- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Задача по физикохимия
Здравейте, ако някой може да ми помогне ще ви бъда много благодарна.
Сравнете скоростите на една реакция, която протича с участието на катализатор и реакция без участие на катализатор.
A+B----> AB без катализатор
A+B+E----> AE+B--->AB+E , където Е е катализатор
Разликата в скоростите на реакциите със и без катализатор е следната:
катализаторите са вещества които променят скоростта на реакциите и в края остават почти качествено и количествено непроменени.Те променят скоростта съответно и активиращата енергия на процеса-минималната енергия притежавана от молекулите необходима да се достигне до преходно състояние.Катализаторите понижават активиращата енергия.Активиращата енергия и скоростта на процеса са обратнопропорционални величини.От това следва,че реакцията в присъствие на катализатор ще протече по-бързо(ако катализатора е положителен,разбира се) от реакцията без катализатор.Тъй като активиращата енергия на процеса със катализатор е по-малка съответно с по-голяма скорост ще протече тази реакция![]()
![]()
![]()
......
~Organic Chemistry is my passion~~~
Благодаря за отговора. Това го знам, но трабвя да сравня двете скорости като уравнение а това не знам как точно да го направя.
Как по уравнение? еми при катализатора се получава междинно съединение АЕ,фактически се променя реакционния път.
....
~Physicochemistry Is Hell~Organic Chemistry is Heaven~
~Organic Chemistry is my passion~![]()
![]()
![]()
Трябва да се изразят двете скорости и след това да се сравнят чрез формулки. И аз не знам как точно става това, ако знаех щях да го направя![]()
Сигурно имаш предвид кинетичното уравнение:
V=k.c(A).c(B) без катализатор
V=k.c(A).c(B).c(E) при катализатор(когато катализатора е газ или течност)
V=k.c(A).c(B).S при катализатор(когато е твърдо вещество)
.....
~~~Organic Chemistry is my passion~~~
![]()
![]()
![]()
Ок така се изразяватА сега можеш ли да ги сравниш ?
V=k.c(A).c(B)<V=k.c(A).c(B).c(E)
Скоростта на катализираната реакция е по-голяма от скоростта на некатализираната реакция причината е в понижената активираща енергия
Явно аз не мога да ти обясня какво точно се иска. Ясно е че реакцията с катализатора е с по-голяма скорост, но трябва да се докаже че е така и трябва да има някаква числова разлика. От тук нататък всичко опира да математиката
Първоначално написано от baby_blo
![]()
![]()
![]()
числова разлика....
е би трябвало да ти дадат концентрации на реагиращите вещества или някви топлини
![]()
Физикохимията е АД![]()
![]()
![]()