защото все пак малко или много четенето и ученето в момента ще и помогнат вбъдеще.
Абе к'ви за тези лагавщини бе![]()
Почвай яко бой, та да хване страх от теб и да не посмее друг път да прави така, за каквото и да е.Как го търпиш, аз няма да мога.Бий я и това ще е.Видяло се е, че вашите нищо не могат да направят.А защо тогава са я възпитали така
Нещата са в твой ръце.Айде и успех.
![]()
Big or small, lies are lies!
Аз само едно не мога да разбера-защо след като вашите са те възпитали така добре и ти си била пълна отличничка, те са вдигнали ръце от сестра ти?? Или ти вече си майката ?!
Не знам дали е до възпитание.. Аз вече казах, че има тегав характер и изобщо не я *** какво й се говори. Не съм мн сигурна, но сестра ми И нашите със сигурност имат вина, че тя сега е на тоя хал.Първоначално написано от your_secret
А аз толкова искам тя да стане умна и харесвана.
Седях и цял час набялявах кои точно упражнения, кои точно задачи и диктовки.. А тя шматката не гледа злобно (ама наистина злобно), ме знам откъде я вади тая злоба тва дете...![]()
Колкото до това дали аз съм майката.. не, не съм. Но майка ми е убедена, че започне ли учебната година, сама щяла да влезе в релси, а аз съм почти убедена, че ще продължи по същия начин и ще затъне още повече...![]()
Ох, еми честно казано не знам.. Ясно е, че със заплашване няма да стане. Според мен боят не е решение, но не виждам друго решение, макар че аз лично не бих постъпила така... Ти трябва да решиш..
Родителите отговарят за възпитанието и за здравето на децата си. Как нямат време? Поговори с тях, че ти сега й помагаш, ама като почнеш училище няма да й висиш на главата, че да закъсаш ти. Ако тебе те нямаше, родителите ти щяха с двойка ли да я оставят да завърши?Хубаво си действала, проблема тука е, че е много разлигавена и това ще продължава, докато родителите не поговорят сериозно с нея, както ти си говорила преди няколко дена. Успех ти желая от все сърце
и се надявам мен да не ме сполети същия проблем с брат ми.
Аааа може и да е от училището.. Ако никой или мн хора в класа не си пишат домашното, защо тя да го пише?! Или просто си мисли, че е гъзария...
Майка ти много ме дразни! Вместо да ти окаже подкрепа и да ти помогне със задачата, с която си се заела, тя ти се зъби! Егати майката!
На тебе - евала! Аз също имам сестра, която е на 9 и също ще е 3ти клас, тя също не иска да учи, но майка ми се занимава с нея, пишат домашни, четат, учат.. Телевизията и компютъра след като има написани думите и задачите! А твоята майка е някаква шашава, честно!
Не съм за теб, не си за мен
Айсберг на две разделен.
Не е война, но любов ли е , питам,
щом се ранихме така.
Щом нежността като гълъб отлита,
стреснат от твойта ръка.
Ето един чат с майка ми:
[16:05:21] Мама: Даянче, остави я.....
[16:05:45] Мама: като тръгне на у-ще ще влезне в релси
[16:05:48] D.: posle kato ti se vyrne v 3ki na testove obvynqvaui neq az iskam da i pomogna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Вбесява меее! Шантава, нешантава... какво дая правя. Като им кажа и на мама и на тате (той си е у нас днес): "Аз го правя за нейно добро, а тя ми се дръвчи и не ги прави" и баща ми: "Ми и аз искам ТИ много неща да правиш, а не ги правиш. И аз какво? Да те набия ли?" И тука вече аз съм ей тъй:Не мога да го повярвам просто.
Е я.. мама току-що се прибра и пита:
"Кристина (сестра ми) как е?"
"Вбесява ме"
"" <- мазна усмивка
"Офф, мамо, вместо да ми окажеш подкрепа, ти ми се хилиш като зелка!!!"
"Ми не мога, бе не мога" пак с мазната усмивка
Направо ще издивея!!!
