- Форум
- По малко от всичко
- Лично творчество
- цитати .. но не банални
Казват, че имало два вида хора. Когато получат, напълнена до половината чаша, едните казват : " Тази чаша е наполовина пълна". Другите пък отбелязват: " Тази чаша е наполовина празна".
Светът обаче принадлежи на онези, които щом зърнат такава чаша, се разгорещяват: " Каква е тази чаша, а? Питам ви- каква е тази чаша?! Значи, това е моята чаша, а? Няма да стане! Моята беше пълна до горе! И доста по голяма."
В отсрещният край на барплота светът е пълен с хора от другия вид, чиято чаша е пукната или разлята нарочно( обикновено от хора, които настояват за по- голяма чаша), или пък изобщо нямат чаша, защото все не успяват да привлекат вниманието на бармана.
Из " Истината " Тери Пратчет
„Никога не забравяй какъв си всъщност, защото остатъка от света също няма да го направи. Направи същността си своя сила. Така тя никога няма да се окаже твоя слабост. Защитавай се с това, което си и то никога няма да бъде използвано за да те нарани.“
"Песен за огън и лед" дж. Мартин
"When another person makes you suffer, it is because he suffers deeply within himself, and his suffering is spilling over. He does not need punishment; he needs help. That’s the message he is sending."
Thich Nhat Hanh
I'm tired of feeling like I'm fucking crazy
I'm tired of driving 'till I see stars in my eyes
I look up to hear myself saying,
Baby, too much I strive, I just ride
"Крачката между желанието към доброто и желанието към злото е много малка, защото винаги става дума за насочване на една и съща воля."
"Името на розата"
12. Говорете и постъпвайте като човеци, които ще бъдете съдени по закона на свободата.
13. Защото съдът ще бъде безмилостен за оногова, който не е показал милост.
(Иаков 2)
"Животът ми беше изпълнен с горчивина. Да погледнеш часовника и да знаеш, че следващият час ще бъде като предишния, че утрешният ден ще е също толкова празен като днешния. Но един светъл лъч с образа на жена вчера ме извади от летаргията. Този лъч беше ти, ти озари с красотата си онзи скромен ресторант. Минутите ми се сториха часове докато събирах смелост да те заговоря. Не успях. Ние мъжете се чувстваме нищожни пред една богиня, но случайността отреди да стана свидетел на богохулство пред твоя олтар. Един мъж, който не знаеше, че дължим уважение на божествата открадна чантата ти. Не можех да позволя подобна низост да помрачи усмивката ти, така че събрах смелостта, която ми липсваше за да те заговоря и тръгнах след жестокя престъпник. Няма да разказвам как успях да върна това, което ти принадлежи, защото красотата не бива да се помрачава с мерзостта на простосмъртните. Така че ти връщам чантата тайно, защото нито нощта, нито утринта на новия ден успяха да ми вдъхнат нужната смелост за да застана пред твоята ослепителна красота"
"Монологът на Фермин Трухийо"- "Новите съседи", сезон 8, епизод 12
"Look into his eyes and tell yourself he's just a man. Tell yourself he can't know the things he says he does. He can't know your fears. But he has Alfred. He has your friend. And his eyes... you have studied the human eye. There are six eye movements that reveal motive, then fifteen variatons of each one. On everyone else you face--even the most hardened criminals--the pupils contract or expand depending on emotion. Hapiness, laughter, affection. The pupils open. Fear, anger, hatred, the pupils close. But not his. His pupils stay fixed, tiny points of blackness, the eyes of someone who hates everything, everyone. Eyes that let in no light, that see through the darkness, stare into you, each pupil a tiny black pearl fixed in space. A bullet coming at you. Eyes that say he's more than a man, eyes that say he knows you. No... you know what he is. Tell yourelf the truth. He's just a man who fell into a vat of chemical waste. He''s just a man... like you, made of bone and tissue and blood."
-Batman describes the Joker (Batman #15 Dec 2012)
“I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.”
"If a man is offered a fact which goes against his instincts, he will scrutinize it closely, and unless the evidence is overwhelming, he will refuse to believe it. If, on the other hand, he is offered something which affords a reason for acting in accordance to his instincts, he will accept it even on the slightest evidence. The origin of myths is explained in this way."
"There he goes. One of God's own prototypes. Some kind of high powered mutant never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die."
“What I want is to be needed. What I need is to be indispensable to somebody. Who I need is somebody that will eat up all my free time, my ego, my attention. Somebody addicted to me. A mutual addiction.”
