.
Затворена тема
Страница 3 от 3 ПървиПърви 123
Резултати от 51 до 73 от общо 73
    МозъкГащи, порови се малко из предните страници, пуснаха такъв линк – отговорих им.
    Бетъл, ще ти дам един пример. В дооооста български правописни речници пише, че е "омърлушен", но в речника на БАН пише, че е "Умърлушен". Така е и правилно.
    Когато ми покажеш къде в правописния речник на БАН (този от 2002. година) пише, че метъл в значението си на музикален стил се пише само с Ъ, или въобще я има тази дума в подобно значение, ще призная, че си прав.

Това ти казвам, че думата я няма в това ѝ значение. Следователно и по двата начина е правилна, тъй като не е въведена в правописен речник.
    Аз определено не подкрепям това твърдение за "метлите", тука си прав, това правило не е в сила при чуждица.

Мега фен Аватара на amk933
    Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от Battlescarred
    Нямам го подръка, но...

вече дадох източник, който е достатъчно реномиран, но явно БАН имат пропуски в речниците си...

Нека коментираме и другите въпроси - относно за развитието на езика и обогатяването му или относно правилото за "метлите"

Просто ми се струва странно защо, когато потърся дефиниция на "метал"
    излиза:

мн. метали, (два) метала, м. Химическо вещество (или сплав), което притежава блясък, ковкост, електропроводимост и топлопроводимост.
    ? Цветни метали. Мед, никел и др.;
    ? Черни метали. Чугун, стомана идр.;
    ? Благородни метали. Злато, сребро, платина и др.;
    ? Тежки метали. Злато, платина, желязо, олово и др.

а когато проверя в дадената енциклопедия "хеви метъл" е нещо различно...
    Дадената енциклопедия е Уикипедия и не трябва да си ядрен физик, за да знаеш, че там всеки пише, както си иска...

Ясно е че да викаш на група от хора, слушащи метъл метли е тъпо, ама това е недомислица, за която никой тук не е виновен. Ако беше метъл и спазвахме правилото така трябва да е, според което излиза, че метал е по-правилно, защото става метали, а не метли. (не казвам кое е по-правилно според мен, а кое излиза) Но както и да е, аз разбирам какво иска да каже човека, написвайки едното или другото...Може просто да е дублетна форма, докато учените фиолози не се сетят да го помислят малко...

Град
    София
    Дам, я ми кажи тогава на дубъл каква е формата за множествено число?
    Думата е чуждица, но се употребява често в езика ни... е?
    Ти въобще четеш ли ми постовете? На дубъл няма да ти кажа 5 пъти какво е множественот число - направих го вече веднъж...Или може би трябва да се повтарям по няколко пъти?

Град
    София
    Дубли, а?
    Каква аргументация само....после кой заобикалял постове и въпроси.

Град
    Crue Fest
    метАл
    и кво, ръжда ли да тръгнем да хващаме...

ако създаделката на темата ми каже, че е и глем, вместо глам - сеир
    • Cuz everyone knows
      I'm just another psycho

Умницо,метАлите са група от химични елементи.
    МетЪлите са хора слушащи метЪл /музика/.

МетАлист ? - wtf !?
    МетАл ?!

Хахахах

Цитирай Първоначално написано от NikkiRokkz
    метАл

Глем е.
    Всъщност се чете нещо средно между А и Е – блеещо А.
    А на вампирката дори не мисля да отговарям, ебати заблуденото дете е.

Супер фен
    Град
    Страната на Центъра

Does this settle this stupid agrument?
    Цитирай Първоначално написано от FeelMyPain
    Аха и постваш въпрос във форум, защото не искаш хиляда различни мнения.Желязна логика.
    Цитирай Първоначално написано от mim4enceto00
    аз не чета толкова сериозни книги(само на 12 съм), макар че съм прочела всичките книги здрач...
    Цитирай Първоначално написано от Millionaire
    Земете си една разплута на по 20 като ви е толко кеф, пък ако ще и да е начетена като Жана Дарк.

Цитирай Първоначално написано от Bianca
    А като ми показвате такива линкове към Уикипедия и т.н., случайно да знаете, че статиите се пишат от (неграмотни) лешпери като вас?

Усещам как не трябва да се намесвам в спора, защото ще отнеса една страшна хранилка, ама сериозно, намерили сте за какво да се дърлите.
    Тая дума очевидно е чужда, навлязла е в българския език и докато не се установи как да се пише, всеки явно може да я пише както си иска. Забелязала съм колко сте стриктни и грамотни в тоя форум и почвате да храните ако някой пропусне запетайка, ама ебати, какви ли по-фрапантни грешки не съм виждала, много, от които допускани от 'грамотниците'. По не знам колко хиляди глобални въпроса можете да спорите и да изказвате компетентно мнение по теми, които имат смисъл, вие ще се изядете за няква тъпа думичка. Даже нямам намерение да изразя мнението си по въпроса, че ще бъда заклеймена завинаги от 50% от потребителите във форума като неграмотница.

