Цитирай Първоначално написано от Tr3ndy
Абе пич, не се засягам, обаче явно досега съм бил заблуден, след толкова записани CD-та...

На cd-то пише (примерно) 32x, което мисля че е по-бързо от DVD-то, на което пише 16x

Поправи ме (обясни ми) ако греша ...
Ами излиза, че наистина си живял в заблудя относно това! Ти сравняваш скоростите при запис на CD и DVD! Варно, че 32х е по-голямо от 16х (математически), но явно не си обърнал внимание на написаното в скобите точно след скороста. Примерно 32х при CD-то е 4800 kb/s трансфер на данни, до като при DVD-то 16х е 22160 kb/s. Както виждаш разликата е почти 4.5 пъти по-голям трансфер на данните при запис на диска в полза за DVD-то! Пък и още по "прост" пример да ти дам... Не си ли забелязал, че един CD диск с капацитет 700 MB записван на 8х скорост се записва приблизително за 10-11 минути времетраене, докато един DVD диск с капацитет 4.7 GB записван на 4х скорост се записва приблизително за 15-16 минути?!?!?

П.С. - Надявам се че вече разбра, че не можеш да сравняваш скоростите на запис и четене при CD и DVD носителите! Може да сравняваш само трансвера на информацията...