Мн смисъл има във Вероника решава да умре....жалко ,че не си оценил замисъла иначе евала за лит-рата ,която четеш!![]()
.....I know better,because you said FOREVER....
Предъвквани 1000 пъти "1984" и "Тютюн" определено бих посочил като любими. Както и цикълът "Под манастирската лоза", въпреки че не е книга. Въобще разказите на Елин Пелин и Йордан Йовков, макар че не са книги.
Иначе любимо четиво са ми историите на Агата Кристи. Чел съм и сигурно над 30 книги. И книгите за Хари Потър, колкото и да ги хулят и колкото и да са лишени от някакъв дълбок замисъл и да са крадени идеи, ми бяха достатъчно интересни, за да прочета всичките книги до предпоследната.
П.п. сега съм почнал "Престъпление и наказание", ама ми почва изпитната сесия и ще я оставя за по-късен момент.![]()
"Легенда за Сибин"от Емилиян Станев е много хубава книга.Бях приятно изненадана![]()
"Дамата и еднорогът " на Трейси Шавалие наистина е страхотна![]()
Кръстникът,Декамерон![]()
А Майн Рид какви книги имаСкватерите,Квартеронката
![]()
"Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте
"Scio me nihil scire" - Сократ
Тей като някой почне да се дразни, че повечето любими книги на хората са "предъвкани", не мога да го разбера. Ще кажете, че сякаш книгите не струват, а пък и тези "предъвкани" книги са всепризнати класики, а именно оттам според мен трябва да започне всеки, който обича книгите, след като е минал детския период със съответните му детски книжки. Аз поне сега съм в този период и си запълвам книжната култура с класика и постепенно изграждам собствения си вкус.
Audio ergo sum
"Малката принцеса", "Алиса в страната на чудесата", "Емил от Льонеберя", "Патиланско царство", "Под игото", "Парафраф 22", "На изток от рая", "Война и мир", "Младите лъвове", "Богове, гробници и учени", "Чужденецът" (на А.Ш.), "Стуктура на научните революции", "Дългата нощ на комунизма в България", "Новите реалности", "Реалната демокрация", "Властелинът на пръстените", "Хари Потър", "Вълкодав" и не се сещам за други в момента![]()
Страхът от промяна се дължи на вече постигната сигурност.
А от тези книги, дето ни ги даваха в училище, с най-голям интерес прочетох "Осъдени души".
И досега си остава една от любимите ми книги.
This world is spinning around me
This world is spinning without me
And every day sends future to past
Every breath leaves me one less to my last
Някой ме помоли да спомена заглавия на китайските ми книжки, и
padnaloblak,
Едва ли ще ти е трудно да намериш Лао Дзъ и Конфуций, има ги и в съвременни издания, в големите книжарници. На издателство "Мириам" са много красиви книгите за Лао и Конфуций. Отзад е поместен речник на китайски термини. Книгите на "Мириам" са изключително богати на информация - лесно можеш да навлезеш в културата и философията на древен Китай. Също са красиво изработени, с много традиционни картини. Жалкото е само, че са преведени от руски на български и така се получава "превод на превода". Аз те съветвам да се разръчкаш на старо и да търсиш книгите преведени директно от китайски. (впрочем мисля че целия Дао Дъ Дзин го има и в Интернет преведен доста добре на български, ако не ти се дават пари)
Имена не мога да съм точна, тъй като на тия двамата мъдреци най-известните им произведения са под различни заглавия.
На Лао Дзъ можеш да срещнеш Дао-то като "Канон за пътя", само "Лао Дзъ", или "Дао Де Дзин/Тао Те Чинг", доколкото съм се интересувала от Интернет.
Конфуций е известен предимно с етико-моралните си беседи. Имам книжка, наречена "Добрия път", тя е позната още като "Беседи и поучения" и "Лун юй" - все едно и също.
