- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- Аз съм тийнейджър
Който има нерви да му приказва един психолог да ходи. Предпочитам с приятели от години да си приказвам за такива работи от колкото с един психолог, който ще ми приказва някви си глупости.
За мен най-точните хора от форума са: @LadyDi и @ShtrudeL. И двете дават достатъчно нагледни и точни отговори за проблемите на другите ВЪВ ФОРУМА.
"Въпрос на вкус", казал Шаро и си налапал кура!
Карай да върви, пък каквото ще да става...
Здравей eledra,
Не си се представила поименно затова ще те наричам по ник.
Като идея това което предлагаш е доста хубаво. Ако разбира се няма нещо спестено като информация. По принцип съм критичен към новите неща, но не и предубеден. Лошото в цялата картинка е че българския тийнейджър, който е вашата целева група е доста емоционално, психически и умствено изостанало животно. Бива бомбардиран отвсякъде с всевъзможна информация и мнения, и накрая след тая масирана атака се оказва че нашия герой няма изградени силни ценности и вярвания. Няма изградени и принципи които да следва и спазва. Просто защото всичко му се предоставя /почти/ сдъвкано, или по начин който изобщо не би му помогнал. Причините са ясни - масирана атака от информация и идеи, както и налагане кое е правилно и кое не, без да се взима под внимание мнението на индивида. Случая е доста комплексен, но надявам се схвана идеята ми.
Какво искам да кажа - българския тийнейджър няма да има възможността да погледне адекватно на смисъла на тая идея, както сама виждаш във форума. Винаги ще бъде предубеден, ще има съмнения и така нататък. Изказаха се някои от по старите кучета, с наистина интересни мнения. Някой подкрепям, други не толкова.
Какво искам да кажа с мнението си, изразено чрез поста си в темата ти - първо, че обществената нагласа на целевата група трябва да се промени. Мисля че това е една от многото идеи, които сте заложили в тази програма. Доколкото разбирам организаторите(ти и компания, или само ти) не искате нищо от участниците. Нито членски внос, нито редовно посещение, нито ще натрапвате разни идеи. Ако всичко е така както съм го разбрал то това не е секта и няма причина да бъдеш предубеден към това нещо. Бих искал да кажа че имам желание да бъда част от подобна група.
Имам само един единствен въпрос към теб/вас - вие какво печелите от цялата организация?
Ще поясня какво имам предвид - Ясно е че безплатен обяд няма. Вие като организатори правите нещо с идеята да получите нещо в замяна. Не е задължително да е нещо материално, както и не е задължително да са фенове, поддръжници etcКое е нещото, което очакваш/те да получиш/те в замяна на организирането и провеждането на подобна програма?
И така,
Поздрави от мен - Влади a.k.a. valdesbg
"It's one of the great tragedies of life — something always changes."
Dr. Gregory House
Само не съм съгласна, че българският тийнейджър е психически и умствено изостанал. Напротив, по-скоро бих казала, че е разглезен и не умеещ сам да направи избора си. И причината е точно в тази масирана атака от информация. Днешният тийнейджър не успява да отсява информацията. И там е целият проблем.Първоначално написано от valdesbg
relax4o, благодаря за доверието.
This world is spinning around me
This world is spinning without me
And every day sends future to past
Every breath leaves me one less to my last
Хм, малка поправка от моя страна, за което благодаря на Лейди.
Думата е нестабилен и/или несигурен.
Умствено изостаналите са вече в друга категория.
"It's one of the great tragedies of life — something always changes."
Dr. Gregory House
valdesbg искам да ти благодаря за страхотното мнение, в което си изразил гледната си точка, в която си преплел поглед и от двете страни.
Има много важни неща, в това което си написал и ми се иска да кажа, че е нормално българските тийнейджъри да са такива, каквито са и да се отнасят така към нещата, които ние предлагаме.
Като цяло психологията е още ново нещо в България, за сметка на повечето развити страни и като такова - предизвиква объркване и недоверие. Това не е нещо лошо - това в инстинкт за самосъхранение. Ако всеки се мяташе на всичко ново ей така с лекота и се доверяваше - вероятно нямаше да оцелеем дълго
Тийнейджърите не са нещо откъснато от нашия народ и като цяло българите още се учим какво е това психолог, психиатър, каква е разликата, с какво може да ми помогне, с какво се занимава, страшно ли е, боли ли, може ли да ми навреди и тн.
