Тия книги за кучки-мучки не са книги.
Пратчет![]()
This world is spinning around me
This world is spinning without me
And every day sends future to past
Every breath leaves me one less to my last
Кърт Вонегът е човекът![]()
Дж. Хелър също
и от време на време Буковски за развлечение е така...
I'll take your brain to another dimension
на френски реализъм цикля последно време
мередиана
If for honesty you want apologies
-I dont sympathize
If for kindness you substitute blindness...
Please open your eyes!
Зачетох 'Майстора и Маргарита' и в най-скоро време очаквам да я завърша -- прелест.
Big A, little a, bouncing B
The system might have got you but it won't get me!
http://lobotomyforfree.blogspot.com/
За младото поколение почти никой не е добър автор.
Вазов не е лек за четене, но това не го прави лош автор... Друг е проблема, че не си дават зор за нищо.
Джими, ти не разбра ли едно основно свойство на младежта? Тя не може да се аргументира.
Не знам на какво се дължи това. Може би в училище спряха да ги учат да изказват мнението си аргументирано. Или просто никой вече не внимава в часовете.
в училище нямаш право да казваш твоето мнение, освен ако не е споменато изрично![]()
И това от кога?
Каде е това училище където вземат присърце какво мисли ученика за творбата или как я тълкува. Ако не се лъжа за литература говориМ?
Понеже е пълно с ученици, които взимат творбите присърце.
Всеки се нагажда към условията.
Еле, ако требе да сме напълно коректни -- Вазов периодично бива отричан през годините и никак не са модерни или невиждани подобни тенденции. Захари Стоянов и Ботев го осмиват заради тематиката му ( справка ), по-късните му съвременници смятат, че творбите му са твърде остарели дори за времето си, в последствие критиците го обявяват за твърде повърхностен и тъй нататък. Истината е, че творчеството му е оцеляло след всякакъв вид атаки за толкова години, не защото е върха на българската литература, а защото той полага основите в повечето ни жанрове, сиреч АБСОЛЮТНО фундаментален е в страшно много области.
Като белетрист не виждам как може да бъде сравняван с един Йовков, например, който умее да пресъздава всеки един нюанс само с два-три детайла, но по начин, който те кара да потръпнеш, или с Елин-Пелиновото чувство за хумор и ирония и способността му да приема хората с всичките им лоши черти ( нещо, което липсва у Йовков ). Като поет ми е твърде патетичен и приповдигнат и откровено казано ми се струва, че доразвива с по-прости думи идеи на Ботев ( Епопеята визирам ). Всъщност най-големите му предимства са историческата стойност на работите му и това, че Е лек за четене и разбиране. На мен си ми е сравнително приятен.
А за юнаците, на които, видиш ли, им отнемали правото на собствено мнение -- седми клас е единствената година, когато ви карат наистина да зубрите, оттам нататък сложните думички, които си назубрил увреме, ти създават лексиката, но мислите никой не ти ги набива с клин у тиквата.
Big A, little a, bouncing B
The system might have got you but it won't get me!
http://lobotomyforfree.blogspot.com/
Тъй като този спор е до запетая винаги, ще кажа накратко за себе си:
Една е думата, която най-добре характеризира Вазов, а именно - „народен”. За Вазов е важно литературата/театърът да са достъпни за читателя/публиката, без значение каква литература, без значение какъв театър. Обожавам репликата „Вазов си е Вазов.” Да, Вазов си е Вазов, е? Ако го поставим в рамките на сегашното време, можем да го наричаме бестселърист. От допира си с творчеството му мога да твърдя за себе си (все пак, да), че Вазов няма необходимия (ми) литературен език, текстовете му са по-скоро исторически, възпитателски огледала на онова време, на онзи народ, но не и стойностна художествена литература, непреходна във времето.
едит:
по новата тема: Да, в училище(все едно е само там) всяко ръководно тяло е убедено в правотата на своето тълкуване и мнение за даден текст. Това по никакъв начин не спира останалите да изразяват и защитават своите виждания.
