някой каза че 6% за 3 месеца не са 6% и е прав, 6% на годишна база, което е 0,5% лихва на месец и се определя по една проста формула 1000лв примерно Х ( 1+ 6/100 Х 3/12)
вече може да се олихвява на месец, на тримесечие, на полугодие. като най-изгодно е месечно. има вече и с довнасяне, можеш да довнасяш пари и да се увеличава лихвата, има и с теглене - теглиш пари от депозита обаче не се отразява на лихвата.
фиксирана лихва е че до края на периодасе олихвяват със договорения процент и банката не може да го променя едностранно при понижаване на лихвените проценти! плаваща е че при понижаване на основния лихвен процент ще ти понижат и на теб лихвата по депозита. има и плюсове и минуси на фиксираната и на плаващата.
кат офиксирана е нещо много рядко при кредитите, при депозитите не знам как е, банката по правило вдига лихвите по кредитите и намалява по депозитите (щото са гани евреи )
овърдрафт е точно каквото каза потребителя преди мен - договорена граница до която можеш да изтеглиш сума надвишаваща плащанията по кредита. за овърдрафт депозит не знам, но мисля че е нещо свързано със заем който ти отпускат на база депозита
ама в банка пари не се държат, нищо няма да спечелиш - самата инфлация ще ти изяде лихвата. 15 лв за 3 месеца като замразиш 1000 лева струва ли си? парите се влагат за да се въртят и да се умножават, щото печалбата от инвестиция се върти от 20% до 200% при много рискови инвестиции. друг е въпроса колко пари ще си внасяш
ми тва е, има много за четене в инвестор.бг и подобните му сайтове, който му е интересно да чете там