Че аз всички теми оспамвам.
Няма как да не си правил, освен ако не си 6-7 клас. Не вярвам да ви дават за домашно нещо, което не сте вземали.
Съчинение-разсъждение се състои от:
- увод: с него читателят се запознава накратко с това, за което ще се говори(Никога досега не съм случвал на приятел. Винаги са ме използвали, когато са нямали с кого да излязат или пък видят, че съм прекалено добродушен.)
- изложение:
* теза: твъдението ти по даден въпрос
* аргументивна част: след като изкажеш мнението си по даден въпрос(Мисля, че Георги е егоист.), трябва да докажеш защо е така с цитат от текст(ако например имаш да пишеш съчинение-разсъждение по "На прощаване") или със случка от реалния живот(Мисля, че Георги е егоист, защото често, когато излезем той говори само за себе си и собствените си нужди, и ме прекъсва, когато започна да изразявам мнението си по даден казус)
- заключение: обобщаваш в 1-2-3 изречения всичко това, за което досега си говорил и правиш някакво заключение, някакъв извод(Мисля, че за пореден път не открих приятелят, когото търся. "Хубавите неща стават, когато най-малко ги очакваш" - вярвам, че и при мен ще се случи същото. Просто трябва да се заредя с търпение и оптимизъм.)

Мисля, че достатъчно ясно ти показах постройката на съчинението, пък и сложих и примери, така че няма как да не ме разбереш. Запретвай ръкави, защото по-голяма помощ от това няма да видиш. За теб остава да поразсъждаваш и да се съобразяваш с постройката.