- Форум
- По малко от всичко
- За България и тези, които я напуснаха
- Защо напуснахте/ ще напуснете България?
Съвсем приятелски настроена тема е това. Не е мястото да се съдим и така нататък. Нека всеки кратко, ясно и точно да каже защо е напуснал или ще напусне България? Образование? Пари? Корени? Приятели? Семейство? Работа?
После може да споделим и мнения за държави и кой как се чувства навън. Ако искате включете и това. Как ви възприемат местните? Чувствате ли се на място?![]()
единственото,което би ме накарало да напусна България е по добрия стандарт на живот,в другите държави като Щатите,Испания или Англия...приятелите ми са тук,семейството ми е тук,корените ми са тук,и ако мога да живея тук до толкова добре че да изхранвам без проблеми мен и семейството ми,нищо не може да ме накара да напусна България....
Мисля да напусна България след около година някъде. Заради образованието като начало и защото искам РАЗНООБРАЗИЕ. Кефи ме идеята да живея другаде просто!! Не искам да се ограничавам само в България. И щото е предизвикателство. Също така и българския манталитет почна да ми писва в последно време..
Ще напусна България главно заради отвратителния български народ. Друга причина е изключително ниския стандарт на живот. Има и още много, но ме мързи да пиша.
7 мил Българи извън БГ и 5 мил Българи в БГ
интересно ми е от коя класа са тея извън?
Аз не съм напуснала България, но се надявам някой ден.
Защо? Защото ми омръзна !
Всичко тук ми е толкова до болка познато, че всеки ден, минавайки по софийските улици ми става лошо. Всеки ден е един и същ, с едни и същи хора, с един и същ манталитет. Липсва тръпката и предизвикателството.
Заминавайки за чужбина не само ще се измъкна от омагьосания кръг, но и ще опозная нова култура и много други врати ще се отворят. Една по-добре икономически развита страна предлага повече, от колкото България - факт!
Първоначално написано от gigaherz
kogato re6a da bezdeistvam ni6to ne moje da me spre
Ами аз заминах с майка ми.. Нямах избор. Беше ми интересно. Но първата година беше трудна. Аз не говорех езика, и винаги се чувствах като аутсайдер. Въпреки че всички бяха любезни, момчетата ме харесваха... но имах чувство, че някои от тях остават с мен през междучасията от съжаление. Не знам, не се чувствах на място.
Тази година мога да кажа, че е много по-добре. Не, че нямам проблеми. И все още през ваканциите си седя затворена в къщи, но се чувствам по друг начин. По на място. И знам, че ще става все по-добре..
Мисля да я напусна, да. Защото в чужбина има по-добра реализация и повече средства.. И даже мога да кажа, че главната причина са парите.. Не че тук съм лишена, но просто там старндартите са други ии.. Общо взето повечето професий за добре платени![]()
Научете първо смисъла на думата "Уважение" и чак тогава говорете за "Любов"..![]()
Доста добри логики прочетохСъгласна съм с някои от вас.. да заминеш в чужбина си има плюсове и минуси, като повечето неща в този живот. Въпроса е доколко е склонен човек да пожертва, за по-добър живот.
![]()
Искам главно да напусна тая държава заради простите хора,който живеят в нея.България има потенциал,но не толерира умните и начетени хора,а простите курви,путки и други подобни,за съжаление.А и тука е скучно в София,мръсно,задушно,грозн архитектура и задръстване
А защо да не я напусна, като в една Англия, примерно, ще живея в пъти по-добре? Само това ще кажа.![]()
България ...толкова красива държава,а институциите опетниха това име до безсрамие...Искам да живея и да работя извън нея,не защото я мразя и не я желая,а искам да се срещам с други и различни хора,да опознавам други народности и култири....Но искам да умра тук-в мизерната,но МОЯ България...
Образование? Пари? Корени? Приятели? Семейство? Работа?
Студент съм в Сиатъл специалност бизнес администрация и мениджмънт, избрах Щатите, защото ми дават по-добро образовани, работя си по специалноста още докато съм в университета, след като завърша няма, защо да се притеснявам дали ще си намеря работа, защото работодателите те наемат още преди да си завършил. За парите още първите месеци получаваш 6 пъти по-висока заплата от тази в България. Тук труда се оценява за разлика от България. Ако имах възможност бих дръпнал семейството си тук. Не ме разбирайте погрешно, никой не е заминал в чужбина, защото в България всичко е наред.
