- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Хелоуин
Звучи страшно а?
![]()
Нека си припомним за празника![]()
Хелоуин (или нощта на Вси Светии) е древен келтски празник, изключително почитан в Америка. Празнува се в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември. За разлика от Св. Валентин например, Хелоуин не е особено популярен в България, но пък през последните години все повече хора започват го празнуват. Най-големите му почитатели, разбира се, са децата, които са и главните действащи лица в събитието.
Древните келти празнували своята Нова Година в нощта на 31 октомври. Тогава те прибирали последните реколти и вярвали, че в тази последна нощ от старата година сенките на мъртвите излизат на земята, за да търсят живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят от тях, хората се опитвали да се облекат колкото се може по-страшно - слагали си животински кожи и глави, с надеждата да изплашат привиденията. Пред къщите си оставяли храна за духовете, с която да се нахранят и да не влизат вътре. Палели големи огньове, на които келтите се събирали, за да правят предсказания за идващата зима и същевременно да плашат чудовищата с тях.
Тиквеният фенер пък, който играе важна роля в празника на Вси светии, се нарича Светещият Джак и е кръстен на ирландски пияница, който успял три пъти да се измъкне от Дявола, надхитрявайки го.
Независимо от страховития привкус, който има този празник, в наши дни той се е комерсиализирал достатъчно, за да забравите първоизточника и да се насладите само на веселата част. В България все повече семейства организират партита на тази дата, на която да се позабавляват децата, а и техните родители. Все пак прилагането на американските традиции с плашенето по улиците не е препоръчително, защото повечето хора реагират негативно. Софиянците, които отбелязват събитието, се ограничават до забавления и украси в дома си или пък в специално организирани купони по повода. В някои детски градини и училища също се организират празненства, на които покрай купона се учат и нови английски думи. Малко по малко Хелоуин нахлува и в офисната обстановка - като весел повод за маскен бал, украса и забавления.
Ако за първи път тази година сте решили да празнувате, ето няколко лесно изпълними идеи. Можете да си купите тиква и заедно с малчуганите да я направите на фенер. Светва, като закрепите вътре свещ и направите дупки по стените. Малка издълбана и напълнена с вода тиква бързо се превръща във ваза за есенни цветя. Остатъци ще влязат в употреба за един ухаещ на канела тиквеник или пък просто запечени със захар.
По магазините за сувенири вече се предлагат много джунджурии, които носят духа на празника, с които да украсите дома си. Но много по-лесно и забавно е с децата да изрежете прилепи, да си измайсторите паячета и вещици от хартия, които да висят от полилея в хола. Приглушената светлина е задължителна, за подсилване на ефекта!
За вечеря можете да приготвите ето тази пълнена печена тиква със зеленчуци, по рецепта на сп. Меню или пък да я превърнете в оригинален десерт, напълнена със сушени плодове и локум, изпечена във фурната.
Все повече родители в София оргаинизарат малки празненства, на които се раздават лакомства, а децата са маскирани. Ако сте поканени на такова, няма смисъл да купувате специални костюми, по-добре е да развихрите въобръжението си и сами да им направите. Един стар чаршаф с две дупки за очи и нарисувана страшна уста, се превръща в призрак, а пък и малчуганите ще го оценят подобващо. Всъщност дори не е нужно и костюмът да е плащещ, може да бъде на зайче, пчеличка, коте.
Ако във входа на жилищния ви блок има повече деца, защо да не се преврънете в организатор на празненството? Уговорете се с другите родители да се маскират, разлепете съобщения във входа за останалите съседи, да очакват вечерта минаващите деца, по възможност подготвени с лакомства. Може да бъде направен и конкурс за най-оригинален тиквен фенер, задължително с мотивираща награда за победителя.
В случай, че не ви се занимава с някаква особена организация, можете просто да заведете малчуганите на ето този детски парти карнавал или пък да отидeтe сами, по-късно вечерта, на купона за възрастни, отново в клуб Colors. Само трябва да си измислите костюми.
