- Форум
- По малко от всичко
- За България и тези, които я напуснаха
- Защо напуснахте/ ще напуснете България?
Бягайте в чужбина за 300 лева повече заплатка и привилегията да си утайката на обществото.Като сте некадърни роботи по-добре без такива като вас тук . Ходете да ви експлоатират турци гърци и албигойци и си живейте животите като се биете в гърдите колко сте оценени и умни.
I believe only in death itself
Абе, този спор ще се проточи дълго, ясно е. Обаче какво ми прави на мен впечатление мисля да споделя-живял съм в Германия известно време, сега пак съм там заради следването. На първа линия гледам да не се занимавам с чужденци-ни българи, ни от Източния Блок, ни от Западния(хаха, това беше малко ирония, ясно е, че в Германия чужденците от източноевропейските държави са 80% сигурно). Та определено с каквито чужденци да съм имал контакт мога да кажа, че действително не се причисляват към по-висшата класа(в предвид-култура, маниери, нрави итн). Дефакто-отчаяни типове, мислейки, че когато отидат в чужбина проблемите им ще се решат. Естествено са бруталните натегачи.....та си им личи отдалеч. Ии има нещо вярно в тезата, че в последно време емигрират все повече боклуци. Свестни разбира се има, но по разбираеми причини са малко.
Охххтази тема ми е леко болна ..
Изобщо не исках да напускам България и бях много сърдита на майка си, че така опорстваше да заминем. Даже останах 3 месеца в България след като тя замина..
През тези 3 месеца осъзнах колко са злобни, завистливи и егоисти са повечето от хората в България. Гледах как избират да си купят най-евтиното, как се притесняват колко ток и вода харчат.. в градският транспорт ( а и не само там) винаги намръщени физиономии. Децата все по-злобни едно към друго...
И реших да замина.. да видя просто, все пак винаги мога да се върна. Като пристигнах в Канада.. първите 6 месеца ми беше много скучно. Не познавах никого, не знаех къде да ходя.. после започнах училище, намерих си приятели, започнах да излизам и всичко си дойде по мястото.
Още с пристигането забелязах как хората са усмихнати, не се подиграват един на друг за забавление, а се забавляват всички заедно.
Разликата в манталитета на хората е голяма.
Най-тежкото ми беше, че тук нямах спомени... не зная дали някой от вас има любими места, на които обича да ходи, или като мине през някъде се сеща преди време каква случка е имал на това място.
Та тук.. аз нямах такива места, всичко ми беше еднакво, сиво и не ми говореше нищо.
Все още ми липса НДК примерноехххх отнесох се
![]()
Та общо взето манталитета и отношенията на хората един към друг ме накараха да замина. И най-жалкото е, че не съжалявам за избора си..
Както казва един от по-горните коментари:
Никога няма да напусна България! Ще напусна българската държава!
И да, ако имам възможност ще отида в чужбина. Мечтата ми е Америка, защото там, за разлика от Европа, където навсякъде си чужденец, те приемат такъв, какъвто си. Там няма българи, турци, китайци, мароканци, французи и т.н. Вчера гледах БТВ Репортерите и даваха точно за хората, които са отишли в Америка. Един от тях казваше, че в Америка да си различен е правилото, а не изключението, а това е много важно, защото адаптацията към средата е по-лесна. Плюс това, там с усилия, желание, амбиция и труд, наистина можеш да успееш в живота. Там с предимство са способните, а не връзкарите. Истина е, че е скъпо и при положение, че няма как да ида там, ще се пробвам в Англия.
Жалко е, че за да се осъществиш, трябва да заминеш далеч и да изоставиш всичко, което обичаш - роднините, приятелите, традициите, корените. Ако бях сигурна, че мога да имам живота, който искам тук, никога нямаше да си помисля за заминаване... И все пак, дори и да замина в чужбина, никога няма да престана да съм българка и няма да се отрека от нацията и държавата си.
http://whiteeyedfrog.deviantart.com/
I'm not weird. I'm limited edition.