За това и аз реших, като психолог и човек, който работи с хора от всички възрасти, да се опитам да приема тази недоверчивост като нещо нормално, дори полезно за вас и да обясня с какво можем да сме полезни, какво можете да очаквате от нас или не само от нас - от психолозите като цяло, защото наистина схващането за психолозите е не много реално - шамани, секти, промивачи на мозъци и тн, което наистина е далеч над нашите истински способноси. Аз лично не мога да гадая, не мога да промивам мозъци не мога и да изтривам спомени и да посявам нови.
Относно групите - това е модел, който се прави в доста страни и се опитваме да го представим на тийнейжърите, не защото смятаме, че знаем по-добре от вас как да вижеете живота си, нито че знаем по-добре от вас кое е важно и полезно за житова ви, а защото искаме да имате избор. Защото човек действа по определени модели, които са заложени и колкото и да се борим срещу - някой ден ставаме същите като родителите си и правим нещата, които не сме харесвали, че правят с нас.. защото природата на човека е такава и тя е мнооого по-силна.
Ако не знаеш от какво е направена една кола и как работи - ти ще си само шофьор на тази кола, но ако се научиш да контролираш някои процеси в тази кола, да знаеш при кое твое действие, ще се случи определена реакция - ти ще имаш пълен контрол над нея, а не тя над теб. Защото едно е да те вози колата, друго е да да я караш ти.
Относно нашата част - както казах, няма фиксирано идеане задължитено, пък и какво означава задължително, ако някой не иска да идва - не идваНо има заплащане, което се прави на всеки път, като дойдеш, за да няма обвързване. При някои групи, които сме имали има хора, които си казват, че искат да си платят целия курс на веднъж - защото то има определен брой срещи. Абе то си е курс
Има си продължителност, зададено времетраене и разпределение
Това е нещо, на което е хубаво този, които вземе решение да участва - да знае, че начинанието е сериозно - не е шега, игра, майтап и тн. Целта не е да си губите времето и да давате пари, а да работите със своите отношения и емоции.
Давам си сметка колко странно звучи всичко това особено на хора, които никога не са го изживявали, за това ще ви дам ориентир.
Когато за първи път написах моят пост тук имаше една стена между мен и вас. На края на вечерта обаче, имаше хора които поискаха да махнат по някоя тухличка от своята стена и дори да се покаже лек процеп до тях. Това провокира други от участниците да поискат да разберат и да се сближат с този човек. Целият този разговор в 6 страници за няколко часа е като пример за един етап от това, което се случва в групата, но разира се в живият контакт силата на емоциите от случващото се е много по-голяма и по-истинска. Вие казвате, че тийнейджърите не са готови за такова нещо - аз смятам, че това, което спира не е несигурността и неспособността ви, а в момента на повярването, че някой може да има добри намерения към вас, а не само да ви използва за свои цели и да има изгода.
Може и да не съм права. Но зад вашите проверки на моята почтенност - ми проблясва интерес![]()
eledra, проблемът за теб обаче е, че ние, които проявихме интерес и изобщо пишем, не сме вече в групата на тийнейджърите. Нито valdesbg, нито w0sh, нито аз. Мисля, че ShtrudeL е още там или поне така твърди, но аз не съм много сигурнаПоне не й личи.
Може би си права, но това не е проблем.
Не е важно хората от тук да идват на групите ни, нито да ги променям или навивам или накарвам.
За мен е важно да се ракаже повече за психолгията, психолозите и това, с което се занимаваме. Защото нещо, което може да е полезно - все още минава за враг![]()
Аз от писането в този форум не печеля пари, нито гаранция, че това време ще доведе хора - за мен е по-важно да се говори за това и ако някой иска да посети други групи, не нашите или да отиде на психолог - не при мен, това не е загуба на време пак.
А ти щом не си тийн - какво те води в този форум?
Предпочитам да не обяснявам тук![]()
Разбира се.
За какво става дума в тая тема ? Резюмирайте малко.![]()
“I don’t know why I’m scared,
I’ve been here before,
Every feeling, every word,
I’ve imagined it all,
You’ll never know if you never try,
To forget your past and simply be mine” ♥ Adele
Здравей,
интересно мнение, за което ти благодаря.
Сигурна съм, че има причина да се съмняваш в това, което представлява това нещо и най-малкото - да ти се струва неефективно и да ти е трудно да се довериш на тези "Странни хора". Това е и причината лично аз да отворя тази тема точно тук, тъй като и аз прочетох онези мнения и видях колко различна представа се създава. За това съм на разположение да отоворя на всички ваши въпроси и да се опитам да ви дам информация за тези групи - не да ви "навивам" да уаствате в тях![]()
Така че ще започна с нещата, които ти си отбелязал/а
Няма изискване да се започва с "аз съм тийнейджър"И със сигурност няма "изповед"
По скоро това, което може да е по-точно е типа "биг брадър" ефект - непознати хора, които преминавт през определени отношения, които предизвикват емоции - когато се запознавате, някои се харесват, други - не, някои се скарват, други се защитават и сближават - правят неща заедно и тн - всички сме гледали този формат. Както там има "изповедалня", тук няма такъв елемент, но воещите имат за цел единствено да забеязват тези отношения и да "помогнат" да се разбере "защо точно този ме дразни и с какво мамка му... и как да реагирам сега". Ей такива неща.