Макар и съществуващия скептицизъм на повечето българи към този празник, той е най-почитан от хората, които имат деца и с всяка изминала година се превръща във все по-добър повод за забавление. Мрачната есен отачйващо се нуждае от разведрение, така че тази година не пропускайте да подобрите настроението си в нощта на Вси Светии.
И така - какво избирате? Лакомство или номер?
еее Темата е писана малко раничконо искам да направим едно събитие за празника на хелоуин
Ще се състои във Варна .. ако искате да си организарате и във вашя град за да не се пишат 1000 теми напишете скайпа си и срещо него град ..
напимер sladkatakirska531 - Плевен
Костюмите ами по принцип трудно се намират във варна можете да вземете от някоя парти агенция под наем .. цените не съм сигурна но мисля че не са ниски... Тикви с фенери амии незнам но май няма да станат лесно ..
.. къде ще се състои:
аха ся да ви обесня за някои който не могат да разберат :
Нали знаете къде е съдът?Не ми до шадраваните .. не на общината а до Ню Йоркъра трябва да го знаят повечето фешън момичета![]()
ако имате идеи къде ще обикаляме споделете че не съм мисли по въпроса за което се извинявам
искам помощ,съвети и коментар за събитието моля
..
На живо ще съм анонимна че ако съм обидила някой да не си изям боя пред всички![]()
Pro sLaYeR
Забравих да постна едно сайтче с артикули за разни събития от този вид http://www.kuku-bg.com/![]()
Pro sLaYeR
и ти с този аватар ще ми говориш за древните келти?![]()
![]()
И само твоят съд ме вдига в небеса и хвърля в бездни...
аватара не е от значение, когато ползваш copy/ paste. :]
Богатите също плачат, но е по- добре да плачеш в лимозина, от колкото в градския транспорт.
Да ви пикая на американските глупости![]()
Първоначално написано от AnincetoSexy
Браво за темичкатана мен ми допада
в нашето училище също сме решили да си отпразнуваме Хелоуин по английски и въобще целия ден да бъде посветен на това
![]()
абе къф ти е проблемаПървоначално написано от AutumnTears
![]()
Pro sLaYeR
не съди човека по аватараПървоначално написано от AutumnTears
![]()
![]()
Pro sLaYeR
от цялата ти тема, която по незнайни причини реших да прочета, отсъждам, че си недостойна да пишеш/копираш каквото и да е свързано с древните келти...Първоначално написано от Impche
![]()
Като не ви е интересно какво пишете беПървоначално написано от mArMaLaDkA
![]()
Pro sLaYeR
Първоначално написано от AutumnTears
ся темата не е за моя аватар и за тфа дали съм достойна или неако ще коментираш нещо то това нека бъде по темата
Pro sLaYeR
апФ няя значение... по добре от колкото да пишем извън тематаПървоначално написано от mArMaLaDkA
![]()
Pro sLaYeR
Ама го смени веднагаПървоначално написано от Impche
баси смешката...Има тема за хелуин и в козветика и диети и още 50 да направите пак ще си остане малоумна идеята да го празнуваме.В америка да не би да празнуват няки от нашите празници?!
по темата : този празник е грозно комерсиализиран и продължавам да се чудя защо толкова много хора го празнуват...
![]()
Ем Стана ми тъпПървоначално написано от DisturbiaV
ами какво мен ме кефи празника :P
Айде ся който иска го празнува ми пише който не айде ся що да не пиша по темата че не ме засяга тоя празник![]()
![]()
Pro sLaYeR
абе ясно е че няма се захванете за нещо сериозноко ва занимавам кат си мисля че има хора тук
![]()
![]()
![]()
Pro sLaYeR
недей, че се стряскамПървоначално написано от DisturbiaV
мани бе.миналата година някви пешлемета на хелуин се нацапотили и "ме уплашиха" като изкочиха от един ъгъл.Последици тяха едно насинено око и един шамарПървоначално написано от Joc
Първоначално написано от DisturbiaV
си била опасна
![]()
+1Първоначално написано от DisturbiaV
![]()