С третата книжка вече ще се позатрудня - нарича се "Средновековни китайски новели" и представлява малък сборник с народни китайски новели. Истински уникат е, превеждан от старокитайски. На издателство "Народна култура" е, от 1967г.
Всъщност ето я, намерих я - http://knigite.eu/sbornik-srednoveko...li-p-3586.html
(каква надута цена само, аз я взех за 2лв на старо.)
Книжката е добро четиво и в предговора има твърде интересни факти за Източния Ренесанс и битието на китайците. Интересно е, когато си правиш съпоставки с това, което си учил за нашия си Ренесанс, европейския.
Както и да е. : )
Това от мен, а ако си намеря още източни книжки, ще споделя с удоволствие.
Ще следя темата, тъй като тук се казаха още добри имена за четене.
Бтв трябва да споделя, че ми беше приятно да прочета целия "Тартюф". Напоследък изпитвам голям глад към книги, и дано не заблуждавам хората, не само към източните. Трябва да се внимава в часовете по литература, тъй като в противен случай се изпуска голямо количество култура, а това е пагубно за народа ни.
Например, аз нямаше да рзбера Молиер, ако не си бях водила записки и ако не слушах госпожата - сигурно щях да възприема произведението му само като комедия, а то е нещо много повече - критика на тогавашното общество - нещо, в което определено аз намирам смисъл. И историята с постановката на пиесата и нейното забраняване си е трогателна - каква борба е водил автора за свобода на словото
Бе тря'а се чете.
пп. Джими Гестапо закова булевардната литератураИ мен не ме кефи толко' Кинг-а. Не знам какво го хвалят само :/
I'm tired of feeling like I'm fucking crazy
I'm tired of driving 'till I see stars in my eyes
I look up to hear myself saying,
Baby, too much I strive, I just ride
^^ Сун Дзъ - Изкуството на войната
едит: Помня, че преди време търсих и У Дзъ, но така и не успях да намеря нищо.
Много са, но ще някои от тези, които обичам да препрочитам. Извинявам се за малки грешки в заглавията, но по принцип не им обръщам внимание и все не знам какво чета в момента![]()
Разговори с Бога (всички части) - Нийл Доналд Уолш
Излекувай живота си - Луиз Хей
Happy for no reason - Marci Shimoff (не знам как е на български)
Тайнственият благодетел - Джийн Уебстър
Пирамиди - Тери Пратчет
Подпалвачката - Стивън Кинг
Хари Потър (всички части) - Джоан Роулинг
Приказка без край - Михаел Енде
Спонтанното удовлетворяване на желанията - Дийпак Чопра
Денят на трифидите - Джон Уиндъм
Каквидите - Джон Уиндъм
За тези се сещам в момента...
Тук ще кажа, че е доста тъжно, че не се издават български детски книжки. Проблемът е в чуждопоклонническото мислене на българския консуматор, най-вероятно, но това не е оправдание. Вярвам, че има какво качествено да се пусне за четене.
За себе си - Трудно чета класики, от онези, с уморителната пейзажност и забавена до неподвижност фабула. Не мога да прекарвам времето си с нещо, което ме приспива, само заради едното му име и широка популярност. Харесвам философски книжки, с интелигентен хумор и нееднозначен език, които хората масово наричат детски, махват с ръка и отминават. Последно си взех продължението на Пух, защото тази на Милн е, може би, един от най-скапаните преекспонирани текстове. Иначе чета всичко, което ме провокира по един или друг начин, по автори, по заглавие, по препоръка, случайно отворена в библиотеката/книжарницата. Но с лека ръка захвърлям книги, не съм всеядна в това отношение.
Повдигам малко темата, може още някой да пише...
Искам да питам jghgh откъде взима книги на стари издателства, защото, а аз се претрепах да търся, но не са особено евтини.
Така като се отвори малка дискусия за източната литература, иска ми се да вмъкна един индийски писател ( и философ) Рабиндранат Тагор. Има уникални неща, от това което съм чела ( Гитанджали; Думи с ритъма на вечност; Митичният страж, като в последната говори и за посещението си в България).