//Това че масово са оценкари и ги е бъз е отделен въпрос.
за мен също + "Дядо Йоцо гледа" и разказите, в които описва историите на ЛевскиПървоначално написано от Kalesin
I'll take your brain to another dimension
Кажете няколко книги на ужасите, моля ви!![]()
Но да са наистина добри ...![]()
< 3333
nqkw'ъ луda ;D
-Белязана: Училище за вампири
-Дневниците на вампира
- ,,МЪРТВИ В ДАЛАС"
- Стивън Кинг - То
- Сагата Здрач
- Потомците на Шанара
Това чета АЗ! Не ти харесва?-Съди ме!
„И моят рай избухна в пламъци, и моят ад застина в лед."
"Нека ти разкажа" - Хорхе Букай.
По принцип не чета такива книги, но тази ме грабна.
Любима ми е<3
“I don’t know why I’m scared,
I’ve been here before,
Every feeling, every word,
I’ve imagined it all,
You’ll never know if you never try,
To forget your past and simply be mine” ♥ Adele
Е, че Вазов е голям човек и автор - голям е. И животът му е пример за добре изживян живот, въпреки последните му години и смъртта му, за която всички премълчават (поне си е умрял като пич, в щастие). ,
Има не малко култови творби, които е очевидно, че ще си останат вечни. И да, простават е, неслучайно е "народен", ако се сравнява в музикално отношение може да бъде наречен съвсем спокойно "поп". Но той е нещо като Beatles - музиката им е изключително проста и никога няма достигне естетическата величина на група като Pink Floyd или Drean Theater, но това прави творбите им достъпни за все повече хора, не е минус и ги превръща във велика група, която никой скоро няма да забрави. Та и с Вазов е същото. Не съм съгласен, че е неразбираем и труден автор - за някакви седмокласни ганстерчета може и да е, но като човек, кандидатствал с литература, мога да кажа, че Вазов е един от най-простите автори. Поезията му - можете ли да сравните "Българският език" или което и да е негово поетично произведение по сложност и естетика със стихотворения от типа на "Cis Mol" на Пенчо Славейков, "Маска" на П. Яворов или стихотворенията на Атанас Далчев. Ами при прозата му, да я сравним с разказите на Елин Пелин или на Йовков, а романите с тези на Димитър Димов. Естествено, че не може. Освен различни епохи и жанрове Вазовите произведения са изключително прости и еднопластови, няма никакъв скрит замисъл и на неговите произведения учителят съвсем резонно може да попита "Какво е искал да каже авторът". Но точно тук идва основното - това, че с простоватостта си в произведенията достига до сърцата на хората. За това не е нужно да е извел естетически произведенията си до съвършенство, да е завършил философия в Германия при най-големите философи на епохата и да е направил стихотворения, което биха могли да бъдат разбрани от най-интелигентните и образовани 10-15 процента от населението. И това не е минус. Това достигане до сърцата на хората го прави най-големия български автор.
За Стивън Кинг да си чувал/а ?Първоначално написано от mixch0
Мои фаворити са "Дългата разходка","То","Таен прозорец.Тайна градина" и "Зеления път". Но като цяло творчеството му ми допада.
Ако си падаш по гнусотии и извращения,а и не си ептен малък/малка може и "Американски психар",автора не помня кой беше.
Оооо не съм я чела тази,само психаря четохТрябва да я погледна и нея.
Преди 2 седмици намерих 1984 в един шкаф и след препрочитането й осъзнах, колко съм се променил спрямо първия път, когато я четох...
Днес си купих Фермата на животните и определено съм с големи очаквания.
Екстаз чрез Тантра![]()
![]()
![]()
Има много хубави картинки![]()
![]()
"Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте
"Scio me nihil scire" - Сократ
Печелиш приза за "Най-дълбокомислено-клиширано-малоумното изказване на литературното поприще".Първоначално написано от Mooo6no
активизъм/превенция; писане; музика