Прочетох много от постовете в тази тема, докато се реша да напиша отговор. Разбрах едно: такова нещо като "за всеки влак си има пътници" рядко се среща и тази реплика е започнала да ме дразни толкова силно, че ми идва да заявя открито, че доста често се случва влака да те подмине. И може би не е случайно това, че настроението ти е минусово по Коледа, както и на много други хора, към които се вмъквам и аз. Наистина е малко странно и смущаващо, когато Коледния дух навлиза с пълната си сила и всички около теб се радват, а ти стоиш настрана, без да знаеш как точно е правилно да реагираш в момент като този, след като не се чувстваш добре сред цялата тази суматоха и след като изобщо не ти е до празнуване. Определено е неприятно всеки път, когато пуснеш телевизора да чуваш "Jingle bells" от поредната реклама или да седнеш на компютъра и всеки втори рекламен блок, който тече да гласи "Весела Коледа!". И определено е неприятно да усещаш пълната сила на тъгата, когато всеки ти отправя почти глуповати поздрави като: "желая ти много здраве, щастие, късмет" при положение, че очевидно, ти и сега ги нямаш.

Най-лошото във всичко това е че приятелите ти са позабравили някои неща или по-точно - теб, както ти се изрази. Тук мога да ти кажа със сигурност, че на света има и хора, които не просто играят поредната глвна роля "приятел" , а наистина биха ти помогнали, дори без да си казал каквото и да било. Както се казва... Разбираш кой ти е истински приятел, когато му се обадиш в 3 сутринта и му кажеш, че си убил човек, а той да попита къде да копае.

Не е лоша наивността, с която си подходил към празника тази година - напротив, смятам, че е нещо нормално да искаш тази "епоха" (както отново самият ти се изрази) да приключи и си се надявал това да е тази година. Така че... Защо не? Запази наивността и за следващите Коледи, току-виж чудото се е появило.