"Пълният член е престъпление, издевателство върху българското общество, идиотизъм, който изкуствено го прави неграмотно. Няма полза от изучаването му"
Това обяви ректорът на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" проф. Иван Куцаров на кръгла маса, включвайки се в развихрилата се преди дни дискусия за езикова реформа у нас.
Да караш някого да учи правилото за употребата на пълен и кратък член, е все едно да го накараш да започне да носи топка или бутилка на главата си и да балансира, сравни той.
Ректорът подкрепи искането си с премахването на пълния член с факта, че именно това граматическо правило се бърка най-често.
Това е една измишльотина, наложена насила от агресиве, но великолепен български учен - Александър Балан, каза още той.

В някои случаи правописът влияе зле на правоговора. Пример било писането на"а", а произнасянето на "ъ" в края на думата при глаголи и при съществителни имена. И стана така, че вярвайки на очите си, децата започнаха да говорят "аз чета" или "аз излизам в града". Под влиянието на правописната норма много хора произнасят не "ъ" на края на думата, а широко отворено "а".
Единственото правилно решение е да се въведе само пълен член, смята проф. Иван Куцаров. Така щяло да се възстанови произнасянето на "ъ" в края на думата при членуваните форми. По този начин и поетите ще спрат да римуват "брада" с "влизам в града". Ако се въведе само пълен член, българският език ще се доближи до югозападните покрайнини, които са възприели писането само на пълен член.
Според ректора буквите "ю", "я" и "щ" също са излишни и само бъркали децата.

__________________________________________________ __________________________________________
Според мен това е най-голямата глупост сътворявана някога. Това не е развой на езика - това е деградация на езика.