Цитирай Първоначално написано от amk933
Цитирай Първоначално написано от Fusion
Хмм значи студентските години не се бороят така ли, когато започнеш работа броят ли се тези години, защото сега съм студент в Сиатъл и след като завърша мисля да остана тук. Също така нямам social security number ако има някакво значение това. Знам, че когато започна работа ще ми трябва.

P.S. Въобще можеш ли да ми кажеш каква е процедурата за кандидатстване за американско гражданство, благодаря ти предварително
Мхм. Студентските години не се броят изобщо. Първият начин е, ако оцелиш от лотарията, но дори в такъв случай, ще ти дадат само зелена карта. Вземеш ли я тази карта трябва на всеки 6 месеца да си в страната поне, защото иначе я губиш. След 3 години имане на зелената карта имаш право да подадеш документи за натурализиране и придобиване на гражданство, като процедурата трае много различно. Прясната ми информация е, че от 6 до 12 месеца от подаване на документите.

Вторият вариянт е да си легално постоянно пребиваващ чужденец в страната в продължение на 5 години без да си напускал САЩ за повече от 6 месеца през този период. Тогава пак подаваш документи, чакаш да те одобрят, ако те одобрят отиваш на изпит по американска политика и история (който не трябва да те плаши) и изпит по английски и, ако ги изкараш, като 99% от хората явили се, взимаш гражданството. Изпита по история май е 10 въпроса избрани от предварително предоставена ти книжка, съдържаща 100 такива. По английски е колкото да видят, че четеш и пишеш. След като учиш в университет в Сиатъл няма да имаш проблеми с това. Забравих нещо много важно. Не трябва да имаш никакви легални издънки и да си плащаш данъците редовно. Много е важно, за да те одобрят. И горе-долу това е.

Има и трети вариянт. Да се ожениш за американка. Така ще ти дадат зелена карта и пак след 3 години мисля, че беше, ти дават гражданство, като това е най-сигурната и стабилната процедура - с брака. Но не се жени фиктивно, защото хванат ли те (което е много вероятно) директно те депортират с черен печат.

И четвърто, което не те устройва, е да си роден там. Тоест, ако ти се роди дете, то ще вземе гражданство директно.

Айде успех! И мен ме чака това, не след дълго, защото след 2 години напускам България официално. Но аз ги знам тези работи, първо, защото уча в посолственото училище на САЩ и ОК, и второ, защото най-добрите ми приятели в момента го вървят този път, някой го изминаха, други още чакат. Но се въоражи с много търпение! Заслужава си обаче.
благодаря ти за изчерпателния отговор, сега вече ми стана ясно