- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Здравни проблеми и болести
- Съвети относно носенето на брекети
Искам да започна с това, че не съм сигурен дали темата е за тук, но така и не можах да преценя къде да я пусна, затова ако съм в разрез с правилата на форума, нямам нищо против, ако ме нахокате малко
Та... стана така, че днес ми сложиха брекети, с които нямам представа как ще се разбирам в идната година и половина, затова имам сериозна нужда от съветите на тези от вас, които вече са носили тези железарии или още ги носят.
Първият ми е въпрос е свързан с храненето. Има ли нещо (освен ядки и дъвки), което не е препоръчително да консумирам и мога ли да изкъртя нещо, докато просто си дъвча?
Другото, което не ми е особено ясно, е миенето на зъбите. Дадоха ми четка, която си има някакво процепче, където попадат самите брекети, за да не ги тормозя по време на четкане. Това добре, но не ми е ясно в каква посока трябва да си мия зъбите при т'ва положение, щото нали по принцип посоката е - от венеца към зъба (нагоре и надолу). По същия начин ли е или трябва като някой retard да четкам наляво и надясно?
След като ми сложиха брекетите ми обясниха, но аз бях леко шокиран от дискомфорта, който цареше в устата ми и нищо не запомних. Такъв съм си.
В момента само за това се сещам, но ако някоя неясна мисъл порази недоразвития ми мозък отново - ще пиша тук
Благодаря предварително за отговорите (не че после няма да ви благодаря, но айде)
Ми значи за храненето попринцип казват, че нетрява да се ядът ядки, дъвки ако ще ядеш ябълка трябва да я режеш с нож, също трябва да внимаваш като ядеш вафли и т.н. Но аз си ям всичко и ядки и дъвки, нито режа ябълките и общо взето от нищо не се лишавам заради брекетите, но просто трябва да внимаваш да не отлепиш някой брекет щот после ще плащаш за нов
.
За миенето на зъбитее трябва да ги четкаш наляво-дясно, щот е невъзможна нагоре-надолу, защото брекетите пречат и можеш да ги отлепиш.
Също така трябва да спазваш много добра хигиена и при възможност след всяко хранене трябва да се мият зъбите.
И това е. Първата седмица е малко гадно докато ги свикнеш ама после ще забравиш, че ти са в устата
.
www.tuzari.com/tuz.php?name=eli7ooo
Американски форум: питаш нещо и ти отговарят;
Руски форум: питаш нещо и теб те питат;
Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп.
Напълно нормално еПървоначално написано от DoubleVision
.
Моите дори съвсем леко се клатеха при натиск, но това ще е само първата седмица.
И като ходиш да ти ги затягат на прегледите пак може да чувстваш лек дискомфорт, но тогава ще е само за ден два.
www.tuzari.com/tuz.php?name=eli7ooo
Американски форум: питаш нещо и ти отговарят;
Руски форум: питаш нещо и теб те питат;
Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп.
Казаха ми, че няма да се налага да ходя да ги затягат, понеже са някакви по-нови и си спестявам тези мъки. А днес сутринта като се събудих ми беше много смотано в устата, дори и сега ми е такова. Като си допра горните зъби с долните и натисна леко - пощурявам от болкаЩе ям супички тия дни май, аз нищо не мога да дъвча, дори хляба ми е проблем
![]()
Спокойно, и аз бях така, то всички са така.
Ще ти мине да няколко дни.
ПП: Яж варени картофи![]()
Та аз към темата да си задам и аз въпроса - Сложих си брекетите преди около седмица и искам да попитам някой чувал ли е за някаква вакса за брекети? Слага се по тях за да не драскат при целувки
Та мисълта ми е знаете ли за това "мазило" или някое подобно ?![]()
Не скапват ли емайла на зъбите?
Audio ergo sum