Погледнах за такава тема, но в близките страници не намирам, а търсачката не работи. Проверих и в гугъл, нищо не излезе, извинете ме ако темата се повтаря.
ДАОИЗЪМ
Даоизмът (или таоизъм) е система от китайски философски и религиозни концепции, свързани тясно помежду си. Възникнал през 6 век пр.н.е., Таоизмът оказва силно влияние в Източна Азия през последните две хилядолетия, а на Запад в последните две десетилетия. Думата дао или тао буквално се превежда като път, макар днес в китайския фолклор и религия да е придобил по-абстрактни значения.
Даоизмът е философия, която проповядва хармония във всичко, представена от съюза между безпорядъка и законността, отрицателното и положителното, земята и небето чрез символа ин-ян.
Даоизмът никога не е бил единна религия, а по-скоро система от различни и разнообразни вярвания, всяко от които се базира на определени писмени наставления от различни мъдреци и мислители. Въпреки това съществува нещо като ядро от практики и вярвания, които са общи за многобройните учения и секти.
Това е непълната дефиниция, която Уикипедия предлага.
Има и друго обяснение на тази философия и религия, което на мен повече ми харесва като описание и ми допада като вярване - според някои източници дао/таоизмът предлага свободата всеки да вярва в каквото си поиска. С други думи, и аз и ти можем да сме таоисти, но аз да вярвам в дървото отсреща, докато ти вярваш в някой храст. Това е образно казано, не ми хрумна друго сравнение, но като цяло идеята е, че всеки избира кое за него да е съвършеното, което властва в света. Често срещани такива вярвания са 'небето, слънцето, земята' и други природни елементи, но вариантите не се изчерпват само до там. И така вместо да съществуват хиляди различни религии, базирани на обожествения предмет или явление, те всички се обединяват под таоизма.
Съмнявам се, че ще има много запознати или навътре в тази философия, но ще ми бъде интересно да чуя вашето мнение. На мен лично ми допада идеята всеки да има право да вярва в каквото си поиска, тъй като за някои хора религията не се изчерпва само с Бог.