- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Здравни проблеми и болести
- Гръбначно изкривяване-Сколиоза
Много тийнове се разболяват от това;поради тая причина реших да направя темата.
Гръбначно изкривяване (Сколиоза)
Погледнат в профил гръбначният стълб има S-образна форма. Погледнат отзад или отпред обаче гръбначният стълб на човек трябва да е изправен.
Гръбначно изкривяване (сколиоза) наблюдаваме, когато гръбначният стълб е изкривен под S-образна или С-образна форма, погледнат в предно-задна посока.
На какво се дължи появата на сколиоза?
Не е напълно ясна причината, поради която се образува това заболяване и медицината все още работи в тази насока. Все пак лекарите твърдят, че то може да е вродено или придобито.
Придобитата сколиоза може да е следствие от прекарано заболяване (рахит), от претърпяна травма или операция. Друга основна причина е неправилната стойка в училище или на работа, която води до подобно изкривяване.
Какви са симптомите и измененията, които предизвиква сколиозата?
Видима асиметрия на тялото, която се характеризира с един или няколко от следните симптоми – различно ниво на раменете, по-голяма извивка на талията от едната страна, несиметричен гръден кош, наклон на главата на едната страна, оптична измама за различна дължина на краката, което се дължи на извивката на гръбнака.
Всички тези видими изменения, може да са съпроводени от изтръпване и болка в крайниците от едната страна. Болка в сърдечната област, затруднения в дишането и лесна умора се наблюдават при по-тежките случаи на заболяването.
На каква възраст се проявява сколиозата?
Ако е вродена, сколиозата може да бъде диагностицирана още докато детето е на 2-3 годинки. Ако се придобие обаче, обикновено се проявява в пубертета, когато децата израстват най-бързо. Някои случаи на сколиоза, която не е овладяна в детска възраст, може да доведе до усложнения след раждане.
Как се лекува сколиозата?
След обстоен преглед при ортопед, той назначава кое е най-доброто лечение за пациента. Ако изкривяването е до 20 градуса, състоянието просто трябва да се следи с редовни прегледи при специалист на всеки шест месеца.
Ако изкривяването е над 20 градуса, се предписва лечебна гимнастика и плуване. Целта е да се изправи гръбнака и да се заздрави мускулатурата, така че да не пада цялата тежест на торса върху гръбнака. При по-тежките случаи, когато изкривяването е около 40 процента и повече, се налага слагане на специален корсет, който да държи гръбнака изправен, докато не завърши костното развитие на човека (това е някъде в края на пубертета). Този метод е колкото ползотворен, толкова и рискован, тъй като обездвижването на гърба води до намаляване на мускулатурата и това може да даде негативно отражение след свалянето му.
При някои по-тежки случаи се налага оперативна намеса, за да се спре прогресиране на заболяването. Целта на операцията е да се коригира част от кривината, но няма никаква възможност да се преодолее напълно.
Сколиозата е неприятно, но не и непреодолимо заболяване. Ако не ви е открито в ранна възраст, когато е можело да бъде излекувано, единственият начин да не ви създава проблеми е да поддържате стабилна мускулатурата на тялото си. За целта спортът трябва да стане неизменна част от живота ви, заедно с качествен матрак и удобна възглавница.
източник - http://zdrave.rozali.com/zaboliavani...ave/p8406.html
Тук може да обсъждаме проблема.Дано темата е полезна.![]()
Ох хора...на мен ми откриха гръбначно изкривяване.. ОТИДЕТЕ..отидете задължително, защото почти всеки има.В училище не съм виждала някой да стои изправен-я някой е полулегнал, друг се подпрял на една страна...това с годините води до изкривяване..отидете..аз просто не предполагах, че имам такова изкривяване..ще ви разкажа ппри мен как стана-
Бях в баба ми и ме болеше корема и изведнъж сякаш някаква точка от кръста ме заболя...след това отново и спря.Понеже ми беше зле отидох на лекар..заради корема, и между другото казах и за кръста.Тя ми каза " я се обърни" .. обръщам се аз и тя ми казва "ама ти имаш жестоко гръбначно изкривяване" ..честно не можах да повярвам.Трябваше да трръгна на лечебна гимнастика..но баща ми каза след изпитите..да ама два дни преди 25ти юни си счупих ръката..и с гипс до септември..тръгнах на гимнастика, за да лекувам изкривяването.Като отидох за първи път жената си каза, че наистина изкривяването е доста голямо..(само да вметна..помолих майка ми да ме снима как изглежда гърба ми..и застанала зад мен с фотоапарата и ми казва "абе застани в нормална позиция.." и аз и казвам абе товаа ми е нормалната позиция
... снима ме тя..като се погледнах..като се погледнагх хора..не можех да повярвам..