Както там няма такива "изповеди" - така и тук нещата се случват от самосебе си - т.е непознати хора, които започват да се опознават и да създават отношения - което се случва в нова компания, нов клас, нова група по английски(например) - това, което се случва там, в тези групи е идеята да се случи и в тази група, но с целта да се обясняват тези неща и да се говори за тези отношения.
демек ми предлагаш запознанства?![]()
задник съм.
Abe horica.Na 13 godini sum i iskam da znam dali edno momiche me haresva!KAK MOGA DA SI STANA GAJE S NEQ?
резюме: лелката която си мисли че има ЕЛЕМЕНТАРНИ познания по психология си е решила че в кризата,по време на масова безработица тук може да намери жалкари,дотолкова отчаяни че да и посещават .. ъъъ групичката .. "дъжд вали а покрива ми няма здрава керемида"
Това което не ви е казано от дружелюбната лелка е че ще ви завре в някоя дупка и ще ви иска по 40-70 лева месечно..? нали?
еми да това и е плана...
щяли да се сближават и да се карат..
учила психология.. когато искаш да даваш примери на живо се замисли как това рефлектира върху една психика на "тинейджър"...?
рефлектира по следния начин.. : псувни,садване,реване в кенефа/стаята..
задник съм.
Abe horica.Na 13 godini sum i iskam da znam dali edno momiche me haresva!KAK MOGA DA SI STANA GAJE S NEQ?
Първоначално написано от kidwestern
Лельо, напусни ...
“I don’t know why I’m scared,
I’ve been here before,
Every feeling, every word,
I’ve imagined it all,
You’ll never know if you never try,
To forget your past and simply be mine” ♥ Adele
На мен ми е интересно какво получаваш срещу тези 40-70 лева? Запознаваш се с някой идиот, който е толкова пропаднал, че е дал 70 лева за да му кажат как да си живее живота..
Първоначално написано от lubomirky
1. ти за къв се мислиш тард скапан че да казваш кой какво ..
2. внимание.
3. споделяш проблемите си .. и се предполага че получаваш професионалист срещу себе си . еми да ама не. лелката има елементарни познания. ;]] 11 клас ? поне така ми изглежда.."интелигентност- нулева"
задник съм.
Интересно е дали ти си толкова духовит и в реалния живот, не само пред монитора![]()
помисли,малко,дечко.
ае бегай да садваш със дебелото си туловище.
какво си направил ти освен да ходиш на училище със садфейс, и с миража че някоя девойка ще те заговри.. наистина какво ли ти е.. спирам да те заяждам,жал ми стана. горкичкия.
задник съм.
Да, толкова съм нещастен и дебел, че гледам да се изтъквам във форумите, защото в реалността не мога да си кажа мнението? Сигурно това е твоя проблем.. Можеш да се консултираш със специалиста![]()
жалък селяндур.
задник съм.
Всеки има собствено мнение. Жалко е някой да се води по акъла на други. Колко % от хората тука, които са пускали теми за помощ са послушали съветите ви? Бих казал, че % е съвсем минимален. Явно е, че голяма част от лапешкиите 94-95 набор си мислят, че знаят какво искат. Вече не знам с колко човека съм се сблъскал, които не знаят реално какво искат. Нарочно им задавам въртеливи въпроси за да покажат, че ту искат, ту не искат. Във форума рядко се хабя да обяснявам на малки деца какво да правят. Така или иначе няма да има кой да ме чуе от другата страна. Просто колкото и да им приказваш на някои хора, те просто ще ти кимат и ще си мислят, че са те разбрали и накрая излизат и си казват "тоя пък какво ми приказва тука 1 час". Един човек свикне ли с един начин на живот(да не слуша другите какво му приказват) е трудно да го убедиш в обратното.
ако имаш сили..
от софия съм,дотук спирам,само богатите ти познания по география ми показват що за дете си.
задник съм.
да. заради шибани селяни като теб,аз трябва да работя за да плащам данък смет със 70% надценка ,за боклук който реални не правя,а селянина отдолу го прави.
задник съм.
Ае стига сте спамили темата е... намерихте къде да се карате. Има ЛС система, карайте се чрез нея.