- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Кое е най-престижното училище в БГ
Може да завършиш елитна гимназия и да излезеш пак бунак.
При нас най-елитните са АЕГ, ПМГ, НЕГ. Въпреки това доста по-"неумни" (по учениците) училища имат много по-качествена материална база от тези трите, което е парадоксално.
От частната английска гимназия в града супермного хора са се отказвали и са отивали с връзки в АЕГ.
Относно АЕГ и НЕГ - имаш шанса да вземеш сертификат, с който да отидеш в чужбина; освен това има умни хора и малка е вероятността отличниците да се заразят с тъпотия, както понякога става (една приятелка миналата година имаше бал 30, а влезе в един много калпав техникум, където й повлияха съучениците и много изпростяТя още в 7 клас почна да запада иначе...).
Колкото до ПМГ - уменията по математика биха били страшно полезни на онези, решили да завършват икономика и търговия; природните науки пък са чудесен шанс да станеш специалист в съответна област.
Аз уча в английска гимназия, колебаех се между нея и другите две, но така или иначе посещавам курс по немски (до ниво C1), леко съжалявам, защото в ПМГ можеше да усъвършенствам математическите си умения, но АЕГ ми беше детска мечта.
Между другото - относно тези сканове отгоре? Каква е тази цифра в графа "рейтинг", какво значи тяя?![]()
ами в нашият град уж най-елитни са АЕГ НЕГ и ПМГ
но сега като гледах списака от 1 страница видях моето училище на 17 място а тях ги нямаше избщо![]()
СМГ беше 4-то по наркомания в България преди 2 години. По зле от най пропадналите училища в цяла България.
Ако става дума за това кое училище е най добре от към преподаватели, дисциплина, ред, материална база и т.н. то това е НУКК. Не случайно там са децата на всички политици. То е училището което генерира най качественните хора завършили 12 клас. Просто средата там и обстановката и всичко те правят човек. Учат те не само на уроците ами и на ценности и как да се справяш в живота.
ACS е много пропаднало. Колкото и да строяват новобранците и да се правят на строги и велики - там повечето ученици са пропадняци. Мамините синчета на милионерите.
Италянският лицеи (НУКК) е 2-3 класи над всички други училища в БГ. Единственният му недостатък е, че излизаш с италянски език.
Много ясноПървоначално написано от Lucho
![]()
ВСУ "Черноризец Храбър"![]()
Такова училище не съществува,някога може би е имало такива..но ако на сегашните училища..дори на 1 от тях може да кажете "ПРЕСТИЖНО"...значи наистина гледката е плачевна и трагична.
НГДЕК!!
Кои са най-добрите български гимназии?
Това показа рейтингът им, изработен от „24 часа". Подобна класация се прави за първи път. Преди нея вестникът създаде и рейтинг на университетите у нас.
Рейтингът на гимназиите бе възложен на екип от фондация „БГ шанс", който анкетира
320 български гимназии
по 24 критерия. Те са базирани на аналогични американски изследвания с дълги традиции. В тях се отчита качеството на обучение по обективни и съизмерими константи - реализация на зрелостниците, наплив на кандидати, изключителност на самото училище, бонификация при прием в световни университети, ниво на езиково обучение, подготвеност и квалификация на преподавателите, спортни съоръжения, практика в чужбина.
Проучването обхваща всички областни центрове. В него са включени и някои гимназии от по-малки градове и села, за които чрез анкета имаше предварителна информация.
Като контролно изследване са анкетирани
ученици и родители, които също оценяват
нивото на преподаване. При установени разминавания между рейтинга и оценката на учениците анкетата е повторена заедно с допълнителни въпроси, за да се елиминира вероятна заблуда, каза доц. Валентин Веселинов от фондация „БГ шанс", която ръководеше изледването.
Днес публикуваме временно класиране при обработени 60 процента от анкетните карти на всичките 320 училища. Основният извод засега е, че
рязко се е увеличила разликата в нивото между т.нар. елитни и останалите
гимназии. Почти във всеки град има едно или две училища, които постигат 2 или 3 пъти по-висок резултат от останалите. Водещите училища - 91-а НЕГ „Проф. Константин Гълъбов" и Италианският лицей в София, както и Първа езикова гимназия във Варна, надхвърлят 6-7 пъти стойностите, които се получават в обичайните градски училища.
Тъй като оценката се получава с натрупване и няма горна граница, за ориентир може да послужи фактът, че гимназия, която постига над 300 точки рейтинг, със сигурност се определя като отлична. Оптимистичната новина е, че в почти всеки областен град има поне по едно такова училище.
Над 450 точки имат т. нар. национални училища, както и някои математически и езикови гимназии в по-големите градове. Този резултат
гарантира почти 100 процента добро университетско образование
Причината е, че тези гимназии са си извоювали международен авторитет и техните възпитаници лесно биват приемани в най-престижните места у нас и по света.
