- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Мона Лиза
Какво е толкова култовото на тази картина?
Има различни версии. Едната е, че тя всъщност е автопортрет на Леонардо. Другата се състои в нещо, свързано с устата в картината. Тази вечер ми го обясняваха, но така и не разбрах. Просто беше свързано с това, че е триизмерна и откъдето и да я погледнеш (устата) тя си оставала същата.
Та, стана ми интересно и реших да пусна тема.Казвайте какввото знаете вие за тази картина. И ако някой е учил история на изкуството, го моля да ми обясни защо тази картина е толкова култова.
П.П. Темата сигурно ви се струва супер тъпа. Еми не ме грее.
Има и друга теория- много шум за нищо.
гледай култовата реклама и ще разбереш![]()
-а знаете ли, че Леонардо е рисуваш усмивката на Мона Лиза цели 10 години?
-а знаете ли, че Мона Лиза била на 10, когато Леонардо я е нарисувал
-а представятели ли си, че Леонардо бил на 10, когато нарусивал Мона Лиза![]()
по темата: и аз незнам какво толкова я харесват , но ми стана интересно ...![]()
http://www.facebook.com/pages/Im-you...43163692376341 < Страницата ми във Фейсбук
чувал съм че в устните на мона лиза Леонардо е нарисувал собствения си задник
тва сериозно
Аз пък съм чувала че сякаш те следи с поглед,ама аз не слушам много,така че...![]()
Diamonds,Mexico,Tequila
Момиче съм,по кое не ми личи?
http://www.facebook.com/pages/Rainy-...205109?sk=wall
Както е всеизвестно, е рисувана от Леонардо да Винчи през 16 век в продължение на 4 години. Отдава й се такова голямо значене по няколко причини:Първо, заради стила, наложен от автора. Дълги години художниците рисували картините си, като не отдавали голямо значение на фона отзад, докато Леонардо променил това и с тази си постъпка положил основите на един нов стил в изкуството. Втората причина е загадъчната й усмивка. Учени твърдят, че е нарисувана така, сякааш половината и лице се смее, а другата половина плаче! Третата причина е в това, че е изключително загадъчна истинската самоличност на Мона Лиза! Има твърдения, че това е една жена, която Леонардо бил виждал само веднъж, но до такава степен бил запленен от тайнствената й външност, че образът й се запечатъл в съзнанието му и той започнал да рисува портрета й, защото това била единствената му утеха-да я вижда поне на платното. Според други твърдения, мона лиза е просто женския облик на Леонардо да ВинчиЛюбопитен факт е, че при проверка на картината с рентген е било открито, че под външното платно има още няколко с първоначалните варианти на рисунката
ПС - не е копирано от никой сайт, макар че откровенно казано го написах малко сякаш чета морал![]()
Изкуството не се разбира.Щом е грозно,значи е нещо великоПървоначално написано от lipstik
[/quote]
~ Рицар или Дявол ~
Обичам те и пак ще те обичам
дори да ме презираш ти.
Сърцето си на теб обричам
пъди ме, но не ме мрази
Във моите мечти си рицар
с лъскави доспехи,а може би
и крал дори,но не си ли просто
дявол с ангелски очи?!?
Миналото, че и настоящето ми е прекарано около една картина на Мона Лиза в хола ни. С нея съм израстнала, в момента е на около метър от глава ми. Няма особена магия в цялата тази работа, но популярността на картината е наистина огромна. Имах щастието, преди няколко седмици да видя (уж оригинала) в Лувъра. Не беше нищо особено, но...все пак една от мечтите ми се сбъдна.
[/quote]Първоначално написано от MonSitY
хахахтака е да.. Бахти смешната картина.. ама те и едно петно да нарисуват ще го изкарат "болката в сърцето на художника"... хаха
![]()
PEOPLE ALWAYS LEAVE...
БОТЕВ 1912!!
Първоначално написано от lipstik
Такова животно, като "грозно изкуство" няма! Това, че ти не можеш да намериш красотата в нещо е друг въпрос....
От едната страна хоризонта е по - висок отколкото на другата, а някъде отзад трябва да се свързва... Другоо - От която и страна да я погледнеш все едно те гледа. Същоо знам, че няма вежди, защото Леонардо ги е нарисувал по - късно и в последствие от химичните обработки, които са правени за да се определи годината са изчезнали.
п.п. И вместо да ми обяснявате колко грозна ви се вижда вземете прочетете нещо и се образовайте малко. Само се излагате! Масово никой не чете вече.
Fall down seven times..
Stand up eight.
Единственият начин да разбереш какво всъщнос има в тази катина е да отидеш в Лувъра, да застанеш отпред и да я гледаш. За мен е наистина запленяваща. Погледът...който определено остана запечатан в главата му и усмивката..ахх усмивката..която излъчва тайнственост..тя не е нито тъжна, нито весела..всъщност ми е трудно да го обясня. Трябвада се види и го пожелавам на всички, които искат да разберат някой ден да я видят.
Ем,освен тези всичките факти от изобразителната гледна точка,от историческа гледна точка тя има интересна съдба.Първо влиза в колекцията на някакъв крал,после отива при Наполеон,който мисля че я слагаше в спалнята си,после се загубва през първата световна,после отива в Лувъра,после 1 бандит я открадва,отново я намират и връщат в Лувъра.Не съм много сигурен дали точно така беше хронологията,но горе-долу това е съдбата й.
Въобще не твърдя, че е грозна. Просто се опитвам да разбера тайната ѝ.
Аз си мисля, че популярността ѝ се дължи най-вече на това, че картината не е като останалите двуизмерни картини, сякаш е 3D. Все едно гледаш статуя, не просто нещо, нарисувано върху платно.
Откъдето и да погледнеш всяка плоска картина/снимка, на на която е изобразен човек, чийто поглед гледа към обектива или към зрителя при картината, тя "все едно те гледа".
Както някой вече спомена, двата хоризонта от двете страни на Мона Лиза, са на съвсем различни нива и изобразяват съвсем различни пейзажи. От едната страна е изобразен път, а от другата - пуста скалиста местност. "Тайната" се изразява в това, че мястото, където двата пейзажа се сливат е скрито зад гърба на Мона Лиза.
От копие на картината, направено от Рафаело се вижда, че някога от двете страни на картината е имало и колони, които вероятно са се изтрили след множеството, и доста от които некадърни, реставрации. Същото се отнася и за веждите на Мона Лиза.
Относно това кой е изобразен на картината има много версии:
- Джокондата, съпруга на влиятелен търговец
- идеала за жена на Леонардо да Винчи
- автопортрет на самия него в женска "версия"
и още...
Не мисля, че в картината има някаква "тайна". Прекрасна ренесансова творба на велик художник, да. А и всеки би я разбрал по различен начин.
Тhe Hell is coming!
гледах в нас 4 картини, които дори не съм забелязала, че ги има, и тъй никой не ме погледнаПървоначално написано от Detestation
![]()
http://www.facebook.com/pages/Im-you...43163692376341 < Страницата ми във Фейсбук