Верно на 14 съм,но искам да отида в чужбина за да уча(след 12 клас),а може би и след това да живея там.Причините са че тук сичко е много мръсно градовете(част от тях)са затънали в боклук.И като гледам баща ми как се труди на више поставена държавна работа и какви мизерни пари взима направо още повече искам да замина.И също така аз мн искам да ида в казарма а тея т*пи политици ми я направиха платена и ся за да ида трябва да стана воиник а не ща,а пък в америка отиваш и излизаш след 6месеца или година.Има и военни лагери(като филма майор Пеин).Но главно заради пари и учение.
Ем,аз също съм извън България ..
В Българиая си прекарвах добре,компанията всичко ми липсваше..Бях потресена от факта когато майка ми каза,че заминавам с нея да живеем в Гърция ( и с новия ми баща ) ..Беше ми супер скучно,незнех езика нямах приятели,цял ден бях затворена у дома.. Но с времето се свиква,разбрах,че тук хората са много по спокойни,разбират те.. От 2 години съм тук,с желание научих езика..
Намерих си приятел с който вече 8 месеца сме заедно.. Всичко си е океу..
Бих казала,че съм щастлива .. Разбрах "приятелите" си от БГ .. Преди да замина ми казваха "Кфо ще праиш там?", "Там е супер тъпо" ,и некфи такива,и след като заминах .. Те ме забравиха нацяло .. Упрекваха ме,защото бях заминала и си прекарвах добре ..
И още нещо,ЗАВИСТТА в България никога няма да спре ! (:
Нямаше логика..Беше любов! <3
Един съвет от мене скъпи: "стани Клоун"- виж колко добре играеш ролята на смешник ... ;]
От злобата се погрознява , не се ли притесняваш ? ;s
Бил съм извън България - хубаво е. Но не мисля да се преселвам там. Не се заричам, но трябва да е оферта на която трудно мога да кажа не.
Искам да остана в България, защото за да бъде добре в другите страни някой е работил здраво, а не е бягал просто в друга държава. Искам да бъде същото и в България. Ако ние не си го направим, няма кой да ни го направи. Теглил съм чертата вече и не мисля да отстъпвам назад. Знам, че не съм единствен и ако се постараем много, може тази държавица след време да е едно много по-добро място. Сам съм обречен на провал - така е. Но дори в моето обкръжение поне 50% от хората ще ме подкрепят безрезервно в това начинание. Не го правя от болен национализъм. Казах защо - все някой трябва да го направи. Иначе направо да го продаваме това парче земя и да се изселваме по държавите в следващите 20г.
Смятам, да напусна България когато мога, нашите имат някои планове за преместване но и да не се осъществят, след 3 години бягам! Причините са много.
Към Англия имам голям интерес още от преди 2 години, много искам да отида и да живея там. Не знам защо, влече ме.
Преди това, когато родителите ми казваха "ние ще имигрираме", го приемах така, все едно светът свършва. Плаках, тръшках се и виках, че искам да си остана в България, че тук е моята родина... Но нещата се промениха.
Мисленето също. Не знам дали е от възрастта или видяното, но така се получи.
Откакто имам интерес към Обединеното Кралство постоянно се рових в интернет за българи, напуснали страната си. Попаднах на един много интересен сайт, където те споделят причините за постъпката си. На някои наистина ми стана гадно само като четях ...
Много хора бяха отишли заради човекът до себе си (най-често ако не са от една и съща народност), което е много хубаво, но като почнат да се срещат изречения от типа "Защо ли? Защото ни омръзна да си събираме жълтите стотинки от джобовете, та да успеем да си купим хляб" сърцето ми се свиваше...![]()
![]()
И са си прави. Обречени сме.
Аз искам да замина заради реализацията, искам да получа шанс от живота да постигна нещо значимо, а не тук да завърша висше, и да работя като общ работник и някой мухльо да ми е шеф, който като се подписва прави по 3 правописни грешки.
Не казвам че при всички е така, но е факт, че в България далаверите въртят всичко, както и връзките. Не се ли познаваш с който трябва, ако ще и гений да си, ще ти бият шута, на запад, та дори и на север, такова животно нЕма.![]()
С радост бих напуснала България стига да имам този шанс. Тъй като тук нямам абсолютно нищо, нито дом, нито добра работа, нито шанс за нещо като реализация като човек или още по-малко като жена желаеща да има деца. Просто, ако стоя тук ще загина рано или късно. А времето и живота си текат, обърнеш се и си остарял. Не си вече тийн.Първоначално написано от amk933
И образованието не дава равен старт в живота. Не дава нищо, ако си никой...
