- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- SAT и TOEFL
Гледай какво нещо е живота. Всички се интересуваме, а само един се отзовава.. До сега.. надявам се.. Вкрайна сметка и за TOEFL ми трябва инфо..Първоначално написано от DesireToFire
![]()
Нямам си идея, честно казано, но като го смятах пак беше много по-евтино, защото тук един учебник ти е 60 лв, а там 12-14 долара. Доставката не е повече от 4, ако е нормална, което взима месец да дойдат. Къде са 16-17$ къде 60 лв? Но аз си ги поръчвам на приятели в Америка и те ми ги пращат до България.Първоначално написано от DesireToFire
![]()
didivid, надявам се, че нямаш нищо против да задам и своите въпроси в темата ти, за да не правя нова. amk93, от доста време гледам, че си наясно с университетските въпроси и искам и аз да те обсипя с няколко, защото много ме тормозят и докато мине грипната, че да те се видя с консултантката по тея въпроси, ще съм ги забравила вече.
Много пъти си споменавал, че се насочваш към Америка, запомнила съм го, успех ти пожелавам на изпитите за там, като гледам към най-добрите си се запътил, но все пак силно се надявам, че имаш някаква информация и за Великобритания.
Та снощи гледах някаква класация на университетите в UK, като на 1во място беше Оксфорд, а след това Кеймбридж и тн. Цъкнах на Оксфорд и какво ми изписва - 3 225 паунда "for full-time UK and EU students starting in 2009". Та това са 7000 лева годишно, възможно ли е такава сума за най-добрия в UK, като Харвард като гледах беше от порядъка на 50 000 щатски долара? Не мога да си я обясня тази цена, изглежда ми нереално ниска за такова образование, смятайки и колко възможности за стипендии и финансова помощ се предлагат. Всмисъл, мечтая си там да ходя и просто като видях английски университети на по 40то-50то място на същите цени и още повече ми се засили амбицията за там. Не че някой ще ми даде 49 бона за образованието, така като съм си избрала специалността дето се следва най-дълго, но все си мечтая, че ще ме вземат на някви стипендии или и аз не знам какво още.Знаеш ли случайно това реално ли е цената, защото ме влудява този въпрос от няколко дни.
![]()
А, и още нещо, ти спомена доста университети, има ли ограничение в колко можеш да кандидатстваш? Защото знам, че през ucas (каквото и да е това, говориха ни много за него онзи ден) можех да пишеш само 5, но имало възможност и да пращаш директно към университета документите. Някой ми беше казал, че по този начин имаш към 10 избора, ама това вярно ли е? Кой ти ги гледа в колко университета си кандидатствал, звучи ми супер нелогично това, ако си подадеш всички документи в някви сериозни университети обаче нещо се прецака и не те вземат никъде.Аз си мислех, че имам милион възможности за университети.
![]()
ps didivid, пак се извинявам, дано не е проблем, че питам тук![]()
I will never bother you,
I will never promise to,
I will never follow you,
I will never bother you.
^Имам информация и за Англия и с удоволствие ще ти отговоря. Щом си се насочила към Англия не гледай Америка, защото нещата са много различни. В Америка най-добрите университети са частните (Йел, Харвард, Принстън, Станфорд, ЮПенн, Колумбия, абе почти всички) и има много малко изключения, които са държавни като Бъркли. В Англия е точно обратното. Там най-добрите (Оксфорд, Кембридж, UCL, LSE, King's College) са държавни. И докато в Америка частните си определят таксата всеки сам за себе си, то в Англия правителство определя таксата и тя е една било то за Оксфорд или някой квартален колеж. Да в Оксфорд е 3250 паунда годишната такса. НО! Това не включва спане, което е още 400 паунда на месец и ядене, което си осигуряваш сама. В Америка в тия 50 000 долара е включено всичко.
Сега да минем на ucas. Това е все едно си попълваш документите електронно и те се разпращат в до 5 университета, в които ти желаеш да кандидастваш. Просто он-лайн кандидатстване, без да пишеш на ръка и без да се занимаваш с пощата.Там можеш до 5. После можеш колкото си искаш освен това да кандидатстваш, но трябва на ръка. Ако ти се пише, си подаваш документите и така. Никой няма да тръгне да те следи дали си подала в още 10, 20, 50 и т.н.
Майка ми помня, че държа TOEFL , но аз мислих, че са го отменили вече.Странно
![]()
Първоначално написано от Sir9Maximilian
Oки
такам айде и аз да питам поне![]()
аз съм 10 клас в момента и съм се насочила към висше във Великобритания. Ходя на курсове по англ. в момента, скоро свършвам Intermediate ниво и смятам да изкарам и Upper-intermediate втория срок. Та въпроса ми е, това достатъчно ли е за взимане на TOEFL с оценка, достатъчна за кандидатстване (прием) в университет. Доколкото знам нивото Advance е повече разговорно, не се взима граматика там. Отделно си чета книги на англ. и си правя упражнения от където намеря. Та, моля за компетентно мнение![]()
Кратко и ясно - Не. ТОЙФЕЛ не е само проста граматика, ами и въпрос на инверсионни конструкции, subjunctive, collocations и т.н., което няма как да се научи до ниво В2. Advanced ти трябва поне. Да не говорим, че като изкараш Advanced е желателно да отидеш на един курс за ТОЙФЕЛ, за да свикнеш с механиката и формата и особеностите. И все пак зависи колко искаш да изкараш и къде се целиш в Англия, защото има разлика между Оксфорд и University of нещо-си, грубо казано.Първоначално написано от silver_moon
![]()
М знам,че не се вписвам много в темата, но няма къде другаде да питам(освен ако не напрая нова тема,но си мисля,че в нея ще ми отговорят същите хора) пък и amk933 е голям разбирач,а didivid сякаш беше писала,че е взела сертификат от Кеймбрич.