Други автори и поети, по които си падам са Джеръм Джеръм, Хемингуей, Съмърсет Моъм, Ралф Емерсън, Уолт Уитмън, все мечтателски работи <3
И две препоръчани книги, но ги няма на български:
The mountain people - Colin Turnbull
They cage the animals at night - Michael Burch
JimmyGestapo Кинг и Гришам далеч не са това,което ги изкарваш.Поне за мен,деиначе аз това чета-Кинг най-вече.Силно съм пристрастена към книгите му.
![]()
MarkKnight - мъжленцето
awesomesheepy - лелинка
DaNGeRousLy - братче
RageAgainstTheMachine - тате
cherrygloss - мама
Sunshinebabybyy - сестриче
xNymphetamineGirlx - сестриче
Discard - братче
polssa - сестриче
Е как така не са евтини? :оПървоначално написано от Celence
Малките книжлета вървят на по 1-2лв, понякога до 3лв. Визирам наистина малки книжленца, не по-големи от една тетрадка малък формат. Е, има и от 50ст, (поне във Варна), но са само розови романи за бедни девойки, които се запознават с бизнесмени, чукат се и се обичат. (а ла Дързост и красота)- такива не вярвам да търсиш.
По-дебелите книги варират от 6-7лв до 8лв някъде. Но не мисля че това е много.
"Кери" на Стивън Кинг на старо - 6лв, в "Публик" до към 12лв. Има разлика : )
Не знам от кой град си, но обикновено около пазарите се намират будки и сергии за книги на старо. Търси там!
Във Варна такива има на синия пазар, който е зад Операта. Има и над пощата като тръгнеш към 3та ЕГ.
Успех в търсенето!
пп. Може да го пробвам индиеца, мерси!
пп2. Аз под книги на старо имам предвид книги "втора употреба". Не са лъскави, но в повечето случаи са си запазени .. и миришат на автентично!
![]()
I'm tired of feeling like I'm fucking crazy
I'm tired of driving 'till I see stars in my eyes
I look up to hear myself saying,
Baby, too much I strive, I just ride
Книгата се казва "Живата Факла".Първоначално написано от slun4ice
Беше едно от заглавията за които не бях сигурна всъщност, защото не съм я чела на български. Специално погледнах какво ще каже гугъл по въпроса и според него я има и под двете заглавия. Аз на БГ съм я чувала "Подпалвачката" но както казах не съм я чела на този език съответно не мога да съм сигурна...Първоначално написано от Kalesin
ооо да Под игото и Клетниците са.....много добри
She watch the sun-thats all she needed to let go
She held the sea-thats all she needed just to Be Free !
под игото като първо роман на вазов е наи-слабо напасината му книга, въпреки че се изучава в училищеПървоначално написано от mmKamm
jhghgh мерси за заглавията![]()
Живей на ръба, в противен случай заемаш твърде много място!
Първоначално написано от padnaloblak
Не мисля,че "Под игото" е слаба книга.За мен е прекрасно написана и достъпна за разбиране.
Я,кажи какво й е слабото![]()
"Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте
Под игото е най-тъпата книга която съм чел, веднага след Война и Мир...
Без повече подобни картинки!
.: machoka :.
всички литературни критици ще ти го кажат.. а аз цитирах думите на учителката си по литература
Живей на ръба, в противен случай заемаш твърде много място!
"Подпалвачката" е заглавието на филма по книгата "Живата факла".Първоначално написано от slun4ice
This world is spinning around me
This world is spinning without me
And every day sends future to past
Every breath leaves me one less to my last
Аз пък цитирам моята,която е от тяхПървоначално написано от padnaloblak
Както и собственото си мнение
![]()
^Вазов не струва! Навикана работа. Толкова.
Да,аз вкарах ирония по принципПървоначално написано от SmileyWorld
.Всичките и книги са с такъв привкус.