Та бих напуснала стига да се отвори врата и да замина. Мога да дам много на Бългрия, но тя ме отхвърли. Не мога да си изтегля дори заем, за да си взема жилище...Опитах какво ли не, но нищо не се получава. Всичките ми идеи за успех се изчерпаха. А за креватната до нея просто няма да прибегна, не искам да плащам с тялото си за да постигна нещо, считам че съм достатъчно интелигентна и можеща, за да не се унижавам по този начин. А тук с блъскане освен гърбат както казваше батко ми няма какво друго да стана.![]()
Нямам друг избор освен, да се махна от тук, макар че исках да съм си тук защото си обичах страната и езика. Но вече за мен тя е мащеха.![]()
Не се ли познаваш с който трябва, ако ще и гений да си, ще ти бият шута, на запад, та дори и на север, такова животно нЕма.
Нема, ама има. Вярно, не е в такива чудовищни размери, ама определено може да ти помогне доста. Не давайте прибързани оценки на нещата.
Ако не се налага да давам 20% и нагоре от заплатата си за неща, които по закон са ми безплатни, ще остана. Става въпрос за здравеопазването, а аз Имам осигуровка. Не се чувствам мотивирана, да раждам дете тук.
Пинг-понг е главата ми, играеш си с нея. Как сладко с глупостта в мен си живея.
Гледаш мен. Играеш с мен. Изтриваш последния ден от мен. Играеш с мен. Виждам как кървиш и мечтаеш. Пинг-понг
Вижте и майките ни не са съвсем съвършени, да ги напуснем да се оправят сами. А пък и бащите не си харесват много децата, защо не ги напуснат? Знам, че повечето от вас няма да намерят връзката, затова и сега не се усещат, че след време ще съжаляват за напускането. Не става дума за това къде е по-гот на великите ни плачещи за удобство личности, а дали сте просто един лист подвяван от духащия във различни посоки вятър или не търсите оправдания, а там където ви е заварил случаят правите чудеса, защото така се отблагодарявате на живота. Пак повтарям, знам, че за много от вас това, което казах ще е неразбираемо и може би затова ще е по-добре да се разделим. Това се нарича пречистване.
Естествено заради по-добрия стандарт на живот и повечето възможности.В България е много трудно да пробиеш и да направиш кариера.И кво става накрая?Учиш супер много време и отиваш в БАН за 450 лв заплата (примерно).Тук просто не се ценят младите и умни хора.Простащината е на власт.Абе тая държава си има много проблеми,които никога няма да може да си реши точно заради огромното количество простащина и селяния.
Първоначално написано от DarkStar20
![]()
![]()
![]()
В чужбина също не е лесно да пробиеш. Дори самият факт, че си чужденец, прави нещата по-трудни. За другото съм съгласна. Само бих добавила, че освен млад и умен, трябва да си трудолюбив, да си знаеш цената, но и да си реалист, че се почва от ниско и постепенно и бавно вървиш нагоре. Всяко нещо в този живот си има цена и всеки прави някакъв избор.Първоначално написано от DarkStar20
Пинг-понг е главата ми, играеш си с нея. Как сладко с глупостта в мен си живея.
Гледаш мен. Играеш с мен. Изтриваш последния ден от мен. Играеш с мен. Виждам как кървиш и мечтаеш. Пинг-понг
Никога няма да напусна страната си освен ако не става въпрос да живея на някое място, на което много ми харесва. Става въпрос за живеене обаче, а не за работа, предполагам схващате разликата. Няма да напусна страната си, за да търся работа на друго място за нищо на света. Всичко, което имам и ми трябва е тук.
Никога няма да напусна България.Това е моята страна и макар да живея в мизерия и бедност ще си остана тук.Патриот съм и обичам родината и чесно казано презирам тези които я напускат.България е на това ниво защото всички се оплакват и я напускат и никой не се опитава да направи нещо.Бягстовото не е решение ...![]()
![]()
![]()
Защо напуснах България? Защото можех!