Аз съм много против боя,ама ако сестра ми ми говори така найстина ще яя набия![]()
![]()
(не,че мойта не съм я удряла,но е толкова леко ,че не го усеща даже..)
![]()
Спукай я от бой.
ITG - Because it's easy to be a 6 foot 4 Olympic powerlifter and streetfighting god, from behind the confines of a keyboard.
Спри и телевизора, компютъра, ако трябва и вземи GSM-а, повече не и говори за учене, четене и т.н., сама ще вземе да се сети.
Аз така учих брат ми като не искаше да решава задачи през лятото ами само киснеше пред телевизора...
Разбира се, за всеки е различно, но със сигурност ще намериш начин да я накараш да учи.
Голям инат е това дете.
Майка ти трябва да и се скара , ама наистина лошо , за да се стресне.
Утре стани малко по-рано от нея и изключи телевизора , компютъра , вземи и телефона , прибери някъде на скришно място играчките и т.н.
Като се събуди и кажи , че за четенето ще и върнеш играчките , за задачите ще и върнеш еди кое си.
Може да стане.
Като за първи път не и давай много неща.
Примерно :
- 10 стр. четене
- 10 задачи по математика
- мини диктовка
- 5 думи по английски по 2 реда
Ако и на това не се съгласи .. не знам. Това не е много.
Ако проработи това постепенно увеличавай задачите и четенето.
Някой ден ще ти е благодарна.![]()
Успех и пиши как се развиват нещата.![]()
Компа и телевизора - това лесно, ама ти си нямаш представа колко много играчки има това дете!!! Две чекмеджета и 2 шкафа ФРАШКАНИ с всевъзможни идиотии. На мен една седмица няма да ми стигне да прибера всичко, пък камо ли да ги скрия.Иначе с удовлоствие бих се оттървала от тях. А за телевизора вече казах, че кодирах любимите й канали и, за да си ги пусне, трябва да знае паролата, а тя НЕ я знае.
А ако тръгна играчките да й събирамм....тежко ми на мене.
Заплашвам я, карам й се, чета й морал и майка ми дълбокомислено ме прекъсва: Остави я!
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Аааааа, да му се не видело начииии!
Но наистина може като стана по-раничко да й събера част от "безценните" боклуци, наречени играчки в един чувал за смет и като го метна отгоре на гардероба ми, в чудо ще се види.![]()
iiordanova, много хубава идея, благодаря!![]()
А и.. ммай, че много й дадох днес, но тя не го свърши така или иначе. Само 15 стр прочете от всички работи дето я накарх да направи.
Може би трябваше по-малко неща и постепенно да увеличавам..
Да де, така и ще направя, ще намаля горе-долу наполовина и току-виж потръгнала работата.![]()
Благодаря на всички, ще гледам да се справя, смао наште не знам какво да ги правя, как така тъпо реагират...? Да я оставя?.. Недоумявам наистина?
Ако някой може да си обясни по някакъв начин, защот така подхождат, много ще е добре...![]()
Първоначално написано от ArrowsOfDeath
Наште мен ме заплашваха с пансион когато бях малка, ама аз защото бях злояда.
![]()
А колкото до сестрата до момента - развитие никакво. Държи се нормално... Ама утре ще й разкажа играта!
Първоначално написано от didivid
мен пък баща ми ме заплашваше, че ще ме води на някоя нива да копая цял ден
![]()
Давай все така, накрая няма да има накъде да ходи и ще започне да те слуша.
Пиши какво си направила и как е реагирала сестра ти, че ми е интересно.
Ами... както можете да се досетите... зле.
Прочете си 15те страници от Пинокио и независимо, че й свалих задачите и математика, и по БГ от 20 на 10,тя все пак реши само 1 задача (по мат..)
Наистина не знам какво да я правя отчайва ме напълно.![]()
Не, събуди се преди мен, но ако ти пратя снимка на болкуците ще паааднеш.. Толкова са много. А и сега нямам снимка![]()
А аз дори и да й скрия играчките, не мога да й скрия въображаемите приятели.. Постоянно си говори с някакви хора, братче..![]()