- Форум
- По малко от всичко
- За България и тези, които я напуснаха
- Чуждо гражданство
Мхм. Студентските години не се броят изобщо. Първият начин е, ако оцелиш от лотарията, но дори в такъв случай, ще ти дадат само зелена карта. Вземеш ли я тази карта трябва на всеки 6 месеца да си в страната поне, защото иначе я губиш. След 3 години имане на зелената карта имаш право да подадеш документи за натурализиране и придобиване на гражданство, като процедурата трае много различно. Прясната ми информация е, че от 6 до 12 месеца от подаване на документите.Първоначално написано от Fusion
Вторият вариянт е да си легално постоянно пребиваващ чужденец в страната в продължение на 5 години без да си напускал САЩ за повече от 6 месеца през този период. Тогава пак подаваш документи, чакаш да те одобрят, ако те одобрят отиваш на изпит по американска политика и история (който не трябва да те плаши) и изпит по английски и, ако ги изкараш, като 99% от хората явили се, взимаш гражданството. Изпита по история май е 10 въпроса избрани от предварително предоставена ти книжка, съдържаща 100 такива. По английски е колкото да видят, че четеш и пишеш. След като учиш в университет в Сиатъл няма да имаш проблеми с това. Забравих нещо много важно. Не трябва да имаш никакви легални издънки и да си плащаш данъците редовно. Много е важно, за да те одобрят. И горе-долу това е.
Има и трети вариянт. Да се ожениш за американка. Така ще ти дадат зелена карта и пак след 3 години мисля, че беше, ти дават гражданство, като това е най-сигурната и стабилната процедура - с брака. Но не се жени фиктивно, защото хванат ли те (което е много вероятно) директно те депортират с черен печат.
И четвърто, което не те устройва, е да си роден там. Тоест, ако ти се роди дете, то ще вземе гражданство директно.
Айде успех!И мен ме чака това, не след дълго, защото след 2 години напускам България официално. Но аз ги знам тези работи, първо, защото уча в посолственото училище на САЩ и ОК, и второ, защото най-добрите ми приятели в момента го вървят този път, някой го изминаха, други още чакат. Но се въоражи с много търпение! Заслужава си обаче.
![]()