- Форум
- По малко от всичко
- Пълнолетник
- Легенди в България?
Преди да умре цар Иван Асен 2 заповядал да бъде погребан на входа на църквата СВ 40 мъченици.
Споминал се царя починал в мир слушайки звъна на камбаните и речта на хората,минали се 2 века и цярат една сутрин не чул камбаните а чужда реч.
Това били османските завоеватели те превърнали църквата в джамия и изградили голям колос на входа и.
Разсърдил се царя разтресла се земята всички се уплашили,вечерта покойника съборил колоса.
Турците го направили отново,но царя пак го съборил.
Тогава убили 10 българина,и решили да останат вечрта няколко човека в джамията да видят какво става.
На сутринта ги намерили умрели а колоса съборен.
Тогава накарали българи да правят колоса и вечерта го оставили в джмията.
На сутринта българите били живи колоса съборен.
Пренущувалите казали че видели духа на царя да събаря колоса и че той бди над тях,турците с уплашили от злия дух,но нищо не можели да направят.
Те строили колоса отново и отново но царя бил сърдит.
Така 500 години.
Но една сутрин царя чул звън на камбани българска реч поп да пее и гневът му спрял, той легнал и заспал.
Сега той лежи там безмълвен заспал,но все още ни пази и бъдете сигурни,че докато има и един българин жив ще продължава да го прави.
В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.