- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Кой е по - умен? Мъжете или Жените?
Съгласна съм, че си е до избор на жената, но има просто и някои чисто обективни причини, които хайде не да спрат, но забавят възможностите за израстване и развитие на жената. Дадох пример с майка ми, защото тя наистина съзнателно е направила избор да пренебрегне себе си, за да успее мъжът до нея. Ако не го беше направила обаче, едва ли мъжът й би се издигнал толкова. Тя не го е направила, защото се смята за по-низша и безполезна от него, а защото някои в семейството трябва да се жертва, за да преуспее повече другия. Трудно и двамата успяват еднакво. Аз не говоря за себе си конкретно, че ми бяха орязани крилата заради полов признак. ОК-не съм се отказала и в момента се усъвършенствам, за да постигна желаната от мен позиция. Мотивацията я имам в себе си от дете. Знам какво искам и правя всичко по силите си да го постигна. Искам обаче на интервю за работа да не се говори за това имам ли сериозна връзка, имам ли планове за деца, а ако съм безплодна - още по-добре. Искам да бъда оценявана на абсолютно равни начала с всеки явил се за същата позиция мъж. За жалост не е така и това не е само мое мнение. Виж разликите в заплатите в България:
http://www.posredniknews.com/site/in...-45&Itemid=221
И становище за разлики в заплатите в ЕС:
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=681&langId=bg
Тук става дума за един и същи труд. За да получават жените равна заплата с мъжете, трябва да имат по-голям образователен ценз.
http://www.europe.bg/htmls/page.php?...y=374&id=24693
Работната заплата е мерилото в крайна сметка за ума, работата и квалификацията на 2-ма души. По презумпция хората приемат, че жените сме по-малко можещи и по-тъпи.
Аз не казвам, че съм по-умна или повече от мъжете. Аз не казвам, че съм и по-тъпа и по-низша от тях. Това, че двата пола не са еднакви, не значи че единият превъзхожда другият. Просто са си различни. Както и генерализирането по принцип по темата е неправилно. Има тъпи и прости жени, както има и тъпи мъж. Има изключително интелигентни жени, както и блестящи умове сред мъжете.
JimmyGestapo, аз обичам, ценя и уважавам мъжа до себе си. Смятам го за равен на мен самата. Не смятам, че ме превъзхожда и не смятам, че аз го превъзхождам. Това, че един човек е добър по душа и е склонен на повече компромиси, за да сме добре и двамата, не значи че е плужек. Много по-мъжествено е да цениш жената до себе си, да виждаш и изтъкваш достойнствата й, да я уважаваш и да я поставяш на едно стъпало до себе си, отколкото да я мачкаш, подтискаш и тъпчеш. Това всъщност е поведението на плужека, който описа. И на комплексаря също. Не се доказва сила като тъпчеш другите, а като ги оставиш свободно и равно да се състезават с теб. Докажи в честа борба, че си по-добър. Това последното се отнася както за цялата тема,така и конкретно за изказаната от мен теза,че мъжете подтискат съзнателно професионалното развитие на жените.
Кремчето пак е изпълзяла от Секс, Любов и бъдещи мами, за да ни осведоми за статуквото в Свищов, нейното семейство, сестра й, великия й мъж, учениите й и тн.
В крайна сметка резултатът ще е както при всеки един предишен титаничен сблъсък. Само дето вече не е интересно.
Grumpy old madman
Освен, че не е интересно, не е и вярно.
Не ти ли писна като развален грамофон да повтаряш, как твоето семейство било най-най-най. Майка ти и сестра ти - по-по-най, мъжа ти най-страхотния и постоянно да ни осведомяваш за положението в Свищов?
На нас ни писна. И ако това ти е моделът на поведение пред шефовете ти - нищо чудно, че не те назначават/повишават. Защото в ръководните длъжности се изисква да мислиш глобално и да изхождаш от общото към частното, а ти пренасяш семейния си свят на всичко, с което се сблъскаш.
Квалификацията не е само колко знаеш, а колко можеш. Твоето можене се свежда до прилагането на един съществуващ в твоето семейство и твоето градче модел, които ти прилагаш навсякъде. И въпреки, че тук от много време се опитваме да ти кажем, че Свищов не е светът, не се получава.
Ако в Свищов ви мерят краката, циците и пишките, в останалия свят се пращат CV-та без снимка, възраст и семейно положение, защото нямат отношение към квалификацията и опита.
А стане ли дума за можене и опит ти неизменно опираш до семейството и Свищов. И в момента, в който го направиш това пред потенциален работодател - губиш!
Grumpy old madman
Ама не съм съгласна с това. Никой не те подтиска съзнателно.Първоначално написано от krem4et0
Това се опитвам да ти кажа. Не знам какъв е мъжът до теб, не знам какъв е баща ти, но малко мъже останаха, които да смятат, че мястото на жената е в кухнята, спалнята и детската стая. Бащите помагат на майките, но има неща, с които един мъж не би се справил, така както има неща, с които една жена не може да се справи.