Та въпросът ми е, първият сертификат от Кеймбрич на какво ниво се взима? Например Intermediate? И после вторият сертификат,и накрая мисля, че беще бизнес сертификатът... Сори,че така объркано стана,ама не съм запозната като вас и ми е малко трудно. Ако може някой да ми напише например
FCE - Intermediate и т.н.![]()
е, аз че ще ходя на подготвителен за ТОЕФЛ ще ходя, няма как. Не съм запозната много много с формата и тн., трябва ми подготовка. Значи ще изкарам и Advanced нивото. Благодаря ти много за инфотоПървоначално написано от amk933
![]()
FCE е като надграждане на Upper Intermediate, но е преди Advanced. Ако Upper Intermediate ти е В 2.1, то FCE ти е В 2.2, а Advanced ти е С1. Моят съвет е да не се хвърляш на FCE след Upper Intermediate, ами да караш курсове за FCE успоредно с Upper Intermediate или след това. Не е толкова лесно колкото изглежда.Първоначално написано от December
А, ако трябва да съм честен, не вииждам много смисъл от FCE. Advanced и Proficiency са тези, които са по-важни и пак не колкото IELTS или TOEFL.
![]()
Ох, извинявам се, че пиша пак![]()
кой сертификат е по-добър за човек, искащ да учи в страна от Великобритания (за момента Шотландия, че стана безплатно и за българи) - IELTS или TOEFL и каква точно е разликата между тях
Много се извинявам, че ви тормозя пак, но забравих да питам одеве, а виждам, че тук поне някой е запознат![]()
Ако си сигурна, че искаш САМО Обединеното Кралство -> IELTSПървоначално написано от silver_moon
Ако ще пробваш в Америка, Англия и Европа -> TOEFL
Ако ще е само Америка -> TOEFL
Това става въпрос за езиков сетификат. Ако обаче искаш Америка в играта влизат и SAT I и SAT II.![]()
И аз се намесвам в темата с един въпрос...има ли вечен сертификат по английски и кой е той?![]()
Едно време FCE, CAE и CPE бяха, ама вече и те не са. Не се сещам някой истински сертификат от сорта нa Cambridge или ТОЙФЕЛ, който да важи за винаги. Сигурно има някакви измислени, ама каква работа ще ти свършат?Първоначално написано от elito6754
![]()
значи ще е TOEFL , преди много исках в Америка, но таксите ми се виждат невъзможни за един средностатистически българин, чиито родители получават нормални български заплатиПървоначално написано от amk933
така че съм се насочила към UK и Финландия за момента, но на преден план е UK, защото искам в англоговоряща държава...отново мерси за отговора
![]()
Айде стига бе! Никой ли в този форум не е взимал internet-based TOEFL?!?![]()
А мен ме интересува FCE и CAE вечни ли са или имат някакъв срок?
НямаХА срок. Вече доколкото знам имат.Първоначално написано от SorrowEyes
![]()
Аз чух, че още 2 години ще са доживотни и после... с някакъв срок... Сега ще проверя!Първоначално написано от amk933
![]()
Аз малко неподготвена се включвам в темата..е прочетох всичко дотук и ми се изясниха някои въпроси,но искам да попитам за UK оценките отново ли важат от 9-ти клас? И за там ти трябва TOEFL нали??![]()
А,да..ииизащото от тая година съм решила вече да се вземе във ръце и задължително да се запиша на курсове по АЕ,ако някой може искам да ми напише всичките нива на английският език от първото до последното
![]()
.И още нещо amk93 най-после ще споделиш ли в какво училище учиш и къде?
Благодаря предварително!
Ако ще е само в Англия кандидатстването най-добре IELTS, но, ако предвиждаш и други Европейски държави и/или Америка обезателно TOEFL.Първоначално написано от cool_doll
Нива на АЕ като чужд език според общоприетата европейска езикова рамка:
А1
A2
B1
B2
C1
C2
И след това е английски като майчин език. Освен това ниво В2 много често се дели на две поднива: В2.1 и В2.2 и има чувствителна разлика. Може би най-голямата разлика измежду всички нива. В момента уча в училищетото на американското и английското посолства. Надявам се и там да си завърша, защото си имам американска и английска дипломи + IB. Няма български, ама мен много много не ме касае. Аз български вече тотално го забравям, защото и в нас не се говори много много.![]()
А имаш ли някаква информация какво представлява IELTS,въпреки че имам намерение да се пробвам и в Дания живот и здраве,защото както всички знаем там образованието е безплатно!![]()
![]()
И още един въпрос лично към amk93 от чисто любопитство.Защо във вас не се говира Бг?
Вече сигурно ти ставам досадна,обаче съм болна вече от това чудо наречено любопитство.![]()
![]()