да бих е напуснала тук живеем в някакъв абсурд малки заплати намане на работа а вси4ко е скап.Докога щте е така нека вси4ките се обединим и да излезгем на протест да спрем този абсурд
с твойта грамотност и виШе образование са се затръшкали за теб.Първоначално написано от griska
Аз няма да се предам както всички Вас,няма да тръгна из Европа за да бъда лайночистач както всички Вас.Няма да се продам за жълти стотинки на западноевропейците.Не разбирате ли че цялата тази беднотия в държавата е изкуствено създадена с цел да се изнасят бели роби за Европа.Аз съм българин и винаги ще си остана такъв,ще запазя дотойнството си.Дори да трябва да преживявам с 350 лева на месец.Само не смейте да говорите по адрес на родината ни,защото Вие правите държавата такава,каквато е,народа е държавата.Първоначално написано от amk933
![]()
Ох,това за мен е вечната дилема...Родителите ми много настояват да напусна България,за да уча във Франция и да остана там занапред.Преди няколко години ме заведоха там,при наши приятели и живях по техния начин около 1-2 месеца-животът им наистина е доста по-спокоен от нашия,нещото,което ми направи най-голямо впечатление.Повечето хора гледат само предимствата на заминаването в чужбина-повече пари...Не съм съгласна обаче че там се изкарват по-лесно парите и да,заплатите им са по-големи,но и начинът им на живот е по-скъп,ако при нас шоколадът е 2лв там е 4лв.Корупцията и връзкарството навсякаде ги има,а това,че си имигрант е минус.Предполагам е въспрос на нагласа и чувство,аз се самнявам да се реша да се разделя с родината си,но не се обосновавайте на заучените клишета,че там е хубаво,тук-ужаса...
И защо да остана? За да продължават политиците да крадат пари от данъкоплатците, а аз да се правя на сляпа и не виждам какво става ли? Ние работим и се трепим за едни 400лв. на месец, с които като платиш ток, вода, телефони...и айде свършиха. Няма цял живот да се чудя как да свързвам двата края. Не мразя България, напротив страната ми харесва, но не и начина на живот. Превиваш гръб по цял ден (или поне честните хора го правят), а после се чудиш коя сметка, кой дълг първо да платиш. Имала съм възможността да пътувам и да се запознавам с чужденци или просто да говоря с българи, живели в чужбина. Никой от тях не иска да се връща щом веднъж вече е заминал. Живота на Запад (и не само там, де) е много по-спокоен отколкото тук. Наша позната започна работа в едно предприятие, но още първия ден каза, че септември се връща в Гърция. Наша позната е омъжена за австриец. Тя не е работила през живота си, а той е бил обикновен работник в предприятие. Само с неговата пенсия си пътуват хората нагоре-надолу и си угаждат. Мога да ви дам още безброй много примери, които ще ви подскажат колко изостанала държава е България, но щом вие си имате мнение за нея...ОК, не мога да го променя. Ще си завърша образованието тук, но после не мисля да оставам. И в чужбина не е лесно, но поне трудът ти се оценява подобаващо.
"Million feelings,thousand thoughts, hundreds of memories all for that ONE person!" <3
boyracer ние не предаваме държавата. Просто си осигуряваме по-спокойно бъдеще. И какво ще направиш с 350 лв.? Как ще изхраниш семейството си след като цените растат, а заплатите са замразени на едно място? Ние не можем да направим повече за държавата. Тя вече е загубена клауза. Всеки втори краде и гледа на него да му е по-изгодно, а пък другия да е прецакан. Това не е единен народ. В такава държава прекалено малко хора могат да оцелеят. По-бедните са просто вече смазани и искаш, не искаш заминаваш за чужбина да работиш. Аз не бих оставила семейството ми да се дави в бедност само заради гордостта ми. И защо мислиш, че българите в чужбина са 'лайночистачи' и 'работят за жълти стотинки'? Да, може да има такива, но те са или без висше образование, или просто не искат да се трудят.
"Million feelings,thousand thoughts, hundreds of memories all for that ONE person!" <3
Тя не е работила през живота си, а той е бил обикновен работник в предприятие.
И после държавата ти била виновна....