Има няколко критерия, по които изостават дори и най-добре оценените български училища. Те са:
- наситеност с компютри,
- достъп до интернет,
- наличие на плувен басейн.
За тези неща училищата не дават достатъчно качествена услуга, както би трябвало да се очаква.
В изследването не са включени частни и чужди средни училища, тъй като достъпът до тях не е всеобщ и оценяването им няма да бъде съизмеримо с останалите.
Статията е публикувана в брой 135 от 18 май 2006 година на вестник "24 часа"
От същата статия.![]()
Male
Даа, езиковите училища. Но не мислите ли, че точно тази тяхна слава е и тяхната "Ахилесова пета", така да се изразя. Вече и куцо и сакато идва в езиковите, не знам как е в другите езикови, аз гледам тази, в която аз уча-няма да споменавам коя е. Разбира се, всички на тази възраст сме буйни, мислим как да се забавляваме, но се случва и да поучим. Има обаче някои хора, чиято единствена цел в живота е да се напият, да намерят нова кутия цигари и да се заврат в дискотеката. Езиковите гимназии се изпълват с прекалено много такива хора. Не ме разбирайте погрешно, нямам много против тях, и аз съм се напивал
, но не живея за това. А и мястото на един такъв човек, описан по-горе, не е в едно "елитно" училище, за каквито се смята, че са езиковите. Мисля, че това е главният фактор, който сваля от престижа на ЕГ-тата.
П.С.: Разбира се, имам много разумни съученици, които са далеч от такъв начин на живот.
в Стара Загора най-елитно е езиковата Ромен Ролан а след това за ТГ и Строителния,мисля
Don't know if it's a mirage but I always see your face, Damon Salvatore
А за тва аз мисля че просто родителите на тез хора като имат пари стават спонсори на училището и готово.Просто като се има напредвид че бала на ЕГ-тата е висок а знанията на човека хич ги няма веднага става ясно че мама и тати са дали малко парички и за тва е тамПървоначално написано от rexnx01
Don't know if it's a mirage but I always see your face, Damon Salvatore
Какво значи елитно, бе хора?
Ок. ПМГ в моя град се води за едно от най-елитните, но не е тайна за никого, че там са събрани НАЙ-ГОЛЕМИТЕ идиоти! ПМГ го мрази всеки, не защото училището е гадно, а защото там учениците са изключително деградирали тъпи тийнове. Никъде другаде го няма в моя град.
ПМГ е най-елитното, но защо моето училище ( ПГВМ ,,Проф. доктор Геогри Павлов) има толкова спечелени проекти в ЕС. Имаме проекти във Франция, Швеция, Австрия, вече и в Испания, Португалия и много други, а ПМГ се крепят на стари корени.
Първоначално написано от ScionOfStorm
Нещата сега са наистина много по-различни отколкото преди години.Вече езиковите гимназии не са с нищо повече.Аз самата уча в езикова гимназия и мога да ви кажа,че в старото така наречено квартално училище ивах по-добри учители.![]()
Италианския лицей е въздух под наляга в балон с качеството на презерватив от 5 стотинки....Първоначално написано от faststep
НЕГ> Всичко :P
Самотен или не, дясната ръка винаги на лице
евала на john95![]()
ето . държим 1-вото мястоПървоначално написано от faststep
![]()
![]()
Бъди по-умен от другите хора, но не им го показвай !!! :P
Усмивката е моята запазена марка !!!!![]()
по мое мнение 91 Немската и Първа АЕГ (със съответнтие си имена) , определено езиковите винаги са били по-силните гимназии, а за елит нещата са доста криворазбрани у нас![]()
ПП И моята Езикова я има![]()
![]()
![]()
jebeš beyonce i neke lady gage dajte trube i rakije!
[quote="amk933"]Най-престижното отдавна не е синоним на най-доброто, най-успешното и най-елитното, защото половината "престижни" училища лежат на стара лаври, а вътре какво се случва е съвсем друга тема. ;)
/quote]
Напълно си прав.
СМГ
НАЙ-ПРЕСТИЖНОТО УЧИЛИЩЕ, КАКТО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ Е ТОВА:
![]()
Who's next!
За мен всички училища са престижни.
Всяко училище със способностите си![]()
нашто е на 1во, аама хич не съм съгласна с тая класация, не знам другите какви са, но знам,че 91 НЕГ не заслужава това мястоПървоначално написано от didivid
във всяко даскало се намира по някой свестен през 2-3 випуска. най-добрите според мен са СМГ-то и АК, щот там е обратното - по 2-3ма на випуск![]()
![]()
![]()
ай със здраве - другото не е важно
Оставете ги тези класации, ти може да си в най-елитното училище и пак да си глупак.Всичко в България може да стане с пари...
Male