все едно съм се изкривила от таза нагоре на дясно..ей така изглежда.Наистина през дрехите не си личи..като ходя не си личи..абе с една дума-само ти си знаеш, но факта лично мен ми е кофти...)
Ходя на лечебна гимнастика.Питах инструкторката дали просто се спира развитието на изкривяването или гърба се изправя.Тя ми каза, че се спира.Каза също, че идеално прав няма да стане(не разбрах дали попринцип или само в моя случай..но предполагам говореше за мен), но по 2-3 градуса на година се връщат..но имайки предвид, че моето изкривяване е по-голямо няма да е идеално..но се надявам, че ще се оправя.Ходя си редовно и такаМежду другото..упражненията там са ми трудни.. понеже не съм от най-пластичните..но като гледам останалите момичета не са чак толкова
![]()
Много се извинявам, че стана толкова дълго..ама тва е поучителна история, за да отидете да ви прегледат![]()
It's hard to wait around for something that you know might never happen, but it's even harder to give up, especially when it's everything you ever wanted
Как се лекува сколиозата?
След обстоен преглед при ортопед, той назначава кое е най-доброто лечение за пациента. Ако изкривяването е до 20 градуса, състоянието просто трябва да се следи с редовни прегледи при специалист на всеки шест месеца.
Ако изкривяването е над 20 градуса, се предписва лечебна гимнастика и плуване. Целта е да се изправи гръбнака и да се заздрави мускулатурата, така че да не пада цялата тежест на торса върху гръбнака. При по-тежките случаи, когато изкривяването е около 40 процента и повече, се налага слагане на специален корсет, който да държи гръбнака изправен, докато не завърши костното развитие на човека (това е някъде в края на пубертета). Този метод е колкото ползотворен, толкова и рискован, тъй като обездвижването на гърба води до намаляване на мускулатурата и това може да даде негативно отражение след свалянето му.
за това не съм много съгласна, защото 20 градуса не са малко..и ако трябва просто да те преглеждат..как всъщност го лекуваш?Трябва да се ходи на лечебна гимнастика, дори просто за да се поддържа форма..но трябва.
It's hard to wait around for something that you know might never happen, but it's even harder to give up, especially when it's everything you ever wanted
liim0nka
ее.. мн гаднодано се излекуваш бързо !
![]()
мен пък майка ми каза;че ходя много изгърбена и това лято бях на ортопед;ама той ми каза;че нямам проблем
наще не му вярват мн мн ама. ... ..![]()
хора;ходете на лекар;че иначее ако се стигне до операция ще е мн злене го пожелавам на никого !
![]()
clever ..мерси![]()
о..и в училище се стремете да стоите изправени![]()
каква операцияПървоначално написано от clever
![]()
liim0nka, да се оправяш бързо![]()
http://www.facebook.com/pages/Im-you...43163692376341 < Страницата ми във Фейсбук
При някои по-тежки случаи се налага оперативна намеса, за да се спре прогресиране на заболяването. Целта на операцията е да се коригира част от кривината, но няма никаква възможност да се преодолее напълно.Първоначално написано от ameli
много гадна операция.. гледала съм по ЗоунРеалити за подобна-предполагам не искате да ви опиша подробно
след нея пациентът е като пребит и хирургическата намеса не оправя напълно проблема![]()
благодаряПървоначално написано от ameli
![]()
Майка ми и баща ми все ми повтарят да се изправям, ама не ги слушам... Е, ще започна. Интересно защо те като ми казват влиза през едното ухо и излиза през другото, а като го прочетох малко ме стресна.Ще се постарая да се изправям повече. И ще почна от утре ония йога упражнения, които се каня да почна от толкова време.