Мен примерно не ме е срам, че не мога да забия един пирон правилно вкъщи - нали за това си имам мъж. Така и не очаквам от него да ми пуска пералнята. Не че аз не мога да се науча да зачуквам дюбелите, или той да разделя прането и да натиска копчето - просто така сме се разбрали.
А по въпроса с различното заплащане на мъжкия и женския труд... всъщност не това е темата. Разликата в заплатите се дължи на (както пишеше в статията) редица правни, социални и икономически фактори, а не на факта, че жената е по-тъпа и проста от мъжа.
И ми стана много интересно, но коя точно IT-фирма в Свищов те върна от интервю с това оправдание?
This world is spinning around me
This world is spinning without me
And every day sends future to past
Every breath leaves me one less to my last
Не е така. Оставила ви е с много погрешно впечатление за Свищов. Двадесет и три години съм живяла там. Три от тях съм работила в "прочутия" химически завод дето сега е на път да фалира. Не съм била подлагана на каквато и да е дискриминация - нито от гледна точка на заплатата, нито от гледна точка на труда.Първоначално написано от Canis_Dirus
Не ми се спори. Не съм в състояние и настроени да споря това. Приех, че съм по-тъпа и ограничена, (е край себе си имам плужеци, че собствената ми тъпота не ми позволява да заемам някаква позиция. Щом тока ви харесва - ок. Просто не ми се занимава. Няма смисъл.
LadyDi, не съм целяла да обидя града и не мисля, че само тук има дискриминация. Има я по целия свят. Какво да говорим за ислямските страни. Там нещата са потресаващи. Просто в конкретния случай се чувствам дискриминирана само и единствено на полов признак.
Не съм казала, че ти си обидила града. Просто гледам, че остават с грешни впечатления.Първоначално написано от krem4et0
А дискриминация има, но се опитах да ти кажа, че не е това основната тема. Въпросът беше кой е по-умен - мъжа или жената. Мен ми е ясно, че нито едната теза не може да бъде адекватно доказана, просто защото страните не са в равни изходни позиции. И това се дължи на много независещи от нас неща.
Аз наблегнах на другия въпрос - дали можете са повече от жените и дали жените са им подчинени. За интелекта не може да има единно мерило, защото той има стотици проявления. Едни са добри ведно, други - в друго. Не може да се прави съпоставка на несравними неща. При засегнатия от мен въпрос, нещата са малко по-съпоставими. За това акцентирах върху него.
JimmyGestapo, недей. Места като това, което си представяш че е Свищов, съществуват много и навсякъде.
Не си прави извод за нещо от единичен пример. Противоречи с мащаба, с който твърдиш, че гледаш на света.
Разбирам те, но пък аз оставам с впечатлението, че имаш много негативно мнение за там...
То няма и как, още повече като се има предвид и цялата помия, която се излива в момента върху Свищовската академия, ама тва е отделен въпрос.
Та исках да кажа, че всъщност е едно много хубаво място![]()
То и България е много хубаво място, но една част от населението упорито разваля имиджа.
Grumpy old madman
Интересно ми е дали кремчето смята,че поради вродения си майчин инстинкт жените по презумпция обичат повече децата си,отколкото мъжете.
Без да намесва семейството си.
![]()
Кофти е, че "по презумпция" мъжете -жени не стават, така, че никога няма да разбереш, нали?Първоначално написано от kir40
А кой е по-умен? Форумните жени, или форумните мъже?
Grumpy old madman
По принцип във форумите, или в този конкретен форум?
E,не смятам че обичта към човек,който все още е нероден е еднаква към тази към детето което можеш да пипнеш,гушнеш и т.н.Но както и да е.Първоначално написано от krem4et0
Зададох този въпрос,защото ти каза че въпреки обичта на баща ти към теб,все пак майка ти е по пожертвователна когато става въпрос за теб.
Това въпреки че го спомена като частен случай в твоето семейство,смяташ ли,че пола е определящ за това дали и колко жертвоготовен можеш да бъдеш,когато става въпрос за детето ти?
Ако отговора е да,заради както каза инстинкта на жената,не смяташ ли че мъжат по презумпция притежава потенциални умствени възможности които би могъл да развие по-лесно,отколкото една жена.
Например не се ли се замисляла защо например има повече мъже математици,физици или шахматици.ВЪпреки,че има и жени такива,не по-малко способни от тях.
Абе,като цяло има повече тъпи мъже,отколокото жени,НО ако говорим за найстина умни,мъжете определено надминават жениете.Искам да кажа повечето големи учени са мъже.Айнщайн,Да Винчи ,въобще истинските гении са мъже,струва ми се.
"Начукай ми го! Изнасили ме! Дискриминирай ме! Корумпирай ме! Манипулирай ме!
Завиждай ми! Ограби ме! Мрази ме! Предай ме! Убий ме!
Е, почувства ли се вече истински човек?"
Дензъл Ребеловски
Погледни и ника и профила и ще разбереш.
Иначе ето едно истинско попадение :Малко или много обаче някои потребители, които сами се дискредитираха с първите си постове в темата, заради това, че не са си направили труда да прочетат коментарите от преди това, сами въвеждат понятия, които не разбират и неизбежно се достига до философския размисъл, за който не мисля, че повече от 5 човека тук, в тоя форум имат капацитета да го водят.Интересно ми е дали кремчето смята,че поради вродения си майчин инстинкт жените по презумпция обичат повече децата си,отколкото мъжете.
