Аз като имащ много проблеми с хремата и ангините мога да споделя малко опит.

Значи първо такова нещо като Ксилометазолин, Африн, Виброцил, Олинт, от една страна, и лечение, от друга, няма. Тези капки НЕ лекуват, ами отпушват носа за кратко, но не премахват причинителя. Виброцилът обикновено се дава за подхранване на лигавицата на носа. По-силно отпушващо средство от Ксилометазолина е Афринът, но и с него не трябва да се прекалява - не повече от 2-3 пъти на ден за максимум 5-7 дена, въпреки че в листовката пише 4. После става опасно, защото се привиква към него. Аз имам страшно силен синузит и вече 10 ден съм на антибиотици, предписвани за менигит, заради него. Така че първото нещо, което те съветвам е да си направиш е рентгенова снимка на главата, за да се видят синусите. Ако са възпалени само с Ксилмоетазолин и търпение няма да стане, освен ако не е много слабо възпалението. Тогава може да минеш и само с Геломиртол Форте.

Аз какво правя, за да отпуша носа си:
Взимаш от аптеката физиологичен разтвор в 5 мл. ампули. Издухваш си носа хубаво. Изсипваш една ампула в едната ноздра наведнъж и бързо. Издухваш пак. После още вдна ампула в другата ноздра. Издухваш пак. След това слагаш Африн или Ксилометазолин (Афринът е по-добър) и чакаш 1 -2 минути. Издухваш пак. След това мажеш с Ринолекс/Антиринол. И накрая слагаш по 5-6 капки Бивацин във всяка ноздра.

Бивацинът е антибиотик и не отпушва, но лекува. Принципно е капки за уши/очи, но се ползва и за нос. Тази процедура 3-4 пъти на ден докато поотшуми хремата. Ако е синузитна, обаче, си трябва и Геломиртол Форте х 3-4 пъти на ден. А, ако синузитът е ужасно силно възпален, си трябва и антибиотик, за да не се стига до пункция. Ако имаш синузите, ще те боли глава и ще ти тежи много челото. Колкото по-силен е толкова по-отпаднал се чувстваш. Аз го карам много тежко в момента, но определено е по-добре и по-добре с всичките капки, мазила, антибиотици и т.н.