- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Искат да премахнат 3 букви от азбуката ни
"Пълният член е престъпление, издевателство върху българското общество, идиотизъм, който изкуствено го прави неграмотно. Няма полза от изучаването му"
Това обяви ректорът на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" проф. Иван Куцаров на кръгла маса, включвайки се в развихрилата се преди дни дискусия за езикова реформа у нас.
Да караш някого да учи правилото за употребата на пълен и кратък член, е все едно да го накараш да започне да носи топка или бутилка на главата си и да балансира, сравни той.
Ректорът подкрепи искането си с премахването на пълния член с факта, че именно това граматическо правило се бърка най-често.
Това е една измишльотина, наложена насила от агресиве, но великолепен български учен - Александър Балан, каза още той.
В някои случаи правописът влияе зле на правоговора. Пример било писането на"а", а произнасянето на "ъ" в края на думата при глаголи и при съществителни имена. И стана така, че вярвайки на очите си, децата започнаха да говорят "аз чета" или "аз излизам в града". Под влиянието на правописната норма много хора произнасят не "ъ" на края на думата, а широко отворено "а".
Единственото правилно решение е да се въведе само пълен член, смята проф. Иван Куцаров. Така щяло да се възстанови произнасянето на "ъ" в края на думата при членуваните форми. По този начин и поетите ще спрат да римуват "брада" с "влизам в града". Ако се въведе само пълен член, българският език ще се доближи до югозападните покрайнини, които са възприели писането само на пълен член.
Според ректора буквите "ю", "я" и "щ" също са излишни и само бъркали децата.
__________________________________________________ __________________________________________
Според мен това е най-голямата глупост сътворявана някога. Това не е развой на езика - това е деградация на езика.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OKF7g5XD5iU[/youtube]
Каква е тая простотия.Еми защо не оставят само 5 букви,че да не се затрудняват децата или и това са твърде много
![]()
![]()
Пусни ръката на мама и ше видим колко струваш
Спри да слугуваш и спри да се надуваш
Филията не е само с cash-има и мноо болка
За тва обаче няма как да чуеш в поп-фолка
Горе главата хора...
все едно да кажеш,че 2+2=3 сащото е този не е със всичкия си
Американски форум: питаш нещо и ти отговарят;
Руски форум: питаш нещо и теб те питат;
Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп.
Така е!! Какви са тия глупости?? Това си е нашият език и е бил един от първите създадени някога. Такъв какъвто винаги е бил трябва да си остане. Децата ще го изучат, не им пречи, ще научат правилата за пълен и кратък член и няма да го бъркат.Първоначално написано от kalashnik
She was both wise and stupid in the way that when life got hard she didn’t work through her problems; she just danced in her underwear alone in her room until they went away.
Нямам думи..
Вафла..
Ако Щ се махне ще се пише ШТ:
Ште се пише штипка и штрудел.
Това ми изглежда ретардно.Именно Щ е измислена да замества писането на Ш и Т заедно.
Fly like a butterfly, sting like a bee.
Muhammad Ali
![]()
леле просто вече нямам думи
![]()
![]()
Каква простотия ..??Много ли ти е трудна да научиш теди букви бе
![]()
Американски форум: питаш нещо и ти отговарят;
Руски форум: питаш нещо и теб те питат;
Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп.
![]()
На къде отива светът ???
Нямам думии ..
Неприлично Щастлива .. : )
пълни глупости, няма да стане това ;]
“I don’t know why I’m scared,
I’ve been here before,
Every feeling, every word,
I’ve imagined it all,
You’ll never know if you never try,
To forget your past and simply be mine” ♥ Adele
мм... горките дечица, толкова са простички, че не могат да научат прости правилца... майко мила, горките дечица
Най-великата простотия,за която съм чувал,просто без коментарА после разправят,че американците били тъпи
Какъв свят бе?!?! Говорим за Българската азбука..Първоначално написано от sasheto0o
Ето защо този чичко иска да премахне буквите..
Who's next!
tukmo po lesno shte q pomnite kvo iskate drygo weextra
който търси - намира . ^^
Пф,да вземат да си го научат тоя пълен член.Ако ставаше с премахване,то половината граматика да я няма.Мнооого тъпо нещо.
I'm not in love this time,this night...
Измишльотина.
Живея живота си,с усмивка минавам през дните.. Живея живота си,не раздавам безплатно сълзите..![]()
Глупости на търкалета !
Еййй непростимо! Айде да го обесим! Що трябва да е просто, ако може да е сложно!
Ай стига глупости, до гуша ми е дошло от наборчета и лапетии, които пропагандират великостта на великата ни нация, великия ни език и тнт, щото нали така са учени и така е 'яко', пишман патриоти, обаче в живота си 1 брой книга не са прочели (ако не броим Здрач примерно).
То вярно, че пълният член не е кой знае каква философия да го научиш, ама като се замислите не е и чак толкова важно да го има като граматическо правило.
А девойката, която приведе като довод факта, че езикът ни е един от най-старите, не бива да се променя, бла-бла, очевидно не си е научила урока по история, а именно, че езикът ВЕЧЕ е претърпял известни реформи (иначе щяхме да пишем на глаголица - излишно осложняване на нещата).
Вложете малко мисъл, стига сте повтаряли като папагали заучени кретенизми. Еволюция/Прогрес=Развитие=Промени/Реформи. Липса на Промени/Реформи=Липса на Развитие=Регрес.
Welcome to the end of the thought process.
То хубаво искат да махнат буквите и дори да издадат закон за премахването им съмнявам се всички изведнъж да забравим за съществуването им.
Или хората,които са си научили уроците ще загърбят ей така пълния член и няма да го използват.
и това го предложил професор..![]()
![]()
Първоначално написано от mrtn
вечн0 си на лентата..^^
Смърт за тоя неграмотен педерас!!!!!!!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?t=220394
една велика тема
Боже,който си на небето,върни ни 2pac и си вземи Джъстин Бийбър!!!!
Тъпанари!![]()
![]()
Как ще махат буквите и пълния член,бе? О.о
Тия майните са болни ..
Снощи гледах 'Малкия коментар' по БТВ направо се опулих пред екрана.
"М що да не го махнат,тамън по-лесно ша ни е" - Ем,'що пък направо да останем с пет букви,че съвсем да им е лесно?!
Т'ва,че лапе в трети клас го мързи да седне да си научи не чак толкова трудните уроци не е причина за такава реформа.Сега и най-простите ще станат грамотни..
Kaname senpai <3
Kpop & Kdrama![Jrock,J-pop,Cpop,Mandopop,Cantopop] <3
Първоначално написано от FapFapINC
не не не тея са мн зле просто нямам думи ... ше махнат те трънки ше махнат![]()
пфф тва е най- голямата тъпня, която съм чувала !! Ми квото искат да правят само че аз ше продължавам да си пиша както си знаммм
![]()
![]()
Първо,недей да говориш колко книги са прочели другите.Аз съм прочел доста повече от една,а в интерес на истината Здрач не съм я чел.Първоначално написано от bishop
Второ,глупвао е да премахват пълния член,с който всички сме свикнали,както и БУКВИ от азбуката,което си е вече простотия.Щ бъркала децатаИ какво,ще пишем шт?Или иа вместо я?И иу вместо ю?Децата били казвали вървя из градА...и?Нито виждам големия проблем в това,нито ние или езика сме виновни,че те се опитват да говорят нереално правилно,копирайки книгите.На 1 клас ще им е лесно,а на нас и учителите как ще ни е да свикваме с нов правопис?
Това достатъчно вложена мисъл и обосновка ли е?Ако не,ШТе помисля оШТе![]()