.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 10 от общо 10
    Град
    София

Логически задачи

2 логически задачи, дето не мога да ги реша, трябват ми за събота...

В една гора, която се състои от дъб и бук, фирма за дърводобив е отсякла 1/4 от дъбовите и 2/7 от буковите дървета. В доклад на еколозите "Зелени патрули" се твърди, че са отсечени 1/2 от дърветата в гората. Вярно ли е това твърдение? Защо?
    От съд пълен със златоносен пясък са извлекли 1/2 от всичкото злато, а след това - 1/3 от останалото злато. В резултат на което пясъкъ в съда е останал наполовина. Каква част от златоносния пясък в съда е било чисто злато?
    |Y| КОГАТО ПРАВДАТА СЕ ПРЕВЪРНЕ В БЕЗПРАВИЕ, СЪПРОТИВАТА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА |Y|

Re: Логически задачи

Цитирай Първоначално написано от TheSickMind
    2 логически задачи, дето не мога да ги реша, трябват ми за събота...

В една гора, която се състои от дъб и бук, фирма за дърводобив е отсякла 1/4 от дъбовите и 2/7 от буковите дървета. В доклад на еколозите "Зелени патрули" се твърди, че са отсечени 1/2 от дърветата в гората. Вярно ли е това твърдение? Защо? Тази е супер проста. Отсякли са по-малко от половината дъбови и по-малко от половината букови. Като ги съберат...логично ще са по малко от половината. Твърдението е грешно.
    От съд пълен със златоносен пясък са извлекли 1/2 от всичкото злато, а след това - 1/3 от останалото злато. В резултат на което пясъкъ в съда е останал наполовина. Каква част от златоносния пясък в съда е било чисто злато? На тази задача получих 3/4. Кажи това ли е отговорът, да знам дали съм бил на правилната следа, после, ако имам време, и нея ще ти я обесня.
    Male

Град
    София
    На първата получих, че са отсекли 15/28 от гората=>твърдението е грешно, отсечени са повече от 1/2
    На втората пък получих 2/3...

Град
    София
    На първата получих, че са отсекли 15/28 от гората=>твърдението е грешно, отсечени са повече от 1/2
    На втората пък получих 2/3...

Няма ли някакви отговори отзаде? Иначе ти как го получи отговора?
    Male

Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от faststep
    Няма ли някакви отговори отзаде? Иначе ти как го получи отговора?
    Отговори няма, на листче са

На 1:
    Май се решил/а, че дъбове/букове са 50/50, обаче не са. Просто събрах 2/7+1/4 и получих тва...
    2: сметки, глупости... и аз не помня вече как я реших

Пф, на първата не знаеш, колко са буковите и дъбовите дървета (дали са по равно или не). Няма как да разбереш дали половината са отсечени или там квото беше, сиреч няма решение.
    На втората е написано колко злато е извлечено ама дали е чисто ... това са глупави задачи, няма логика в тях за да са логически
    "Аз знам че нищо не знам, ама другите и това не знаят!!!" Дъ бест мисъл

Цитирай Първоначално написано от MuTuTyYy
    Пф, на първата не знаеш, колко са буковите и дъбовите дървета (дали са по равно или не). Няма как да разбереш дали половината са отсечени или там квото беше, сиреч няма решение.
    На втората е написано колко злато е извлечено ама дали е чисто ... това са глупави задачи, няма логика в тях за да са логически
    Ми като не можеш да ги решиш, много ясно, че са глупави. Задачите са ясно формулирани и имат конкретно решение, даже имам помагалото, откъдето са извадени. Отговорите им също ги има.
    Male

Голям фен Аватара на d3sincet0y
    Град
    Nяkъde п0 sVeта...
    на първото:
    мисля, че е: 1/4+2/7=7/28+8/28=15/28, което е по-голямо от 1/2, защото в случая 1/2=14/28
    =>15/28>14/28

на второто:
    1/2+1/3 от 1/2=1/2+1/3х1/2=1/2+1/6=3/6+1/6=4/6=2/3
    защото при първото извличане е извлечено половината от количеството, а тази 1/3 е извлечена от другата половина, т.е. 1/2+1/3 от 1/2

времет0 тu uztuча

Град
    София/Бургас
    Според мен:

За първата - твърдението е грешно;
    Няма как да са отсекли половината (или повече) от всички дървета в гората, при положение, че са отсечени по-малко от половината и от двата вида дървета, без значение дали първоначално те са били по равно или не.
    Казано по друг начин:
    А - първоначален брой дъбови дървета
    B - първоначален брой букови дървета
    a - останал след сечта брой дъбови дървета
    b - останал след сечта брой букови дървета
    След като знаем, че
    а > А/2; и
    b > B/2; то
    (a+b) > (A+B)/2
    Останалите в гората дървета след сечта, са повече от половината от първоначалният им брой

За втората - съотношението злато:примеси е 3:1
    От общото количество злато в съда са отнети първо 1/2 и после 1/6 (1/3 от останалата 1/2) - общо 2/3 (4/6), след което в съда са останали 1/3 (2/6) от златото и 1/2 от цялото съдържание. Но тъй като 2/3 от златото са равни на 2/4 (1/2) от цялото съдържание то 1/3 от златото е равна на 1/4 от цялото съдържание. Следователно остатъкът в съда съдържа 1/4 (от цялото) злато и 1/4 (от цялото) други примеси. От тук можем да заключим, че в началото в съда е имало 3/4 злато и 1/4 примеси или златото и примесите са в съотношение 3:1

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си