Акустичната китара е с метални струни за по-ясен и по-силен звук и е нужна по-тежка конструкция за да издържи обтягането им.Материалите използвани в направата на една акустична китара са много различни. По-скъпите китари са от солидно дърво, страните и гърба най-често са от палисандрово дърво, явор или махагон. По-евтините китари могат да бъдат със солидна горна част, а страните и задната част от ламинат.Грифът обикновено е направен от твърдо и плътно дърво, като махагон или абанос. Различните комбинации дърво и неговото качество заедно с дизайна и конструирането водят до различно звучене на китарите. Стандартното настройване на акустичната китара е EADGBE (Е-Ми, А-Ла, D-Ре, G-Сол, B-Си, E-Ми) в посока от най-дебелата към най-тънката струна.
Класическата китара е акустичен инструмент. Звукът се усилва благодарение на кухата форма на китарата.Има шест струни. Някой класически китари имат 7 или 8 струни за увеличаване на басовия диапазон. Седемструнна китара е руската класическа китара.Струните са направени най-често от найлон. Долните три струни ('бас струните') са увити с метал, най-често никел. По-рядко се среща трета увита струна.Поради ниското обтягане на струните, грифът може да се направи изцяло от дърво без да има нуждата от тръс-род.Грифа е по-широк отколкото на китарите със метални струни, което прави притискането на струните по-лесно.Традиционно ключовете за настройване на главата сочат назад спрямо грифа.Класическите китари имат само 12 прагчета между главата и тялото на китарата, докато при китарите с метални струни има 14 прагчета.Класическите китари по принцип се правят без плочка. Плочката е пластмасово парче поставено точно под струните на китарите с метални струни, за да предпазва китарата от агресивно дрънкане с перцето. Предполага се, че класическата китара ще се свири само с пръсти и плочката не е нужна.Тоновият обем на китарата е от Ми на голяма до Ла на трета октава.
Ааа.. ии.. класическата е малко по-малка от акустичната
Life's like a dick. It gets hard for no reason. :\