― Chuck Palahniuk, Choke
The beginning of love is to let those we love be perfectly themselves, and not to twist them to fit our own image. Otherwise we love only the reflection of ourselves we find in them. — Thomas Merton
"Не си губи времето да обясняваш.Хората чуват само това, което искат да чуят"
-Паулу Коелю
"Ти каза, че обичаш дъжда, но когато заваля, разтвори чадъра си.
Ти каза, че обичаш слънцето, но ме отведе на сянка, когато то изгря.
Ти каза, че обичаш вятъра, но затвори прозореца, когато задуха.
Сега ме е страх. Каза, че обичаш и мен."
-Тук не знам кой е авторът.
"Аз съм егоистична, нетърпелива и малко несигурна. Често избухвам, изпадам извън нерви и не мога да се контрулирам. Но ако не можеш да изтърпиш лошата ми страна, то тогава ти в никакъв случай не заслужаваш и най-добрата ми "
-Мерилин Монро
Какво чувство изпитваш, когато се отдалечаваш с кола от свои хора и ги гледаш как се смаляват в прерията зад теб, докато черните точици, в които са се превърнали, съвсем се стопят? Изпитваш чувство за безкрая на света, издигнал свод над теб, и чувство за раздяла. Но ние едва чакахме да започнем следващата луда авантюра под небето. — Втора част, глава 8
It's good-bye. But we lean forward to the next crazy venture beneath the skies.
Джак Керуак Из " По пътя"
"На този свят нищо не е сигурно, освен смъртта и данъците."
"По-добре да умреш в името на нещо, отколкото да няма в името на какво да живееш."
поствам един изключително банален цитат, но е як:
()
"Вече нямам търпение за определени неща – не защото съм станал арогантен, а просто защото достигнах една точка в живота си, в която не искам да губя повече време за неща, които не харесвам или ме нараняват.
Нямам търпение за цинизма, прекалената критика и всякаквите там изисквания.
Изгубих желание да угаждам на хората, които не ме харесват, да обичам онези, които не ме обичат и да се усмихвам на онези, които отказват да ми подарят и една усмивка.
Вече не отделям и една минута на хората, които лъжат или искат да манипулират.
Реших повече да не съществувам съвместно с претенцията, лицемерието, нечестността и евтиното ласкателство.
Не толерирам избирателната ерудиция, нито академичната арогантност.
Не мога да се нагодя и към популярното клюкарстване.
Мразя конфликтите и сравненията. Вярвам в един свят на различия и затова избягвам хората със закостенял и лишен от гъвкавост характер.
В приятелството не харесвам липсата на лоялност и предателството.
Не се разбирам с хората, които не знаят как да направят един комплимент или да ти кажат една окуражителна дума.
Преувеличенията ме отегчават и ми е трудно да приема хората, които не харесват животните.
И накрая нямам никакво търпение за хората, които не заслужават да ги търпя!"
~Хосе Микард Теиксейра
"Искам да ме изслушваш, без да ме съдиш. Искам мнението ти, не съвет.
Искам да ми вярваш, без да изискваш. Искам помощта ти, но не и да решаваш вместо мен.
Искам грижите ти, но не и да ме обезличаваш. Искам да ме гледаш, без да проектираш твоите неща у мен.
Искам прегръдката ти да не ме задушава. Искам да ме окуражаваш, без да ме насилваш.
Искам да ме подкрепяш, без да се нагърбваш с мен. Искам да ме защитаваш без лъжи.
Искам да си близо, без да ме завземаш.
Искам да познаваш моите черти, които най-силно те отвращават. Искам да ги приемеш, без да се опитваш да ги промениш.
Искам да знаеш… че днес можеш да разчиташ на мен… Безусловно."
Из книгата "Писма до Клаудия", 1989
"Ако не мога да съм с когото искам, няма смисъл да съм с друг."
"Когато те видях аз се влюбих, а ти се усмихна, защото знаеше.."
- Уилям Шекспир
"Смъртта е толкова сигурна в победата си, че ни дава цял живот преднина."
- Неизвестен
"Светът определено е комичен, но шегата обичайно е за сметка на човечеството."
- Х.Ф. Лъвкрафт
На скоро попаднах на ето тази мисъл
"Срещата с един човек може да трае само миг, но този миг може да помниш цял живот."
хвърли войниците си в ситуация без изход и ще се бият вместо да бягат
В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.
The perfect blossom is a rare thing. You could spend your life looking for one, and it would not be a wasted life.
- Katsumoto