Fusion подкрепям мнението ти!
Напуснах България главно за да почерпя от чуждия опит и защото винаги съм искала да следвам в друга държава. Е,вярно,приказките за влошаващото се положение в родината ми повлияха,но това не беше главното. Тръгнах с ясната представа,че няма да ми е лесно,все пак всичко оставих там.
До момента мисля,че се справям с ученето,което определено е много. Харесва ми обаче,че често правим практически анализи на дадена компания, т.е. не е само суха теория.
От страна на запознанства също не се оплаквам - всеки ден срещам нови хора. Попаднах в интернационална среда и това ми харесва.
Иначе хората,с които излизам са предимно българи,но има и от други нации.
За момента единствения минус на Дания,който мога да изтъкна е лошото време,което ми влияе и ме подтиска. Местните,напук на масовата представа, са много отзивчиви хора.
Не знам как се виждам след 7 семестъра,но не мисля да се застоявам много тук,вероятно ще отида на разменни начала и на друго място-чух възможност за семестър в Бразилия. Ще видим,има време.
Заминах преди 4 години за холандия с родителите си. Главната причина беше образованието ми, а и баща ми има бизнес от 10 години тук. Не ми харесва, но и нямам намерение да се прибирам отново в България. Младите хора са буквално умствено изостанали, политиката е на никъде, няма средства, а да не говорим за реализация.
Аз бих искал да прочета мнението на автора![]()
Първоначално написано от plamentigaraa
![]()
Ами в моя случай не е само искам, колкото и трябва. Първият проблем е, че не съм учил в българско училище от много отдавна и български не знам кой знае колко добре. Български не ми е първи език, също, защото не съм българин (само 25%). Имам двойно гражданство и България е на път да го отмени, което също ще бъде една от причините евентуално, ако се случи. Имам много приятели в САЩ, дори може би най-истинските, за които жадувам да ги прегърна отново и да видя всяка вечер по Скайпа, са там. Английски ми е най-силният език и искам да преследвам една много трудна мечта, която се простира далеч отвъд България. Освен това искам и да попроменя малко обстановката, защото тук е много напрегнато, хората се карат и се плюят, а аз съм свикнал да живея по друг начин.
П.С.: Ако всичко върви така, най-късно до 2012 няма да съм тук.
Ммм, заинтригува ме. Ако си 25% българче, какви са другите 75% ? Къде си роден?Първоначално написано от amk933
![]()
^ 50% съм арменец по майчина линия, но понеже в Армения е матриархат (не съм 100% сиг) както при евреите, за Арменците и Армения се водя 100% арменец. Иначе 25% българин и 25% македонец. Обаче, говоря, пиша, чета и знам английски най-добре.Роден съм в София, но пътувам страшно много, така че тука просто ми е адреса.
аз имам план, работя по него
и аз така като автора не съм роден в българия и нищо не ме задържа тук. а не искам да съм повече тук, защото българия е клоаката на европа и е твърде тясно за мен и мечтите ми. тук институционално те спират от каквото и да е, ако искаш да направиш нещо тук ще е по-трудно отколкото да го направиш където и да е в цивилизования свят. а мутрите, корупцията и мизерията няма да ги вмъквам в поста си дори
ако така върви, може и до 1 година да се махна. а още по-скоро, след 6 месеца отивам до цивилизования свят на оглед как са нещата - скандинавия. там хората живеят като хора, не като говеда, както е тук...
Ами, смятам да я напусна, защото идеята да живея в по-чист и по-хубав град според мен е добра причина.А и от дете ми е мечта да отида в Щатите и Испания.![]()
Green DayBaffaLsc
TFK
![]()
NarutoDarker Than Black
Fullmetal Alchemist
D Gray Man
Избухлива съм, лесно раздразнителна, имам голямо его.. кво да се прави.
Имаш супер яко бъдеще ако напуснеш България...Действай !Първоначално написано от amk933
![]()
![]()
Green DayBaffaLsc
TFK
![]()
NarutoDarker Than Black
Fullmetal Alchemist
D Gray Man
Тоест, ЩЕ имаш...Извинете![]()
Green DayBaffaLsc
TFK
![]()
NarutoDarker Than Black
Fullmetal Alchemist
D Gray Man