Peace

Супер фен
    Град
    Страната на Центъра
    А като ми показвате такива линкове към Уикипедия и т.н., случайно да знаете, че статиите се пишат от (неграмотни) лешпери като вас?
    Ok,писна ми от теб.Проверих в интернет,понеже няма такава дума в речника.Има само метАЛ,като желязо.Думата я няма,следователно всеки да си я пише както реши,макар че на мен все пак ми звучи по-подходящо метъл.Nevermind,глупав спор....
    ПП:И ти доказа,че се пише с А като постна линк към гугъл.Нали ги пишат тези статии неграмотни хлапета?Или това важи само когато искаш да излезеш права.
    Цитирай Първоначално написано от FeelMyPain
    Аха и постваш въпрос във форум, защото не искаш хиляда различни мнения.Желязна логика.
    Цитирай Първоначално написано от mim4enceto00
    аз не чета толкова сериозни книги(само на 12 съм), макар че съм прочела всичките книги здрач...
    Цитирай Първоначално написано от Millionaire
    Земете си една разплута на по 20 като ви е толко кеф, пък ако ще и да е начетена като Жана Дарк.

Цитирай Първоначално написано от NikkiRokkz
    метАл

Глем е.
    Всъщност се чете нещо средно между А и Е – блеещо А.
    А на вампирката дори не мисля да отговарям, ебати заблуденото дете е.
    Горката аз
    Щом ти ме определяш като заблудена, край :/
    Колко жалко.Жалко,че във всяка тема правиш едно и също - спориш и се измъкваш ,когато не ти е удобно.
    Не желая да ми отговаряш,а ако все пак го направиш ми е все тая - не ми се занимава с теб.

И знаеш,че в Уикипея пишат "(неграмотни) лешпери" ,но не знаеш,че резултатите,които открива при търсене Google са писани,именно от същите "(неграмотни) лешпери" !? /реторичен въпрос /

Мега фен Аватара на w0sh
    Град
    one foot on the gas, one foot in the grave
    Тя, бюрек е малко бавна и не схвана че има отобор "Металист Краков"

Затова ти излиза така думата в супер речника Гугъл.

Думата се пише с ъ, за да се избягват неразбирателства, но очевидно целта на тази тема е точно едно голямо неразбирателство.

Спрете да спорите и си я пишете както искате.
    If it wasn't for date rape, i'd never get laid.

и last.fm-ец

Цитирай Първоначално написано от w0sh
    Тя, бюрек е малко бавна и не схвана че има отобор "Металист Краков"

Затова ти излиза така думата в супер речника Гугъл.

Думата се пише с ъ, за да се избягват неразбирателства, но очевидно целта на тази тема е точно едно голямо неразбирателство.

Спрете да спорите и си я пишете както искате.
    По-полека с обидите. Схванала съм много добре какъв отбор има.
    Да, вампир, знам, че аргументът ми в първия пост не е особено в сила, ама пък може да се пише и по двата начина. Така или иначе. :>

Град
    Стара Загора
    ох,тъпи хора без работа,сефте..

Заповядайте:

[b]м

Град
    Shove IT
    [quote=iratenax]Заповядайте:

[b]м

Град
    Стара Загора
    Цитирай Първоначално написано от Nefarian
    You crit Bianca for 10000!

Мега фен Аватара на therichbitch
    Град
    Sofia
    Цитирай Първоначално написано от w0sh
    Чували ли сте за омоними?

Когато две думи се пишат по един и същ начин не значи, че означават едно и също.

Освен това ударението пада на буквичката Е, и при четене се прозинася еднакво, така че каква е разликата.

Освен ако не сте идиоти и си мислите,че някой металург пише в раздела за музика.
    аз лично съм чувала и за омографи, при които ударението е отговорно за разликата в значението - ако приемем,че се пише с "а" , то тогава това са омографи, а не омоними- когато се правиш на мн умен/умна ,поне да е с покритие

Ок, вече си признавам. Заключвайте темата.

Град
    Crue Fest
    Глем е.
    убих се
    глЕм, ама утре по това време

сериозно хора, като ви преподават некадърни даскали, не се правете, че знаете, ставате смешни....
    • Cuz everyone knows
      I'm just another psycho

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си