Аз упорито, обаче, наблягам на своя начин на размишление, който ми се наложи даже да обяснявам, че е трилентов.
Най-общо казано, защо трябва да има оправдания, когато съществуват факти. Дори от юридическа гледна точка е безумно. Тук вече говорим за частни случаи, отделни градове и прочее безсмислена плява, която само задръства правилното тълкуване на нещата.
Като изключим грешно зададената тема и едва няколкото свестни и смислени мнения по нея трябва да заключим, че всичко останало е осеяно с бурените на нелогични разсъждения. За тези, които не са ме разбрали последното казано има за цел да покаже, че има един единствен начин на разглеждане и той не включва примери от сорта на : "майката на пенчо от свищов не е имала шанс в сравнение с майката на иванчо от София", защото тук намесваме около 1500 други и различни фактори.
Чисто погледнато, дори научните, психологическите, биологическите и философските трудове, та даже и политологическите и социологически изследвания ( щото са важни например когато се смята електорат ) разследват тази безсмислена тема по почти един и същи начин. Имаме факти - колко, къде, кога, кои. Още факти - как, защо, по какъв начин. Иии още факти : на базата на какво. Към всичко това добавете " жени " и го свържете с темата. Само на базата на тея факти могат да се правят дори простички умозаключения.
Но тъй като живеем в динамична реалност аз предложих : Ето бе хора, имаме разглеждане на основно три типа жени - мислители и изобретатели ; нормални средностатистически жени ; допринесли в спорта и културата. Най, ама най-общо казано. За всичко това си има факти. Гледни точки може да има само по второто и то силно ограничени, защото дори там има силни аргументи. По първата категория, няма к'во да се спори. BlueAvalanche опита. Има си списъци - коя жена какво е открила, направила, сглобила, измислила. Същото и за последното. Коя какво е изпяла, кое е допринесло за културата, да не говорим за спорта. За това си има физически и неоспорими факти и НЯМА СМИСЪЛ ДА СЕ СПОРИ. Ако някой статистик се наема да смята колко са процентно - прав му път. Всички знаем, че са по-малко от мъжете, но количество и качество са две различни неща като теглото в случая на тези понятия е различно винаги. В момента повече тежи "качеството". И к'во остава драги ми пичове и пички ? Остава да разгледаме средния пример за жената, която принудена от обстоятелствата се налага както да върши изконните си задължения към семейството, които от бита и културата, ако щете, от заложените в тях принципи те трябва да вършат, така и да работи.
Някой се опитва да оспорва равнопоставеността на свършената работа. Нито една агенция, фирма и работодател няма да си позволи да назначава хора, които вършат половинчата работа. Повярвайте ми. И това не е въпрос на биология, пол или прочее. Или го можеш или не. Или си конкурентоспособен или не си. Независимо дали си жена или не. Дали раждаш или израждаш. Това са глупости, а частни случаи могат да бъдат цитирани до утре.
Нека не спорим за висшите случаи, за които имаме неоспирими факти. Нека разгледаме средния случай.
Тука се появи една потребителка, която изкара собствената си биология за основен виновник за бъдещи или настоящи тегоби. Уви, трябва да те разочаровам всичко е не само индивидуално, но и отчасти преднаписано. Имаш нещо да свършиш - или го вършиш или си чао. Основен, дори детски принцип. Аз ако съм твой работодател няма да ме интересува, че ти трябва да раждаш и да те няма 1 година. Ако си конкурентноспособна и опитна аз ще държа на теб като ценен кадър.
И очевидно, обаче, това, че раждаш няма да те направи нищо повече или по-малко от мъжа, който е завършил същия университет има същите показатели ( или по високи ) и се конкурира с теб еди-къде-си.
Характерите... нека повикаме нумеролози и астролози да говорят по въпроса. Докато нямаме научно-обосновани гледни точки т'ва е само бла-бла.
Бягаш от себе си - бягаш цял живот.
Бавно превръщаш се - превръщаш се в робот.
Ментално деформиран - черупка без душа.
Животът си в клетка наричаш свобода.
Рисуваш картини с затворени очи.
Живееш своя свят с розови мечти
Ментално деформиран - черупка без душа
Измамната реалност те води в пропастта.
колкото и да не ми се иска да го кажа някъде четох че мъжете са с 10% по-умни от жените
Не ти прочетох поста тъй като знам какво ще кажеш,а и в момента нямам време.
Ако се има предвид природната роля на жената да износва и да ражда деца,не си ли се замислял че може би природата е решила,че на жената не и е нужен равен умствен потенциал с този на мъжа,тъй като тя има може би по важната цел,да дава живот.
Не деля ХОРАТА на мъже и жени,а темата е ебавка.Зададен е конкретен въпрос в нея,а той е защо мъжете доминират света.Отговора е колкото сложен,толкова и лесен.
Първоначално написано от kir40
![]()
замисли сеПървоначално написано от LadyDi