хмм.. смятам;че темата е полезна и не е лошо да стане Важна
вие как мислите?![]()
![]()
Препоръчвам ти плуване и ако можеш лицеви опори на юмруци.Труднички са ,особено за момиче ,но ще ти оправят бързо гърба.А и стой изправена винаги !!!Първоначално написано от liim0nka
добра и полезна тема![]()
благодаряПървоначално написано от petiam
![]()
който иска може да добавя още информация;снимки ..![]()
в целият иначе верен по принцип алгоритъм дали умишлено дали случайно е пропуснат основният фактор валидизиращ ефекта от усилията, а той е :
ВЪЗРАСТ?!?
Евала за тематаАз също ходя прегърбен и гледам непрекъснато да се изправям, но според мен най-доброто в такъв случай е ПЛУВАНЕ или колан. Той представлява няколко презрамки, които опасват раменете ти, така че да седиш изправен. Аз трябваше да си го купя, ама все не се наканих. Не е скъпо, най-много 50 лв., но имайте предвид че инвестирате в здревето си! Най-тъпото е , че в шибаната ни страна, да не дава Господ да ти има нещо, че ще ти одерат кожичката и за 1 месец плуване в най-мизерния басейн, е 40-60 лв. да ви еба майката копелета наебани
![]()
![]()
Бързо оздравяване сладурано!!!
Аз също се срещнах с този проблем, няма да разказвам, щото е мн дълго..но в началото беше 38 градуса, като при 40-45 се прави операция, и все пак зависи де.Последния път, когато се снимах беше 27 градуса, за рентгенова снимка става въпрос, като градусите се мерят от специалист.Това го постигнах с гимнастика и носене на корсетПродължавам с гимнастиката, и с носенето на корсета, въпреки че сега е малко повреден, но трябва да се ходи до София за да го оправят..Успех на всички
Ако имате въпроси, питайте!
аа и го откриха миналата година през септември..
![]()
на колко си и на колко год.възраст ти го откриха ?![]()
лекарите казвали ли са ти до каква възраст се лекува сколиозата ?
Първоначално написано от liim0nka
Тебе не те ли снимаха?Ако не са, вземи си направление от лекар за София, където се занимават с този вид заболявания.Защото е доста опасно, трябва да се знаят градуситеМоже да се налага и носене на корсет, абе не си е хич за подценяване
![]()
ми възрастта има значение до някъде, до 16 годишна възраст има голяма вероятност да се оправиш значително само с гиманстика и корсет.Ако не-операция и пак зависи от случея де.А по принцип операцията може да я направят и на 20 и на 25 годишни, без значение..Първоначално написано от clever
друго?
нямам др въпроси за сегаПървоначално написано от YaNcHeToOo
мерси
и да се оправяш бързо(:
Аз имах близо 90 градуса отклонение.. носила съм доста време корсети (близо две години и отгоре).. нямаше ефект и ми правиха операции две в порядъка на 2 години.Сега си имам железа в себе си, но поне нищо не усещам :P
Просто аз
O_OПървоначално написано от Neopitom3na
![]()
омг..
2 операции.. ужас
на колко годишна възраст са ти ги правили
сиг мн те е боляло![]()
оправяйте се наистина успехчета и от мени..и на мен мн ми кават,че ходя прегърбена ама ддз..
значи на ортопед се ходи? ще отида да се прегледам, че се притесних
![]()
Icecream/I scream, you scream, we all scream for icecream!(sun)
Модата се купува, стилът се притежава!
Не,не ме снимаха, но декември съм на лекар и може и да ми даде направление за снимка.Аз също се чудех днес дали не трябва да си купя корсет, но до колкото разбирам лекарят определя дали трябва или не, нали така?Значи има доста голямм ефект от гимнастиката!Първоначално написано от YaNcHeToOo
Аз си ходя редовно, дано да се оправим
![]()
YaNcHeToOo колко е цената на корсета(приблизително)?
Личи ли си през дрехите?
liim0nka писах ти на лично
Призовавам модовете да направят темата ВАЖНА, защото гръбначните изкривявания се срещат често, а открити навреме могат да бъдат коригирани без операция!![]()